psihotrafiq2Romania ocupa locul 9 intr-un top european si pe locul 29 la nivel mondial dupa ponderea deceselor din accidente de circulatie produse ca urmare a consumului de alcool, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Allianz Center for Technology. Acelasi raport arata ca 17,6% dintre accidentele mortale petrecute in tara noastra sunt cauzate de consumul de alcool, iar barbatii cauzeaza de 3 ori mai multe accidente rutiere atribuite consumului de alcool decat femeile.

In acest context, Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ se alatura campaniei de responsabilizare sociala “Fii treaz la volan, cand esti la mare”, initiata de IPJ Constanta, alaturi de Universitatea “Ovidius” (Facultatea de Drept si Stiinte Administrative), Politia Locala Constanta si Asociatia “Improve Your Business”. Proiectul se deruleaza in perioada 15 iulie – 1 septembrie, in randul turistilor aflati pe litoralul romanesc si are ca obiectiv principal informarea si constientizarea soferilor asupra riscurilor la care se expun, atat ei, cat si ceilalti participanti la trafic, atunci cand se urca la volan in stare de ebrietate. Astfel, in cadrul proiectului, vor fi impartite peste 5.000 de pliante, brelocuri si odorizante, care contin informatii despre efectele alcoolului asupra comportamentului la volan, modalitatile de prevenire si sanctiunile prevazute de Codul Rutier.

Experiment pentru soferi

In cadrul campaniei va avea loc si un inedit experiment pe soselele care converg catre litoralul romanesc si in statiunile Marii Negre, unde organizatorii vor oferi soferilor, opriti in trafic, sa poarte, pe rand, doua perechi de ochelari care simuleaza perceptia vizuala a unei persoane care a consumat bauturi alcoolice, pe timp de zi si pe timp de noapte. Soferii vor fi rugati sa mearga pe o linie dreapta si sa urmareasca perceptiile si modificarile care survin ca urmare a purtarii acestor ochelari. Astfel, vor putea fi constientizate in mod real toate modificarile de echilibru, a timpului de reactie si a perceptiei vizuale in cazul consumului de bauturi alcoolice.

“Pe langa oboseala, neatentie, lipsa de experienta si agresivitatea la volan, consumul de bauturi alcoolice reprezinta unul dintre cei mai frecventi factori de produce a accidentelor rutiere grave si foarte grave. Acesta este si motivul pentru care ne-am alaturat si noi campaniei de responsabilizare a soferilor in mai multe statiuni de pe litoral, in contextul in care, in sezonul estival, turistii au o mai mare predispozitie de a se urca la volan in stare de ebrietate decat in alte perioade din an. Este foarte important sa ii informam despre efectele alcoolului in timpul sofatului, sa le aratam si practic acest lucru, in cadrul unui experiment inedit, dar sa ii prevenim si asupra masurilor drastice prevazute de Codul Rutier in aceasta speta”, declara prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ.

“Am derulat si in anii trecuti mai multe campanii de informare referitoare la efectele consumului de alcool in traficul rutier, iar anul acesta am si fost nominalizati, de un for european, la Excellence in Road Safety Awards 2016. Totodata, avem onorea de a fi invitati de Comisia Europeana sa participam la European Day Without a Road Death, alaturi de alte tari europene, cu o campanie de responsabiliza sociala privind siguranta traficului rutier, in luna septembrie 2016”, declara psihologul principal Ionel Simionca – vicepresedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ.

Campanii de responsabilizare a participantilor la trafic

Asociatia “PsihoTrafiQ” a derulat, in ultimii ani, campanii de responsabilizare a participantilor la trafic, coordonate de prof. univ. dr. Mihaela Rus si psihologul principal Ionel Simionca – vicepresedintele Asociatiei, in vederea reducerii acestor comportamente disfunctionale, care tind sa contamineze comportamental din ce in ce mai multi soferi. Printre acestea, amintim campaniile nationale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” si “Alcoolul la volan este un accident”, campanii de responsabilizare sociala care sunt prezente pe website-ul Comisiei Europene (Carta Europeana a Sigurantei Rutiere – (http://www.erscharter.eu/en/content/national-campaign-sleepiness-driving-real-danger-social-responsibility-campaign), fiind nominalizate la Excellence in Road Safety Awards 2016 (http://www.erscharter.eu/ro/excellence-road-safety-awards-2016). Totodata, Asociatia organizeaza cursuri de formare, adresate psihologilor, menite sa formeze din ce in ce mai multi experti in psihologia transportului, care sa promoveze educatia rutiera si atitudinile responsabile in trafic. Mai multe informatii gasiti pe www.psihotrafiq.ro.