Adrian Gemanaru, psihologul roman nominalizat, anii trecuti, la World Autism Festival, a elaborat un concept unic in lume pentru integrarea copiilor in sistemul de invatamant. Este vorba de proiectul “Camera Virtuala”, in cadrul caruia copiii vor purta o casca virtuala, care simuleaza mai multe scenarii prin care acesta trece atunci cand paseste pragul scolii pentru prima data.
Proiectul-pilot va fi lansat, in data de 15 mai, la Centrul Psihologic “Marea Neagra”, pentru copiii care se afla in clasa pregatitoare din cadrul Scolii nr. 39 “Nicolae Tonitza” din Constanta, iar acesta va continua in luna septembrie, pentru copiii care urmeaza sa intre in clasa pregatitoare. Ineditul proiect, finantat in urma concursului national de proiecte – „TeImplici”, sustinut de Telekom Romania, a fost gandit de catre o echipa de psihologi, condusa de Adrian Gemanaru, in contextul in care tot mai multi copii intampina dificultati de adaptare in sistemul scolar, din cauza ca fac o trecere brusca intr-un mediu total necunoscut lor.
“Introducerea clasei pregatitoare a fost o miscare foarte buna, insa insuficienta. Chiar daca se incearca trecerea mai lina catre clasa intai, copii tot mai experimenteaza situatii neprevazute care i-ar putea traumatiza, cum ar fi: regulile mai stricte decat la gradinita, obligativitatea de a sta in banca pe tot parcursul orei, introducerea unor materii noi etc”, explica psihologul Adrian Gemanaru.
”Toti actorii implicati in actul educational din scoala noastra sunt deschisi la nou. Suntem “Scoala fara teme”, “Scoala cu muzica in pauze” si vom deveni “Scoala cu camera virtuala. Pentru copiii de pregatitoare, scoala este un spatiu nou, necunoscut si prezentat adesea ca un spatiu plin de lucruri si persoane care sperie. De aceea, salutam demersul echipei domnului psiholog Gemanaru si ne implicam cu mare interes in ceea ce urmeaza, tocmai pentru ca viitorii nostri elevi sa inteleaga ca scoala este locul in care invatam lucruri frumoase si unde trebuie sa vina fara teama, ba chiar cu placere si nerabdare” declara profesorul Nicoleta Bercaru, directorul Scolii nr. 39 “Nicolae Tonitza” din Constanta.
Cum functioneaza Camera Virtuala?
“Camera Virtuala reprezinta, in fapt, un simulator al scenariilor posibile atunci cand copilul paseste pentru prima data pragul scolii. Acesta va face cunostinta cu tabla, cu banca, cu doamna invatatoare, cu colegii de clasa, cu ora de Abecedar, Matematica sau chiar cu ora de muzica… toate acestea prin intermediul tehnologiei realitatii virtuale. Prin acest proiect dorim ca micutii sa poata lua contact cu scoala, dar fara sa se simta amenintati. Gandirea copiilor este una concreta, inteleg mult mai bine realitatea inconjuratoare daca le prezentam imagini, iar daca imaginile acestea devin o simulare a realitatii, atunci copilul va putea interactiona mult mai usor cu ea”, declara psihologul Adrian Gemanaru, presedintele Centrului Psihologic “Marea Neagra” si inventatorul “Camerei Virtuale”.
Conceptul proiectului “Camera Virtuala” cuprinde mai multe etape de desfasurare, din care nu vor lipsi: discutii de grup cu parintii, sedinte de dezvoltare personala impreuna cu copii, utilizarea camerei virtuale sau aplicarea de chestionare comportamentale.
Interventia terapeutica se va desfasura pe mai multe grade de complexitate, aplicatia fiind conceputa astfel incat, copilul sa porneasca de la abilitati de interactiune si comunicare de baza si comportamente de autonomie, la scenarii tot mai complexe.
Prin implementarea acestei metode de interventie, se reduce gradul de frustrare, teama si nesiguranta, copilul fiind introdus in camera virtuala impreuna cu o persoana cunoscuta, psihologul. Acesta il va securiza din punct de vedere emotional si ii va transmite mesaje pozitive, de incurajare. Datorita acestei metode revolutionare, se vor reduce starile negative cu care se confrunta elevul.