Genetic vorbind, femeile sunt nascute sa fie centrate mai mult pe emisfera dreapta a creierului, acesta fiind sediul gandirii fara limbaj, al intelegerii nonverbale, al recunoasterii formelor si perceptiilor spatiale. Este emisfera responsabila de tonul si ritmul vocii, simtul culorilor, visare, romantism. De ea tin intuitia, imaginatia si capacitatea creatoare si tendinta catre spiritualitate. Emisfera dreapta tine mai mult de ceea ce numim EQ (inteligenta emotionala), afirma psihologul Laura Maria Cojocaru presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
In acelasi timp, cunoscutul psiholog este de parere ca acesta este si motivul pentru care, atunci cand un barbat vede o femeie rationala, analitica, cu capacitate rapida de decizie, o apreciaza de cele mai multe ori doar ca pe un prieten bun deoarece inconstient se simte amenintat de ea in ceea ce priveste rolul lui de barbat.
“Daca totusi ii place suficient de mult de ea ca femeie, va incerca inconstient s-o faca sa se comporte mai putin pe emisfera stanga sau pur si simplu se va minti singur fortandu-se sa vada la ea aspectul fizic, de exemplu, in detrimentul a ceea ce este ea cu adevarat ca fiinta completa. Daca o femeie va spune un lucru deosebit de interesant, util si sensibil, iar un barbat va spune in acelasi timp ceva asemanator, un barbat va aprecia barbatul deoarece a aprecia femeia dincolo de aspectul ei fizic este ca si cum ar accepta ca este la fel de buna ca el, ceea ce i-ar stirbi imaginea de sine in proprii ochi”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
De cealalta parte, barbatii sunt centrati mai mult pe emisfera stanga, cea care reprezinta sediul limbajului, cuvantului, implica aspectele lingvistice ale scrierii, ale calculului logic, cifre, rationamente, capacitatea de analiza si abstractizare. De ea tin logica, rationalizarea, calculul, rapiditatea, ideea de “scurt si la obiect”, decizia. Emisfera stanga tine mai mult de ceea ce numim noi IQ (inteligenta mentala).
“De aceea, cand o femeie vede un barbat lucrand in domenii care presupun empatie, imaginatie, intuitie, chiar daca el in majoritatea timpului vorbeste si actioneaza tot din emisfera stanga, ea il “suspecteaza” ca poate fi ca ea, ca o poate intelege dincolo de rational. Da, poate, dar extrem de putin fata de ceea ce-si imagineaza femeia. Insa e dispusa si ea, ca si barbatul sa se minta singura si sa vada la el doar ceea isi doreste sa fie adevarat.
Daca o femeie va spune un lucru deosebit de interesant, util si sensibil si un barbat va spune in acelasi timp ceva asemanator, evident o femeie care aude/citeste va prefera sa aprecieze barbatul, mintindu-se singura si sperand! Suntem diferiti si nu e nimic in neregula cu asta! Este un fapt, o realitate! Mai multa acceptare a ceea ce suntem, mai multa apreciere de sine si a celuilalt, o crestere a disponibilitatii de a aprecia lucurile la adevarata lor valoare si o cantitate mai mare de sinceritate cu noi insine, ne-ar face viata mai usoara si implicit mai frumoasa”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.