Elena Petica
Elena Petica

Elena Petica, o fetita de numai 6 ani, sufera de luxatie neurologica de sold si, desi a trecut prin multe operatii, problemele ei de sanatate nu s-au rezolvat. Acum, Elena risca sa nu mai merga niciodata, daca nu va beneficia de prima interventie chirurgicala la soldul drept, iar suma de care are nevoie este de 23.500 lei.

Din cauza malformatiei la coloana, Elena Petica a avut o copilarie trista, in care jucariile au fost inlocuite cu o ortoza purtata timp de 3 ani, aproape toata ziua. In plus, luni de zile, Elena a fost imobilizata in gips, iar spitalul i-a fost devenit a doua casa. Elena si-a dorit mereu sa devina o balerina de succes, iar salvarea ei sta in mainile reputatului doctor Alexandru Thiery, de la Spitalul Monza din Bucuresti. Medicul a realizat, de curand, o premiera medicala in Romania, reusind sa opereze cu succes o pacienta de 14 ani, care suferea de scolioza dubla, asociata cu malformatia maduvei spinarii.

Doctorul Alexandru Thiery: “Indicatia chirurgicala este certa: un pacient cu luxatie neurologica de sold trebuie operat pentru ca altfel isi va pierde mersul”

“Elena a avut un mielomeningocel, a fost operata la foarte scurt timp dupa nastere de colegul nostru neurochirurg, doctorul Sergiu Stoica, in cadrul Spitalului Marie Curie, cu o evolutie din punct de vedere neurologic excelenta, insa cu un sold instabil, asa cum sunt soldurile neurologice. De ce sunt instabile: exista un oarecare dezechilibru de tonus muscular la acesti copii, indiferent ca au boala spastica sau o boala flasca. Mielomeningocelul este o boala flasca, musculatura este in general moale, soldul devine instabil si incet-incet se luxeaza. Nu este displazia luxanta de sold pe care o stim la nou-nascut, ci soldul se formeaza normal in viata intrauterina, dar incet-incet capul femural se subluxeaza din cauza unor forte musculare dezechilibrate. Interventia este o operatie relativ complicata, dar cu rezultate foarte bune, insa la pacientul neurologic exista un risc de recidiva. solduri perfect operate cu o acoperire excelenta a capului femural pot sa recidiveze pentru ca noi, din pacate, nu tratam cauza. Nu avem cum sa o tratam! Acei neuroni prost formati in perioada embrionara nu pot fi inlocuiti si ei nu vor inerva corect musculatura. Noi tratam efectul problemei, iar cauza persista, lucru care ar putea sa duca la recidiva. Totusi, indicatia chirurgicala este certa: un pacient cu luxatie neurologica de sold trebuie operat pentru ca altfel isi va pierde mersul”, declara Alexandru Thiery, medic primar in ortopedie pediatrica a Spitalului Monza din Bucuresti.

Pentru a o ajuta sa stranga toti banii de care are nevoie, Asociatia “Salveaza o inima” a demarat de urgenta o campanie nationala de strangere de fonduri, pe platforma https://salveazaoinima.ro/campaigns/elena-petica/, unde oamenii cu suflet pot dona online, sau in conturile bancare ale mamei: RO58BRDE180SV73264951800 (Lei) sau RO41BRDE180SV00372701800 (Euro). Pana la ora actuala, Asociatia a reusit sa stranga aproximativ 20% din suma de care are nevoie pana la jumatatea lunii septembrie.

Pentru alte detalii, o puteti contacta pe mama Elenei, doamna Ionela Petica, la numarul de telefon  0727.860.837.

Asociatia “Salveaza o inima” a fost infiintata pe data de 17 decembrie 2012, si isi doreste sa reuneasca sub acelasi acoperis un numar cat mai mare de profesionisti din diferite domenii, oameni bine pregatiti si motivati, oameni de bine, oameni simpli, cinstiti si onesti, oameni care cu suflet si dedicare pot ajuta in campaniile si proiectele noastre si astfel impreuna sa ne atingem scopul final de a lasa copiilor nostri o mostenire valoroasa, marturie a faptului ca noi oamenii, comunitatea in ansamblul ei, suntem tot ce trebuie si suficient pentru ca lucrurile sa mearga intr-o directie buna.