Psihologul Laura Maria Cojocaru

Orientarea sexuala de alta natura decat heterosexualitatea inca este, in zilele noastre, un factor de controversa dar, in foarte scurt timp, va deveni doar un alt aspect social integrat, este de parere cunoscutul psiholog roman Laura Maria Cojocaru.

In opinia specialistului, aparitia homosexualitatii poate fi influentata de mai multi factori, printre care: factori genetici, factori psihologici, factori sociali si factori culturali. Cu toate acestea, semnele homosexualitatii sunt prezente la multe persoane inca de la inceputul vietii, si nu exista nici o dovada relevanta ca ar putea fi cauzata de factori parentali. Mai mult decat atat, de peste 40 de ani, homosexualitatea a fost scoasa din sfera dereglarilor si tulburarilor psihice.

Care sunt factorii care pot favoriza aparitia altor orientari decat cea heterosexuala?

“In anii 1970, cercetatorii Saghir si Robins au aratat ca aproximativ doua treimi din barbatii homosexuali au fost efeminati in copilarie (numiti sissies), si aproximativ doua treimi din lesbiene au avut in copilarie dorinta repetitiva de a fi baieti. Persoanele adulte cu tendinte lesbiene tind sa puna accentul pe mai mult pe atasamentul emotional, decat pe sex. De asemenea, este mult mai probabil ca lesbienele sa considere orientarea lor sexuala ca fiind una voluntara. La inceputul anilor 1980, doar una din cinci lesbiene considera orientarea sa sexuala ca pe o iminenta biologica, in timp ce barbatii homosexuali au afirmat ca orientarea lor sexuala a fost mai mult naturala si inevitabila”, afirma psiholigul Laura Maria Cojocaru.

Homosexualitatea nu este o boala psihica, iar transsexualitatea este o nevoie psiho-emotionala

Atat homosexualitatea, cat si transsexualitatea au fost scoase din sfera dereglarilor si tulburarilor psihice inca din anul 1973 deoarece, potrivit Asociatia Americana de Psihiatrie (APA), acestea nu reprezinta boli, nu pot fi tratate, iar incercarea de a schimba orientarea sexuala este considerata un demers care incalca legile etice.

De asemenea, transsexualitatea reprezinta o tulburare de identitate care se caracterizeaza prin manifestarea dorintei de apartenenta la sexul opus anatomic. “Persoanele transsexuale simt ca sunt victime ale unui accident biologic si ca sunt inchise intr-un corp care nu se potriveste identitatii lor de gen. In acest caz, aceste persoane aleg sa traiasca intr-un stil apropiat genului perceput mai intens la nivel mental. Dorinta de a trai si a fi acceptat ca membru al sexului opus este de obicei acompaniata si de dorinta de a-si face corpul cat mai congruent posibil cu cel al sexului preferat prin terapie hormonala si chirurgie. Transsexualitatea nu este o tulburare psihica, ci reprezinta mai degraba o nevoie psiho-emotionala”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.

Bisexualitatea, mai comuna decat credem

Bisexualitatea este o orientare sexuala caracterizata prin atractie estetica si sexuala pentru ambele sexe (femei si barbati), care implica si intretinerea de raporturi sexuale cu acestea. Reprezinta unul din cele mai importante trei elemente ale clasificarii orientarilor sexuale, impreuna cu orientarea homosexuala si cea heterosexuala. Sta in general in contrast cu homosexualitatea, heterosexualitatea si asexualitatea. “Desi a fost observata in istorie in diverse forme in majoritatea societatilor, bisexualitatea nu a constituit un subiect de studiu sistematic pana in a doua jumatate a secolului XX. Acest aspect se datoreaza in primul rand faptului ca bisexualitatea prezinta o gama variata de forme care se situeaza pe o scara larga, de la „exclusiv heterosexual” pana la „exclusiv homosexual”, avand ca punct central o sexualitate care acopera ambele sexe in mod egal. Tinand cont ca, din punct de vedere genetic, suntem construiti atat ca femei, cat si ca barbati, in corpul fiecaruia existand doze mai mari sau mai mici de hormoni specifici feminini, cat si specifici masculini, putem spune ca bisexualitatea este mai comuna decat credem la ora actuala. Ca o recunoastem sau nu, in decursul vietii noastre, multi dintre noi am avut momente in care am simtit o atractie sexuala pentru ambele sexe, dar tot la fel de multi au ignorat si aspectul homosexual din rusine sau alte motive psiho-sociale”, explica psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

Ce este „normalitate” si ce nu?

“Avand in vedere ca “normalitate” vine de la „norma”, adica de la decizia si actiunea de a te supune unei norme, unui lucru repetitiv si general acceptat, putem observa ca heterosexualitatea este de fapt privita ca „normalitate” prin prisma numarului mare de persoane care adera la acest aspect, in mod repetat. Insa nu exista factori suficienti, fie ei stiintifici sau de orice alta natura, care sa demonstreze ca ceea ce este in numar mai mic este in afara ”normalitatii”. Din contra, evolutia umana, sociala si tehnologica arata ca, orice noua idee, orice mod diferit de a face lucrurile, orice atitudine noua, incepe cu o minoritate la care adera in timp din ce in ce mai multe persoane pana in momentul in care devine ”normalitate”. Iar aceasta noua ”normalitate” va fi la un moment dat ”detronata” si ea de una noua, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.