Conducerea, puterea se absoarbe pretudindeni unde oamenii sunt reuniti pentru scopurile unei companii. Liderul este cel care arata directia optima pentru schimbare, iar actiunea pe care o face constant este conducerea: prevede, decide, coordoneaza si controleaza rezultatele obtinute.

Acel om care indeplineste aceste atributii este liderul, care isi asuma spontan functia de conducere. Cea mai importanta caracteristica a pozitiei in ierarhia unei organizatii, liderul are influenta asupra grupului, mai ales modificand progresul spre teluri mai inalte, de formare profesionala, nu doar de atingerea unor obiective strict economico-financiare.

Energia fizicului

In opinia cunoscutului psiholog Lenke Iuhos, specialist in psihologia organizationala, sexul, varsta, constitutia fizica, infatisarea sunt indicatori care pun in lumina valoarea liderului unei organizatii. Studiile asupra comporamentului organizational arata ca indicatorii fizici priviti in limitele normalitatii nu constituie insa factori de diferentiere neta in ceea ce priveste reusita profesionala. Mai mult, statisticile arata ca femeia-lider se afirma mai usor in grupuri contituite din femei, iar in grupurile formate din barbati, cel mai varstnic dintre ei se bucura de autoritate.

“Acesti indicatori se nuanteaza prin stilul de conducere, statistic, barbatii sunt mai energici si mai rezistenti la efort si / sau presiuni decat femeile. Totusi, diferentele de sex nu au treaba cu reusita in cariera, iar acest lucru se poate vedea tot mai clar in societatea moderna, unde tot mai multe femei ocupa cu succes functii de top management. In grupul barbatilor, cel mai varstnic are autoritate, iar in grupul femeilor, cea mai tanara se afirma mai accentuat. Inaintarea in varsta aduce cu el scaderea flexibilitatii. In acelasi timp, modul de prezentare, prestanta, culorile neutre schimbate cu culori vii isi pun amprenta asupra grupului”, explica psihologul Lenke Iuhos.

Energia psihicului

Specialistul afirma ca exista o corelatie intre succesul conducerii si insusirile personale asociate cu activismul mental, cognitiv. Energia liderului se observa in momentele de criza, are capacitatea de a lua decizii pornind de la un numar restrans care l-ar putea privilegia in rezolvarea problemelor.

„Aptitudinile si trasaturile psihologice, daca sunt focalizate pe organizatie, pe principiul “atunci si acolo”, liderul cu siguranta exercita cu succes actul de conducere. Paradigma “aici si acum” il face pe manager prezent in viata organizatiei si atunci cand nu e fizic acolo. In cazul in care aceste elemente cognitive sunt insufletite de rezistenta la frustrare, seful, managerul, directorul sau liderul va fi un om iubit de membrii organizatiei. Actul de conducere sugereaza personalitatea liderului. Energia e data prin activarea dinamismului, tendintei spre activare, prin spiritul de initiativa, insusiri de personalitate etc. Forta psihica este generatoare de viata pentru lider, asadar la aceasta se adauga rezistenta la solicitari, implicare, perseverenta si rezistenta continua la frustrare”, afirma psihologul Lenke Iuhos.

Energia vorbelor

“O aptitudine specifica alaturi de competenta profesionala este aptitudinea verbala. Studiile arata ca vorbele ating si ele, efectul lor pot avea repercusiuni pe termen mediu sau chiar lung. Aptitudinile de orator si fluenta verbala reprezinta capacitatea de a lua cuvantul in grup la momentul necesar, fara o fluiditate verbala goala, fara a transmite informatii golite de sens si motivatie. Spui si totusi nu spui nimic, aceasta conduita scade randamentul organizatiei, membrilor ei, care au nevoie sa fie inspirati, nu plictisiti”, conchide psiholog Lenke Iuhos.