participanti - tabara RestartEdu 2015“Cum construim impreuna educatia la care visam?” – o intrebare la care au mesterit, timp de trei zile, cei peste 130 de participanti la tabara RestartEdu, aflata la cea de-a treia editie, care a avut loc in perioada 4-6 septembrie 2015, la Cheia. Participantii – inovatori, elevi si studenti, profesori, parinti, ONG-uri, antreprenori sociali – au venit din toata tara pentru a se conecta, a dezbate diverse teme si pentru a descoperi cum pot colabora.

Pe principiul atelierelor deschise (open space), au fost abordate subiecte diverse: de la invatarea prin joc, la dezvoltarea abilitatilor non-cognitive la adolescenti, antreprenoriat social, educatia parintilor, crearea unei retele de sprijin pentru profesori sau realizarea unui manifest pentru educatie. Participantii au avut prilejul sa afle de la tinerii prezenti despre modele alternative – precum comunitatea learnity pentru liceeni din Bucuresti, care are la baza principiile educatiei democratice: aici, elevii aleg ce sa invete, contribuie la curriculum, isi asuma responsabilitatea pentru propriul proces de invatare, colaboreaza si invata cu bucurie. In schimb, in scoli, elevii nu au niciun cuvant de spus in ceea ce priveste alegerea materiilor optionale, iar “principiul centrarii educatiei pe elev”, desi prevazut de Legea educatiei, exista doar pe hartie, dupa cum a subliniat Horia Onita, presedintele Consiliului National al Elevilor. Aceste obstacole nu sunt insa de natura sa-i descurajeze pe participanti, majoritatea deja implicati in diverse proiecte prin care contribuie la educatie. Dimpotriva, ei au plecat din tabara inspirati, cu idei si prieteni noi, dar si cu planuri concrete de actiune.

“Ma bucur ca am reusit sa cream un spatiu care incurajeaza invatarea si unde putem creste si avansa fiecare pe drumul sau si, impreuna, ca ecosistem care determina evolutia educatiei in Romania. Am vazut, in timpul taberei, ca sunt organizatii care intervin in sistem, in scoli, iar altele actioneaza in afara sistemului traditional si creeaza alternative. La Restart, constientizam faptul ca toate aceste initiative sunt necesare a invata unii de la ceilalti si pentru a progresa. Nu exista o reteta, un singur raspuns corect si, mai ales, nu este vorba despre faptul ca unii sau ceilalti au dreptate”, a explicat Ana Raducanu, initiatoarea comunitatii Restart in Educatie (www.restartedu.ro).

Dezvoltarea comunitatii RestartEdu a fost subiectul unuia dintre ateliere, numerosi participanti dorind organizarea de intalniri ale celor interesati de educatie in tara. Pana atunci, urmatoarea intalnire a comunitatii va avea loc la neConferinta Restart, in a doua parte a lunii noiembrie 2015.

“Restart Edu este un fenomen unic in Romania si spun acest lucru din perspectiva experientei cu care vin din cercetare. Restart se bazeaza pe principiile unei comunitati de practici – un spatiu deschis pentru oameni care au aceleasi interese si se aduna sa invete. Am avut ocazia sa vorbesc foarte profund despre educatie cu multi dintre participanti pe parcursul acestui weekend”, a afirmat Magda Balica, cercetator si reprezentant al Institutului de Stiinte ale Educatiei.

“Comunitatea RestartEdu devine mai mare si mai acoperitoare din punct de vedere geografic. In plus, aduce impreuna oamenii care conteaza – profesori, elevi, parinti -, prezenti in numar semnificativ. Insa stim ca e nevoie sa depasim cadrul scolii in care <<predam>> sau in care invata copilul nostru. Educatia este despre spatiul in care vrem sa invatam cu totii si, mai ales, vrem sa avem o viata buna. Sper sa aflam curand despre schimbarile pe care fiecare dintre noi a reusit sa le faca, schimbari care sa ne inspire si sa ne forta pentru a implini impreuna o viziune curajoasa despre invatare in Romania. Noi, Coalitia pentru Educatie, vom continua sa sustinem construirea unui spatiu care coaguleaza energii si resurse ce pot contribui la construirea acestei viziuni”, a adaugat Daniela Visoianu, presedinta Coalitiei pentru Educatie.

Restart Edu Camp 2015 s-a desfasurat ca activitate inclusa in proiectul de formare si dezvoltare a Coalitiei pentru Educatie, proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Proiectul este sustinut de catre Asociatia C4C – Communication for Community, Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica, si Institutul pentru Dezvoltarea Evaluarii in Educatie.