Specialistii in psihologia de cuplu sunt de parere ca oamenii simt si inteleg iubirea prin cinci elemente: cuvintele de incurajare, timpul acordat, darurile primite si mangaierile fizice.

Dintre acestea, psihologul Laura Maria Cojocaru este de parere ca manifestarea cea mai profunda a iubirii se realizeaza prin limbajul mangaierilor fizice, care include o paleta foarte larga de gesturi de afectiunile: de la tinut de mana, sarutari, imbratisari pana la contactul sexual in sine. “Toate aceste gesturi sunt modalitati de a-i comunica partenerului emotia iubirii. Ba mai mult, atingerea fizica este in sine mai mult decat exprimarea iubirii, ci o cale de a ne mentine sanatatea si tineretea atat la nivel emotional, cat si mental sau fizic. In folclor sunt raspandite 3 expresii care descriu cel mai corect puterea imbratisarilor: Avem nevoie de 4 imbratisari pe zi ca sa supravietuim, 8 ca sa ne mentinem si 12 ca sa crestem. Mai multi oameni de stiinta au concluzionat, prin nenumarate experimente, ca nevoia de contact corporal este la fel de importanta precum nevoia de foame, sete si somn”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru presedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa.

Efecte ale imbratisarii sau atingerii fizice

Pe langa senzatia de bine pe care o creeaza, imbratisarile au ca efect alinarea durerii sufletesti, reduc anxietatea si depresia. Din acest motiv, persoanele care au aceste trairi au sanse mai mari de recuperare si recapatare a starii de bine daca au pe cineva alaturi, fie chiar si un animal de companie. De asemenea, imbratisarile pot lupta eficient impotriva infectiilor si pot reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Importanta atingerii se reflecta in compozitia pielii noastre, care are milioane de celule receptoare sensibile la cea mai mica schimbare de presiune si in structura creierului, unde s-a descoperit ca aria din cortexul cerebral prefrontal dedicata atingerii este mult mai mare decat suma ariilor tuturor celorlalte simturi.

“In doar zece secunde de imbratisare se produce la nivel fizic o scadere a oxitocinei (hormonul stresului) in creier. Aceasta reactie chimica scade presiunea sangelui,lupta impotriva oboselii si a infectiilor si amelioreaza simptomele depresiei. De asemenea, prin imbratisari, scade cantitatea de cortizol din sange (hormonul care regleaza metabolismul glucidic). Reactiile biochimice si fiziologice la imbratisare, pot produce (in special la femei, arata unele studii) imbunatatirea competentelor sociale (comunicare, reducerea sentimentelor de jena, asertivitate) si cresterea sentimentului de incredere. Totodata, imbratisarea aduce stimulari psihice si fiziologice pozitive, atat la cei care imbratiseaza cat si la cei imbratisati, crescand sentimentul de protectie, siguranta, incredere in sine si in cei din jur, forta interioara si sanatate”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Psihologul Laura Maria Cojocaru

Sexualitatea – limbajul iubirii care aduce sanatatea in corp si linistea in minte si suflet

Apetitul sexual este dat de nivelul de estrogen din sange, iar atractia propriu-zisa, pe care o simtim fata de partener, este provocata in principal de trei neuro-transmitatori: adrenalina, dopamina si serotonina. Adrenalina face inima sa bata mai tare si pulsul sa creasca, de aici si “fluturasii din stomac”, dopamina si serotonina provoaca placerea.

“In timpul actului sexual, al unui sarut sau al unei atingeri, hipotalamusul secreta si neurohipofiza elibereaza vasopresina si oxitocina. Acesti hormoni sunt responsabili de mentinerea si dezvoltarea sentimentelor de dragoste, de aparitia placerii si influenteaza totodata fidelitatea unei persoane (in studiile efectuate pe animale, s-a observat ca acesti hormoni pot lega pe viata partenerii). Eliberarea de oxitocina constituie o explicatie a faptului ca unele persoane se indragostesc cu adevarat dupa ce fac dragoste cu partenerul, devenind mai intelegatori, mai permisivi si mai atenti la partile pozitive ale partenerului. Acest lucru se intampla deoarece din momentul in care dopamina incepe sa excite centrii specifici din creierul nostru, zonele care proceseaza emotiile negative si critica sociala negativa isi incetinesc actiunea pana la sistarea acesteia (fapt aratat de analiza tomografica a persoanelor indragostite)”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Se pare ca sloganul “make love, not war” are semnificatii mult mai profunde si mai legate de sanatate, la propriu!

In timpul actului sexual, chiar si la o simpla atingere a partenerului, sunt eliberate in corpul fizic endomorfinele (“hormonii fericirii”). Acestea mentin dorinta, pasiunea si fericirea in cuplu.

“Dupa un anumit timp, insa, activitatea endomorfinelor scade, ceea ce poate duce la instalarea rutinei in relatie. Activitatea sexuala devine deci foarte importanta in acest moment, deoarece in timpul orgasmului aceste endomorfine se elibereaza in tot corpul, dand senzatia de fericire extrema. De asemenea, acesti hormoni ajuta si la eliminarea stresului, imbunatatesc performantele intelectuale ale persoanelor, mentin tineretea si vitalitatea organismului”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru presedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa.

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.