Unul din zece locuitori ai Planetei este stangaci, iar multi dintre acestia au fost indrumati de profesori, in timpul scolii, sa renunte la acest comportament si sa treaca de partea “dreptacilor”. Dupa terminarea scolii, majoritatea stangacilor scriu cu mana dreapta, insa la alte activitati folosesc mana sau piciorul stang.

Psihologii sunt de parere ca, mai ales in prima zi de scoala, este necesar ca angajatii scolii sa accepte ca unii elevi sunt stangaci, fara a face presiuni asupra schimbarii. “Un copil stangaci este un copil normal, sanatos. Cand intelegem acest lucru, vom accepta faptul ca are ceva aparte de ceilalti. In momentul in care parintii sau scoala preseaza copilul sa renunte la stangacie, acesta va interpreta ca nu corespunde, se va simti neacceptat, respins, separat, izolat. Orice copil se simte in conexiune cu el si cu mediul exterior cand este in siguranta, protejat, asimilat si acceptat asa cum este”, declara psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Psiholog: “Stangacia nu este o boala, copiii stangaci sunt creativi”

Specialistul este de parere ca s-a construit o perceptie gresita asupra stangaciei, acest termen capatand un sens peiorativ, iar de cele mai multe ori este vazut ca un defect sau o boala. Mai mult decat atat, psihologul Maria Verdi spune ca elevii stangaci sunt creativi, sensibili si au abilitati artistice. “Stangacia nu este o boala. Din punct de vedere al medicinii psihosomatice, mana reprezinta actiunea, iar mana stanga are legatura cu partea solara, dinamica, masculina, cu asumarea responsabila. Din punct de vedere al corespondentei emisferelor cerebrale, activarea mainii stangi inclina, mai mult decat mana dreapta, catre sensibilitate, empatie, creativitate, abilitati artistice. Deci, un copil stangaci este un copil normal, dotat cu multe calitati. Acceptat asa cum este (daca nu doreste benevol sa renunte la stangacie), fara a fi frustrat de mediul exterior, stangaciul va deveni un adult cu potential”, declara psihoterapeutul integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life.

Exista in Romania rechizite pentru elevii stangaci. De unde le poti cumpara?

Pana de curand, in tara noastra, obiectele pentru stangaci au reprezentat un segment de piata extrem de firav din cauza dificultatii achizitonarii lor, prin intermediul Internetului, din pietele americane sau chiar chinezesti. Trendul mondial pentru “repararea morala” a acestei minoritati a ajuns si in Romania, deschizandu-se magazinul online E-Stangaci, primul si singurul magazin romanesc care comercializeaza obiecte realizate special pentru stangaci. Pentru prima zi de scoala, specialistii recomanda ca elevii stangaci sa foloseasca rechizite dedicate lor, deoarece acestea au menirea de a le face viata mai usoara, iar cu aceasta ocazie profesorii nu vor mai gasi motive reale de a-i indemna sa se schimbe.

“Este unul lucru foarte bun ca au aparut obiecte realizate special pentru stangaci, in Romania. Existand astfel de rechizite, parintii sau profesorii nu vor mai gasi motive reale de a-i presa pe elevii stangaci sa renunte la acest comportament cu care s-au nascut. Intr-adevar, de multe ori, stangacilor le era foarte greu sa scrie cu pixuri construite din fabrica pentru uzul dreptacilor, dar acum nu mai intampina acest disconfort. Era nevoie de o reparatie morala pentru ei si este foarte bine ca si tara noastra s-a afiliat acestui trend mondial, deoarece copiii de azi nu vor mai trai cu aceste frustrari si se pot dezvolta armonios, in conexiune cu un comportament care este firesc pentru ei”, conchide psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.