Aproape toti oamenii de pe planeta asociaza mental starea de fericire, de optimism cu zambetul. In fapt, acest simplu gest are o putere fantastica asupra creierului nostru, schimba doar in cateva secunde stari de suparare sau de depresie.
In opinia psihologului Lenke Iuhos, atunci cand am dat drumul avanlanselor de sentimente pozitive cauzate de zambet, devenim mai toleranti la lucrurile care altminteri ne scoteau din sarite, avem mult mai mare incredere in noi, apropiem mai repede oameni in jurul nostru si deschidem mult mai usor usi.
“Din nefericire, nu mai avem ocazii multe sa ne exersam aceasta arma magica pe care o avem fiecare dintre noi in copilarie, deoarece stam tot mai des cu nasul in calculator, iar emotiile sunt simulate doar in mediul virtual, prin intermediul emoji-urilor. Multi dintre noi am uitat sa zambim, iar acest gest natural poate chiar fi – si de cele mai multe ori este – panaceul nostru, medicamentul care trateaza orice stare de spirit negativa si, de ce nu, boli fizice. Medicina a demonstrat ca exista boli psihosomatice, cauzate deci de starile noastre de spirit negative, care apasa si asupra organelor si retelelor noastre organice. Astfel, intreaga noastra sanatate depinde de starea noastra de spirit, de atitudinea noastra fata de viata si de zambetele pe care le share¬-uim si in lumea reala, nu doar in cea virtuala”, declara psihologul Lenke Iuhos.
Zambetul ne face bine atunci cand lucram – un impuls spre succes
Zambetul este o expresie faciala functionala provocata de multe ori de un succes, de sentimentul de fericire, de cresterea interesului personal. Folosit la un nivel constient, acesta este o forma de comunicare a starii de bine. Prin faptul ca este un proces retrospectiv poate influenta pozitiv experienta emotionala traita.
“Sa luam ca exemplu situatia traita la un examen, la un interviu unde pot aparea si emotii cu o structura negativa, iar subiectul primit la examen starneste un sir de zambete naturale. In cateva secunde, studentul se simte in zona lui de confort, iar datorita relaxarii si a starii de bine generate de zambet, creierul va actiona pentru a da un randament ridicat. Astfel, este foarte important de constientizat faptul ca zambetul ne arata nu numai emotiile noastre in afara, dar are si un efect asupra interiorului, ceea ce ne ajuta sa ne facem sau sa ne provocam placerea”, explica psihologul Lenke Iuhos.
Zambetul ne face bine atunci cand ne e greu – reduce stresul
In orice caz, descoperirile cercetarilor arata ca zambind in timpul unei perioade de stres, acesta contribuie la reducerea raspunsului organismului la stres, indiferent daca persoana se simte fericita sau nu. “Zambetul are capacitatea unica de a reduce aproape instantaneu cantitatea de hormoni de stres din organism, creste numarul de anticorpi impotriva infectiilor imbunatatind astfel rezistenta la boala. Zambetul ajuta, de asemenea, daca nu exista fericire reala in spatele acestuia”, declara psihologul Lenke Iuhos.
Zambetul ne intareste inima
“Prin zambet, putem ajunge la ras, reactie pozitiva care ventileaza corpul. Clipele de viata imbogatite des cu zambete si rasete imbunatatesc circulatia sangelui, reduc riscul de atac de cord si alte probleme cardiovasculare”, spune psihologul Lenke Iuhos.
Zambetul ne face bine atunci cand interactionam – construieste relatii
“Incercati sa zambiti, chiar daca nu aveti niciun motiv sa faceti acest lucru. Dupa un timp, veti observa ca sunteti scutiti de un disconfort care apare instantaneu din cauza oboselii, a influentelor sociale negative. Zambetul imbunatateste increderea in sine si va va face vesel. Zambetul creeaza endorfine, adica hormonul fericirii, si va va face sa va simtiti bine. Zambetul apropie oamenii, usureaza comunicarea. De asemenea, daca apelati la vanzatorul din magazin cu un zambet larg pe fata dvs., acesta va fi mai dispus sa va serveasca”, afirma psihologul Lenke Iuhos.
Cum identificam un zambet obisnuit de un zambet natural?
Zambetul obisnuit se rezuma doar la folosirea muschii gurii, iar in cazul zambetul natural “mobilizam” si muschii din jurul gurii si ai ochilor (liniile de fata se ridica, iar in coltul ochilor se formeaza riduri mici). Din moment ce nu putem misca muschii din jurul ochiului in acest fel, zambetul Duchenne (cel natural) este in general considerat a fi expresia unei bucurii sincere. “De regula zambetul natural este insotit de un contact vizual, aproape simetric, astfel incat jumatate din acesta nu coboara sub cealalta si buzele nu sunt incleiate. Zambetul cinstit presupune obiective loiale si este un semn ca omul simpatizeaza cu persoana pe care o priveste”, explica psihologul Lenke Iuhos.
Zambetele transmit informatii dincolo de cuvinte
Unele cercetari arata ca zambetul este mai mult decat o expresie faciala, nu arata doar emotii ci inlocuieste cuvantul rostit in gand sau intentia. “In cazul sportivilor, de exemplu, s-a observat ca nu zambesc doar atunci cand reusesc sa dea un gol, ci si atunci cand gresesc, deoarece isi imagineaza ce ar fi fost daca ar fi dat un gol. In acelasi timp, zambetul nu este neaparat expresia bucuriei. Zambim politicos cand intalnim pe cineva pentru prima data sau avem o conversatie nedorita. Exista o miscare a gurii fortate, nu exista un sentiment real in spatele ei, nu suntem incantati. Suntem incurajati sa continuam conversatia cu interlocutorii nostri, ceea ce este indicat de un zambet cu sprancenele ridicate. Un zambet simplu, cu o gura inchisa, cu o usoara presiune asupra muschilor gurii, indica pozitia strainului”, conchide psihologul Lenke Iuhos.