Flirtul discret sau tachinarile in joaca cu o persoana din afara relatiei sunt considerate, de cele mai multe ori, manifestari normale ale unei personalitati dezinvolte si atractive si pot ramane inofensive pentru relatia in sine, daca sunt respectate anumite limite.
In ultima vreme, din cauza patrunderii cu atata usurinta a retelelor de socializare pana in dormitorul nostru, aceste episoade, care erau pana de curand ocazionale, tind sa se transforme intr-un flirt continuu. Au devenit oare mesajele scrise (chatul) un instrument de a insela si au potentialul de a distruge relatii?
Ce este flirtul?
In opinia sexologului Gabriela Marin, a fi intr-o relatie nu inseamna ca il posesezi pe celalalt, deoarece oricine are dreptul de a privi in jur si de a se bucura de viata. “Daca interesul partenerului pentru lucrurile din exterior este foarte mare si va deranjeaza, este bine sa va reganditi prioritatile chiar de la inceputul relatiei. Va simtiti confortabili in fata interesului deosebit pe care il manifesta partenerul fata de persoanele de sex opus sau ati dori sa nu flirteze deloc? Aveti dreptul de a decide ceea ce conteaza pentru dumneavoastra in aceeasi masura in care partenerul are dreptul de a avea o viata proprie, in acord cu valorile si nevoile sufletului lui”, afirma sexologul Gabriela Marin.
Specialistul in relatii de cuplu este de parere ca flirtul apare uneori ca fiind manifestarea unei personalitati deschise, pline de incredere in sine. Pentru astfel de persoane flirtul este doar o parte a comportamentului social – un mod de a se deschide in fata altora si de a se afirma ca oameni populari si atractivi. In alte situatii, flirtul nu este un semn al extrovertirii, ci mai degraba al unui comportament compulsiv. Persoana este atrasa incontrolabil de multi oameni care i se par interesanti, fara sa realizeze ca acest lucru ar putea fi gresit sau fara a se gandi ca-si raneste astfel partenerul.
“Comportamentul specific extrovertitului nu inseamna automat ca acesta are o predispozitie spre a insela. El sau ea poate aprecia in ceilalti modul in care arata, inteligenta sau multe alte calitati, dar se poate opri aici. Atractia nu aduce neaparat si tentatia de a insela persoana iubita”, considera psihologul Gabriela Marin.
Flirtul prin mesaje – chatul
In aceasta situatie, flirtul imbraca o forma unica. Daca in trecut flirtul era limitat la intalniri si alte ocazii de a socializa, acum din cauza tehnologiei poate fi continuat non-stop 24/7. “Faptul ca aceasta forma de flirt este intermediata de un instrument electronic poate da iluzia unei simple comunicari si in niciun caz a inselarii. O persoana nu va recunoaste ca devine mai apropiata de persoana de sex opus cu care comunica prin mesaje text, deoarece are impresia unei conversatii nevinovate, motiv pentru care situatia poate deveni cu adevarat periculoasa in relatie”, declara sexologul Gabriela Marin.
Care sunt indiciile ca flirtul a depasit limita unei discutii inocente si pune in pericol relatia ta?
- Pastrarea de secrete. “Primul semn este, desigur, secretomania. Daca o persoana simte nevoia sa ascunda conversatiile in fata partenerului, este un semn clar ca face ceva ce stie ca nu i-ar fi permis de catre acesta. Daca aceasta persoana era una foarte deschisa spre a impartasi orice cu partenerul, dar deodata are nevoie de intimitate, ar putea fi din cauza ca are un secret de pastrat, unul care implica un amantlac. Alte comportamente care indica secretomania ar fi folosirea de parole pentru a bloca accesul la activitatea online personala sau ascunderea telefonului mobil si a extraselor de cont bancare”, explica sexologul Gabriela Marin.
- Timpul indelungat petrecut pe chat. “De asemenea, orele in sir petrecute pe telefon indica faptul ca partenerul permite ca legatura online sa acapareze relatia primara – premisa clasica pentru o aventura amoroasa. Mai putina implicare emotionala si scaderea intimitatilor fizice sunt semne ca flirtul a depasit limitele unei discutii inocente, chiar daca nu contine inca o latura fizica”, declara sexologul Gabriela Marin.
- Replicile cu conotatii sexuale. “Un alt semn ca flirtul online a devenit periculos pentru relatie este faptul ca persoana de langa dumneavoastra isi alimenteaza fanteziile sexuale din aceste discutii pe chat. Cand conversatiile constau in subtile sugestii de natura sexuala, schimb de fotografii de acest fel, sexting, sau pur si simplu se aseamana cu un preludiu, este clar ca activitatea online a partenerului a luat deja forma unei aventuri amoroase”, afirma sexologul Gabriela Marin.
- Negarea partenerului. “Impartasirea pe chat a detaliilor privind relatia sau privind sotul/sotia, in special intr-o maniera lipsita de respect, indica faptul ca acel flirt nu mai este inofensiv, ci se indreapta spre infidelitate. In acelasi timp, cel care inseala poate simti nevoia de a oferi argumente de tipul „este doar un prieten/o prietena”, pe care nu le-ar invoca daca discutia ar fi cu adevarat inofensiva. Aceasta atitudine, impreuna cu sentimentul de vinovatie, pot indrepta respectiva persoana catre relatia extraconjugala intr-un timp foarte scurt”, spune sexologul Gabriela Marin.
- Implicarea emotionala. “Mai presus de toate, atunci cand conversatiile online satisfac nevoile de contact emotional ale unei persoane, este evident ca discutam despre o relatie in adevaratul sens si nu doar despre o conversatie de rutina sau spontana. Un semn de intrebare trebuie sa apara atunci cand pe chat sunt exprimate sentimente sau exista senzatia ca partenerul virtual de conversatie va intelege mai bine decat partenerul real. Daca o persoana se simte mai bine conversand cu cineva din afara relatiei, si nu acasa, este aproape sigur implicata intr-o aventura”, explica sexologul Gabriela Marin.
- Este evident pentru cei din jur. „In final, cel mai sigur semn ca flirtul a imbracat forma inselarii apare atunci cand sotul/sotia, prieteni sau persoane apropiate, care ne doresc doar binele, indraznesc sa conteste acest tip de comportament. Aceste obiectii venite din partea celor dragi semnifica automat ca, fie prin continut sau durata, acest gen de comunicare online este nepotrivita si il distrage pe cel implicat de la viata de familie”, este de parere sexologul Gabriela Marin.
In opinia specialistului in relatii de cuplu, flirtul este, in general, privit ca fiind mai putin periculos decat inselatul, dar atunci cand distantele se anuleaza prin intermediul diverselor forme de chat, aventurile amoroase devin posibile chiar si fara o conexiune fizica. Chiar daca lipsa laturii sexuale poate conduce la parerea ca astfel de aventuri sunt mai putin daunatoare pentru relatia reala, din punct de vedere emotional, efectele pot fi la fel de dureroase, concluzioneaza sexologul.