Elevii care vor sustine Bacalaureatul la Informatica vor beneficia de meditatii online gratie platformei WellCode.ro, dezvoltata de o echipa de IT-isti romani cu intership la Google sau Facebook.
Platforma online contine o serie de peste 200 de lectii si probleme care ii vor pregati pe tineri nu doar pentru Bacalaureat, ci mai ales pentru o viitoare cariera in domeniul informatic. Fiecare concept nou este explicat cu exemple din viata reala, astfel incat beneficiarii cursurilor online sa inteleaga unde se pot aplica aceste cunostinte nou invatate.
Dupa fiecare lectie pe care cursantul a parcurs-o, acesta isi va evalua cunostintele printr-un examen de tip grila, iar in cazul in care a raspuns gresit la anumite intrebari platforma nu il va “pedepsi”, ci va avea ocazia sa reciteasca acele parti din curs pe care nu le-a inteles si sa le aprofundeze mai bine. Dincolo de cursurile strict teoretice, platforma va evalua abilitatile cursantilor si prin exercitii aplicative, in cadrul carora acestia vor scrie un program informatic de la zero in limbajul de programare C++, iar rezultatele evaluarilor vor fi emise in cateva secunde. In cazul in care nu au inteles unele aspecte de ordin tehnic sau pur si simplu nu reusesc sa rezolve problema din timpul testului, cursantii pot lasa un comentariu, iar organizatorii proiectului sau cei peste 20.000 de membri inregistrati pe platforma ii vor oferi suport.
“Majoritatea tinerilor care vor sa-si construiasca o cariera in IT sau pur si simplu trebuie sa finalizeze cu brio proba la Informatica din cadrul Bacalaureatului intampina aceeasi problema: informatiile pe care le regasesc in culegeri sau manuale nu sunt suficient de sistematizate, iar acest lucru ingreuneaza foarte mult procesul de invatare. Mai mult decat atat, chiar daca ai invatat din culegeri ore in sir, va fi la fel de greu sa afli daca problemele pe care le-ai scris sunt 100% corecte, iar de cele mai multe ori elevii apeleaza la profesori pentru corectura. Si cum profesorii de informatica sunt foarte ocupati si, conform orarului, majoritatea elevilor se intalnesc cu ei de maxim 2 ori pe saptamana, elevul va bate pasul pe loc si nu va reusi sa parcurga toata materia in mod corespunzator. In acest context, ne-am gandit sa dezvoltam o platforma dedicata atat elevilor care dau Bacul la Informatica, cat si tinerilor care viseaza la o cariera in IT. Prin intermediul platformei WellCode, cursantii vor beneficia de informatii teoretice sistematizate, vor putea sustine teste sau chiar examene practice in mediul online, iar rezultatele lor vor fi afisate pe loc”, explica Petru Trimbitas, unul dintre coordonatorii proiectului WellCode.
Cine sunt inventatorii platformei WellCode?
Platforma este dezvoltata de o echipa formata din zece tineri IT-isti, care au realizat intershipuri la companii de top din strainatate, precum Google sau Facebook si au pregatit olimpici care au obtinut zeci de medalii la competitii nationale.
Proiectul a luat nastere din dorinta IT-istilor de a schimba mentalitatea invatamantului romanesc, cel putin in domeniul Informaticii, care are nevoie de modernizare continua.
In septembrie 2017, a fost lansat primul modul cu ajutorul caruia multi cursanti care nu detineau notiunile de baza au beneficiat de progrese vizibile, iar la ora actuala platforma contine doua module, peste 200 de lectii si probleme si peste 20.000 de membri activi.