Gheorghe Amza, fostul decan al Facultatii de Inginerie si Managementul Sistemelor Tehnologice din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti, a lansat sambata, 20.04.2019, la Libraria Mihai Eminescu, un nou volum de poezii intitulat: “In miezul Luminii” Aceasta este a patra carte dupa ce, in 2016, a lansat “Zbor frant”, in 2017 – “Libertate ucisa” si in 2018 – “Un nou inceput”.

Volumul cuprinde un numar de 234 poezii desfasurate pe 555 pagini, in care ard mocnind sau in flacari de nestins trairile, sentimentele, emotiile, durerile dar mai ales dorintele si neputintele, spaimele si sperantele, amagirile si dezamagirile autorului; adica, pe scurt, cruda realitate vazuta, simtita si traita de autor.

In volum este abordata o tematica foarte larga, dar se pot distinge usor trei directii principale: poezia despre Iubire, care este predominanta; poezia despre starea sociala si de revolta si poezia ce emana dintr-o filozofie a Vietii si a experientei de viata a autorului. Ele reprezinta diminetile autorului, momentele in care ziua invinge noaptea si Lumina topeste Intunericul, momentele in care traieste la cea mai mare intensitate iar cautarile lui de peste zi sau de peste noapte pot fi contopite si incrustate in vijelia gandurilor pentru a fi apoi turnate in versuri, intr-o muzica a cuvintelor simtita cu inima, intr-o simfonie a frazelor ascultata de Suflet.

“Nu-mi place intunericul si mai ales, nu-mi place intunericul din oameni, intunericul din lume si intunecimea gandului, de aceea sunt un cautator al Luminii, al Luminii din oameni, al Luminii din lumea inconjuratoare si al gandurilor luminate, incercand sa patrund ”in miezul luminii” si sa inteleg acesta minune dumnezeiasca”, declara profesorul Gheorghe Amza.

Gheorghe Amza a afirmat ca, in fiecare poezie pe care o scrie, scoate in evidenta doar momentele cand Lumina invinge Intunericul, deoarece aceasta este esenta vietii – Victoria Binelui asupra Raului. “Fiecare dintre noi este 50% Intuneric si 50% Lumina. Si in noi se da o lupta apriga – nu un razboi – ci o lupta continua intre Lumina (cu toate trasaturile si caracteristicile binelui) si Intuneric (cu toate trasaturile si caracteristicile raului), o lupta care trebuie cunoscuta si condusa in asa fel incat intotdeauna sa invinga Lumina. In carte, sunt trairile mele, emotiile mele, sentimentele, bucuriile, suferintele, frustrarile, pe care le-am avut pe parcursul acestor etape.

Diminetile ma indeamna la o incurabila meditatie si gandurile mele se indreapta mereu asupra intelegerii Vietii si a mortii, fiinta umana purtand cu sine dualitatea bine-rau intr-o lupta care ne macina toata Viata in moara nemiloasa a timpului. Binele se lupta cu raul, curajul se lupta cu frica, blandetea cu furia, smerenia cu mandria, modestia cu aroganta, dreptatea cu nedreptatea, adevarul cu minciuna, bucuria cu tristetea, generozitatea se infrunta cu zgarcenia si lacomia, izbanda cu invidia, Lumina cunoasterii cu intunericul ignorantei, toate acestea formand ingredientele ce au dat nastere versurilor mele din majoritatea poeziilor”, a marturisit Gheorghe Amza. Evenimentul de lansare a cartii a avut loc in prezenta unui public numeros.