Odata ce ajungem sa intelegem faptul ca totul si toata lumea sunt interconectate, intelegem ca in viata totul este despre relatii. Avem o relatie cu tot ce ne inconjoara si cu toti cei cu care ne confruntam direct si indirect. Asta include relatia pe care o ai cu tine insuti, cu credinta ta (daca ai una), cu alti oameni (iubit/iubita, familie, prieteni, colegi, inclusiv cu cei care te intersectezi o singura data in viata) cu animalele, cu mediul local si global, cu mediul social sau tehnologia.

In opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, fiecare dintre relatiile noastre – de la cele mai putin importante pana la cele intime si de familie, prezinta propriul set de provocari, posibilitati si oportunitati. Succesul in orice domeniu – fie cariera, familia, afacerea ta, relatiile sociale – tine in mare masura de construirea unor relatii pozitive, iar oamenii care sunt capabili sa dezvolte si sa mentina relatii bune, reciproc productive cu alte persoane, tind sa obtina mult mai usor succesul decat cei care inca nu reusesc sa-si construiasca relatii durabile.

“Adesea, oamenii trec prin viata pe “autopilot”, raspunzand la stimulii lumii exterioare intr-un mod destul de automat, condus de programe subconstiente care au fost invatate si practicate de mai multi ani, de obicei pornind din copilarie. Relatiile noastre sunt practic o interactiune a tiparelor noastre. Toti am fost programati de experientele vietii, prin relatia cu parintii, cultura si oamenii din jurul nostru. Majoritatea oamenilor sunt blocati in modele pe care nici nu le pot vedea. Din acest motive, de foarte multe ori nu inteleg de ce nu reusesc sa construiasca relatii bune, bazate pe incredere, respect, iubire sau alte valori personale la care tin”, explica hipnoterapeutul Eugen Popa.
Mai mult, specialistul afirma ca atitudinea este data de ecuatia ganduri + sentimente + actiuni, iar aceste trei aspecte sunt interconectate. Atunci cand reusim sa schimbam una dintre ele, se schimba cu usurinta si celelalte doua.

Gandurile pot fi usor schimbate de alte ganduri, actiunile se pot schimba rapid prin decizia de a actiona diferit, dar sentimente nu pot fi la fel de usor de inlocuit cu alte sentimente. Cea mai usoara cale de a ne schimba sentimentele, crede hipnoterapeutul, este de a ne modifica gandurile si actiunile.

De exemplu, ce se intampla cand incepem sa vedem lucruri bune in ceilati? Ne schimbam sentimentele pentru acea persoana incepand prin schimbarea gandurilor pe care le avem in ceea ce o priveste. Odata ce sentimentele se schimba, comportamentul nostru se modifica in mod natural.

Eugen Popa

Exercitiu simplu pentru a ne schimba perspectiva asupra relatiilor

Fa o mica pauza, ia-ti cateva momente de liniste! Alege o relatie din viata ta de care nu esti suficient de multumit. Doar stai linistit, relaxeaza-te si imagineaza-ti ca te ridici deasupra ta si te vezi de undeva de sus in aceasta relatie. Observa calitatea emotiilor si a raspunsurilor tale in diferite situatii cu care te confrunti in relatie. Dintr-o perspectiva de observator, privindu-te de sus, fara sa te implici emotional, ce tipare observi?

 • Iti este greu sa ai incredere in cineva?
 • Iti este greu sa recunosti cand gresesti?
 • De obicei vrei sa fii cel responsabil? Te superi cand oamenii fac lucruri pe care nu le poti controla?
 • Esti obisnuit sa spui “da” si sa regreti? Spui vreodata “da” si apoi dai inapoi?
 • Tinzi sa te invinovatesti pentru greselile sau sentimentele altor persoane?
 • Este incredibil de important ca altii sa gandeasca despre tine doar lucruri bune?
 • Te simti ranit atunci cand cineva iti arata defectele tale?
 • Iti este greu sa interactionezi cu oameni pe care ii consideri mai buni decat tine?
 • Iti este greu sa te rupi de relatii care sunt in mod evident distructive?
 • Iti este greu sa ierti?
 • Obisnuiesti sa minti, sa ascunzi? etc.

Raspunsurile la intrebari pot fi primite prin doua tehnici revolutionare, introduse in Romania de expertii Asociatiei Romane de Hipnoza, si anume: Core Transformation si Alinierea Pozitiilor Perceptuale, care ne ajuta sa ne schimbam radical modul de abordare a relatiilor.

Core Transformation, un proces de transformare personala de referinta in domeniul NLP-ului, psihologiei si a spiritualitati. Procesul Core Transformation ajuta si conduce oamenii sa traiasca stari care cel mai adesea sunt exprimate ca fiind “Traire”, “Pace Interioara”, sau “Unicitate”.

De cealalta parte, Alinierea Pozitiilor Perceptuale este o metoda complementara procesului Core Transformation si ofera o modalitate practica de a ne accesa si alinia cu precizie trei experiente fundamentale: ce dorim, ce gandim si ce simtim. In acelasi timp, ne permite sa experimentam mai multa compasiune si conexiune cu ceilalti. Aceasta metoda imbunatateste inteligenta emotionala in relatiile noastre – ajutandu-ne sa devenim mai atenti la nevoile si dorintele noastre, in acelasi timp avand mai multa compasiune si intelegere fata de ceilalti.

Core Transformation si Alinierea Pozitiilor Perceptuale, doua tehnici foarte iubite si utilizate in domeniul programarii neurolingvistice (NLP), vor fi predate in premiera in Romania chiar de Mark Andreas, fiul lui Steve si Connirae Andreas, creatorii Core Transformation. Programul complet al cursului si detalii inscriere gasesti pe pagina oficiala a cursului – www.hipnoza.ro/core-transformation.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.