Potrivit traditiei spirituale orientale, timpul este inteles ca un cerc si nicidecum liniar fiind impartit in 4 etape, aidoma anotimpurilor. Fiecare ciclu sau etapa dureaza aproximativ 24.000 de ani si descrie, in principiu, miscarea de revolutie a Soarelui in jurul centrului Galaxiei noastre. Ca durata, trecerea de la o epoca la alta nu este impartita in mod egal, ci conform ratiei 4:3:2:1, epoca actuala in care traim, Kali Yuga (echivalentul Epocii de Fier) fiind cea mai scurta dintre toate si este caracterizata de catre inteleptii orientali, prin ignoranta si intunericul spiritual al umanitatii.
In opinia cunoscutului profesor roman de yoga, Dana Tupa, Pamantul traverseaza, impreuna cu Soarele, zone energetice diferite ale Galaxiei noastre, iar acestea se manifesta in gradul nostru de evolutie tehnologica, sociala, dar mai ales spirituala. “In prezent, din ceea ce afirma specialistii, umanitatea trece prin Kali Yuga, considerata diametral opusa a Epocii de Aur. Toate valorile trecute sunt in prezent rasturnate sau, cu alte cuvinte, valorizate pornind de la material catre spiritual. Cu mii de ani in urma, valorile spirituale se aflau pe primul loc, iar cele materiale pe ultimul. Acest mecanism se poate observa si in manifestarile oamenilor de aproape 2.000 de ani incoace, cand lupta pentru material a fost acerba, iar nevoile pentru evolutia spirituala a oamenilor au fost, cu mici exceptii, aproape inexistente. Noi reactionam la energiile cosmice, exact in acelasi mod in care starea noastra de spirit este influentata de starile vremii. Partea buna este ca putem construi mici insulite de bunastare si in aceasta Epoca a Fierului, iar Epoca Renascentista sau La Belle Epoque sunt cateva exemple din istoria recenta a umanitatii”, declara profesorul de yoga Dana Tupa.
Cele patru epoci spirituale ale umanitatii sunt:
- SATYA YUGA (echivalent cu Epoca de Aur). Este cea mai infloritoare dintre cele cele 4 epoci yuga. Satya reprezinta perfectiunea si spiritualitatea, iar fiintele care traiesc in aceasta epoca experimenteaza din plin fericirea, iubirea, bucuria, pacea si sanatatea.
- TRETA YUGA (echivalent cu Epoca de Argint). Este caracterizata prin decaderea umanitatii, iar virtutea nu mai reprezinta un deziderat primordial. Primavara vesnica din Satya Yuga incepe sa capete alte valente, vremea devine schimbatoare si cu extreme, iar tot in Treta Yuga apar liderii care domina masele, care pornesc razboaie, iar bolile devin o problema noua pentru omenire.
- DVAPARA YUGA (echivalent cu Epoca de Bronz). Este epoca in care oamenii incep sa traiasca nefericirea, valorile stravechi nu sunt puse sau experimentate la rang de cinste, bolile devin obisnuite pentru toti oamenii. Nemultumiti de propria lor viata, oamenii sunt in cautare permanenta de placeri trupesti, iar intelectul divin inceteaza sa mai existe.
- KALI YUGA (echivalent cu Epoca de Fier). Dintre toate epocile, Kali Yuga atinge pragul cel mai de jos al existentei. Oamenii experimenteaza ignoranta si intunericul spiritual, sunt ghidati de minciuna, ipocrizie, sexualitate, dominatie, averi etc. Bolile se gasesc in aproape fiecare fiinta, manipularea este valorizata, virtutile sunt aproape lipsite de sens in calitatile conducatorilor, dar si a oamenilor simpli. Razboaiele, foametea, poluarea, lipsa sperantei, suferinta interioara si viata lipsita de sens si obiective, sunt principalele caracteristici ale epocii spirituale in care ne aflam.
Cum putem fi luminite in intuneric?
In opinia profesorul de yoga Dana Tupa, elementul care inca ne mai separa de brute este credinta, iar aceasta valoare trebuie intretinuta vie pana vom reintra in Satya Yuga (Epoca de Aur). “Epoca actuala este una a incercarii, iar la capatul ei va fi intotdeauna fericirea. Cand umanitatea va reintra in Epoca de Aur, toate bolile, nefericirea, ignoranta, obsesiile materiale vor fi de domeniul trecutului. Pana atunci trebuie sa ne pastram credinta si sa traim iubirea la nivel micro, la nivel de familie si sa o largim usor-usor si la nivel macro. Vom reincepe sa iubim din nou oamenii, sa avem incredere in ei. Traind valorile Satya Yuga in Kali Yuga vom putea evolua mai repede si, astfel, sa devenim modele pentru ceilalti. Cand altii vor vedea in ochii nostri fericirea, ne vor cere ajutorul, vor dori sa traiasca si ei ceea ce traim noi. Putem fi mici luminite intr-o mare de intuneric, iar acea mare va fi redeveni luminata din nou. Astfel, dupa cum spunea si Gandhi, noi insine trebuie sa fim schimbarea pe care o dorim in lume”, conchide profesorul international de yoga Dana Tupa, fondatorul PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International USA.
Dana Tupa este Expert Yoga Teacher din Romania acreditat la Yoga Alliance International USA cu cea mai inalta calificare, E-RYT500. Este si Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima scoala de yoga din Romania acreditata la acelasi for international, scoala care a scos, in 2014, primii instructori yoga din Romania, acreditati international. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alaturi de profesori si maestri din Romania si din strainatate (Thailanda, Elvetia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins si Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana in Chiang Mai, Thailanda, participand si la seminarii cu Dalai Lama in Elvetia si India. A sustinut cursuri de yoga si seminarii, atat in Romania, cat si in Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerandu-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditatie si vizualizare.