Magicianul Augustin

Unul dintre cei mai reputati iluzionisti si fondatorul Academiei de Iluzionism din Romania, Augustin Mihaila sustine o eventuala lege care sa interzica folosirea animalelor in spectacole de circ sau de magie.

Mai mult, cel cunoscut opiniei publice drept Magicianul Augustin afirma ca nu e pentru prima data cand a facut apel public la un astfel de proiect de lege, el insusi fiind printre primii artisti care au inceput sa renunte la multe demonstratii in care erau folosite animale si ii indeamna si pe ceilalti colegi de breasla sa-i urmeze exemplul.

“Stiu, in aparenta, poate parea destul de ciudat ca un spectacol de magie sau unul de circ sa se desfasoare fara vreun animal, iar pentru mine, ca magician, daca fac spectacole pentru un grup de copii si nu apare un iepuras, este ca si cum ar fi venit Mos Craciun si nu a adus un cadou! Eu sunt magician si, daca intrebi orice om despre meseria mea, iti va spune ca ma ocup cu scos iepuri din palarie sau porumbei din aer. Insa, dincolo de aceste aparente, orice tip de spectacol care obisnuieste sa foloseasca animale domestice sau salbatice poate avea mare succes si fara aportul animalelor. Ca la orice schimbare, publicul opune putina rezistenta la inceput, dar se obisnuieste la fel de usor cu noul meniu. Din 2014 am introdus in Romania spectacole de hipnoza comica, in care nu folosesc animale in reprezentatiile mele si am ajuns la concluzia ca poti distra publicul si fara sa chinui animale. Mai devreme sau mai tarziu, si noi – magicienii – vom fi obligati sa renuntam la animalutele pe care le folosim in spectacole. Chiar daca aceste animale sunt mai mult domestice si sunt ca membrii familiei noastre probabil ca vor fi interzise prin legi sau presiuni ale societatii civile din programele de magie. Inteleg si sustin elaborarea unei legi in care toata lumea, atat iubitorii spectacolelor de magie, cat si magicienii, sa fie de acord cu faptul ca animalele de orice fel nu mai au ce cauta in spectacole”, declara Magicianul Augustin.

Totodata, iluzionistul afirma ca spectactorii vad doar o mica parte a tabloului, dar imaginea completa este una foarte dramatica pentru aceste vietati. In spatele unor lei care trec prin foc, elefantilor care stau in doua picioare si maimutelor care merg pe bicicleta, se ascund antrenamente de dresaj duse de multe ori la extrem, in care animalele sunt chinuite. “Trebuie sa invatam ca animalele nu sunt nascute sa ne distreze pe noi, trebuie sa intelegem ca puii sunt luati de langa parintii lor, din mediul natural, si crescuti intr-un mediu izolat, in care trebuie sa munceasca din greu, inca de mici. Trebuie sa constientizam ca animalele folosite la circ sunt fiinte sociale, care sufera foarte mult in acele custi si dezvolta, la fel ca oamenii, stari de anxietate, frustrari, depresii, uneori chiar si boli grave care pot conduce la moartea lor. Copiii nostri pot invata mult mai bine si corect despre animale daca le observa in mediul lor natural decat daca le observa in conditii nenaturale. Trebuie sa ii educam pe copii sa respecte viata animalelor asa cum ii invatam sa respecte si vietile oamenilor. Pana la urma, evolutia inseamna sa intelegem si sa respectam si entitatile conlocuitoare de pe planeta, iar nimeni nu are dreptul sa inrobeasca pe altul doar pentru ca e mai puternic”, conchide Magicianul Augustin.

Augustin Mihaila este unul dintre cei mai respectati iluzionisti din tara, trainer de succes si fondatorul Academiei de Iluzionism din Romania. In acelasi timp, artistul sustine peste 100 de spectacole de magie pe an, in peste 10 tari, la care au participat peste 1 milion de oameni si este primul iluzionist din Romania care a introdus in tara noastra spectacole live de hipnoza comica.