CAMPANIE DE RELATII PUBLICE – MARATONUL NISIPULUI 2015

Descrierea evenimentului: Evenimentului international “Maratonul Nisipului”, a doua editie (2015), este organizat de Asociatia Sportiva “SanaSport” si Radio Constanta/Radio Vacanta, in parteneriat cu Directia Judeteana de Sport si Tineret Constanta, Primaria Constanta si Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral. Maratonul Nisipului este singura competitie sportiva de acest gen de Europa care se desfasoara integral pe nisip si reprezinta, totodata, un mijloc inedit de promovare a litoralului romanesc la nivel international. Editia din 2015 a avut loc in data de 29 martie 2015, pe plaja din statiunea Mamaia.

Obiectivele campaniei de relatii publice

 • cresterea notorietatii evenimentului international
 • dublarea concurentilor fata de prima editie, cea din 2014 (de la 180, la peste 360)

Publicurile-tinta:

 • comunitatea sportivilor din Romania, deopotriva, si folosirea acestora ca vectori de comunicare pentru comunitatea sportiva internationala
 • publicul generalist, deoarece acest eveniment se adresa, pe langa sportivilor de performanta, si sportivilor amatori si chiar familiilor (includea si cursa Family Run, dedicata promovarii sportului la nivel de familie)
 • sponsorii

Canale de comunicare

 • Mass-media;
 • Social Media – Facebook, Twitter;
 • E-mail Marketing
 • SMS Marketing

Desfasurarea campaniei

Plus Communication a transmis, in perioada de implementare, 6 comunicate de presa catre peste 3.000 de jurnalisti din Romania si din Diaspora Romaneasca:

 • primul comunicat de presa, transmis in data de 3 decembrie 2014, anunta startul inscrierilor la Maratonul Nisipului
 • al doilea comunicat de presa, transmis in data de 12 ianuarie 2015, reprezenta un semnal de alarma cu privire la cresterea numarului de copii supraponderali in Romania si promovarea cursei Family Run
 • al treilea comunicat de presa, transmis in data de 23 februarie 2015, anunta ca toate incasarile de la cursa Family Run vor fi directionate pentru realizarea proiectului Spatiu Senzorial, destinat imbunatatirii experientelor senzoriale pentru 60 de copii autisti.
 • al patrulea comunicat de presa, transmis in data de 12 martie 2015, anunta deja inscrierea unui numar de peste 300 de concurenti la Maratonul Nisipului, din 9 tari.
 • al cincilea comunicat de presa, transmis in data de 23 martie 2015, anunta conferinta de presa.
 • al saselea comunicat de presa (post-eveniment) a fost transmis in data de 30 martie 2015 si anunta castigatorii competitiei sportive.

Strategia de comunicare prin Social Media a vizat transmiterea de mesaje de promovare a evenimentului in grupurile sociale specializate (sport, maraton, alergare etc.), pentru castigarea publicului format din sportivi si folosirea lor ca vectori de imagine ai evenimentului international. Campaniile de E-mail Marketing si SMS Marketing au vizat publicul-tinta format din sportivi de performanta, care au mai participat la evenimente sportive asemanatoare.

Rezultatele/impactul campaniei de relatii publice

Evenimentul s-a reflectat in peste 328 de aparitii media cuantificabile, in presa scrisa, online, stiri radio si TV. Dintre cele mai importante institutii de presa care au preluat comunicatele transmise de noi, amintim: ProTV, Prima TV, Romania TV, Digi24, Radio Constanta, TV Neptun, Realitatea TV, Adevarul, Ziarul Ziua, Telegraf, Cuget Liber, Agentia de presa RADOR, Agentia de presa AmosNews, Agentia de presa Agerpres, Evenimentul Zilei, Dobrogea TV, Romania Libera etc.

De asemenea, potrivit raportului de impact Social Media pentru evenimentul din 2015, evidentiem 774 de mentiuni cu privire la Maratonul Nisipului si un impact de 569.000 de persoane care au citit informatii despre competitia sportiva.

chart (9)
Grafic de evolutie a aparitiilor mass-media si social media

Din totalul aparitiilor, potrivit raportului de monitorizare realizat in perioada 1 decembrie 2014 – 1 aprilie 2015, observam ca 29,3% din aparitii provin din mass-media, 25,5% – Facebook, 22,7% – agregatoare de stiri, 14,7% – Twitter, 4% – bloguri, 1,9% – Google+ si 1,4% – Youtube. Din perspectiva impactului raportat la canalul de comunicare, 73,4% din audienta provine din presa, 19,7% – Facebook, 3,2% – Twitter, 1,9% – Bloguri, 0,7% – Google+, 0,5% – agregatoare de stiri.

Grafice privind aparitiile mediatice in functie de canalul de comunicare, respectiv impactul in functie de canal
Grafice privind aparitiile mediatice in functie de canalul de comunicare, respectiv impactul in functie de canal

Obiectivele campaniei de PR au fost atinse. S-au înscris peste 400 de concurenti nationali si straini (de peste doua ori mai multi concurenti fata de editia din aprilie 2014 si mult peste obiectivele propuse). Concurentii straini au fost din: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Italia, Rusia, Republica Moldova, Nigeria, Koreea de Sud si Camerun.

Planul de comunicare a fost elaborat si implementat de Agentia de PR Plus Communication