Agresivitatea orientata impotriva animalelor este un fenomen social din ce in ce mai raspandit in societatea actuala. Abuzul animalelor reprezinta vatamarea fizica intentionata a acestora fara a avea drept scop sau obiectiv autoapararea sau nevoia de hrana. In general abuzul este constituit de orice forma de violenta fizica sau emotionala.

In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, studiile arata ca orice persoana care este expusa in copilarie unui abuz va dezvolta ulterior probleme de ordin psihic, emotionale sau de personalitate in perioada adulta, iar prima etapa care poate conduce la o patologie social consta in manifestarea cruzimii fata de animale.

“Cel putin la nivel discursiv, societatea isi doreste sa creasca si sa educe copii sanatosi fizic, moral, emotional si psihic, insa contrar acestui deziderat, fenomenul cruzimii fata de animale este tot mai raspandit nu atat in mediul rural, cat mai ales in cel urban. Nu trebuie sa fii neaparat actantul unei scene de cruzime asupra animalelor ca sa dezvolti comportamente antisociale sau deviante, ci poate fi suficienta expunerea la astfel de scene. Subsconstientul unui om proceseaza informatii fara ca noi sa le putem controla, iar setul nostru de valori, de atitudini, de comportamente poate fi modificat din temelie. Cu atat mai periculos este acest proces al subconstientului, cu cat observatorul este un copil, care se afla in stadiul de invatare, de adaptare si de asimilare a unui set de valori si principii”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru, presedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa.

Printre multiplele forme de abuz indreptate asupra copiilor, regasim:

  1. Abuzul alienator – care reprezinta instrainarea sau interzicerea accesului copilului de sau la persoanele, animalele sau lucrurile de care s-a atasat emotional.
  2. Expunerea la cruzimi – expunerii copilului la actiuni, imagini statice sau in miscare care reprezinta violente extreme indreptate asupra altor oameni sau animale.
  3. Violenta psihologica sau emotionala este actiunea care precede si acompaniaza celelalte forme de violenta sau abuz, dar se poate manifesta si izolat, prin injurii, amenintari, intimidari, uciderea animalelor domestice preferate, privarea de satisfacerea nevoilor personale esentiale (mancare, somn, etc.).
Psihologul Laura Maria Cojocaru

De ce agreseaza oamenii animalele?

Psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru este de parere ca predilectia catre abuzul animalelor, chinuirea, agresarea sau uciderea acestora, indiferent daca acestea sunt domestice sau salbatice, ascunde probleme emotionale si/sau sociale grave sau alte tulburari de ordin psihologic. Un copil expus la acte de violenta si astfel de abuzuri isi poate forma o structura de personalitate sadica, antisociala sau cu tendinte sociopate.

Substratul psihologic al abuzului animalelor la adulti poate fi compus din:

  • dorinta morbida de putere si control. Animalul nu reactioneaza prompt si nu se poate apara in fata unei forte disproportionate si mai ales care il ia prin surprindere.
  • lipsa de control sau slabiciune in alte aspecte ale vietii personale.
  • persoane care se simt invalidate din punct de vedere social, relational, emotional, profesional, financiar s.a. si refuleaza aceste frustrari agresand persoane sau fiinte aflate in imposibilitatea de a se apara.
  • forma de manifestare a tensiunilor emotionale acumulate in timp si neexprimate.
  • agresivitatea in forma ei pura, manifestata prin vatamarea intentionata a animalelor este un semn al unor tulburari si dezechilibre de natura psihica, patologica.
  • fobii fata de anumite animale domestice. Reactie de frica in fata unei presupuse primejdii, insa acestea se rezolva la psiholog si nu prin agresarea sau uciderea animalului.
  • vanatoarea – avea ca scop primar asigurarea resursele de hrana necesare existentei omului. In cazul in care nu exista acest scop, poate fi considerata semnalul unei personalitati sadice.

“In lumea intreaga exista centre pentru terapie cu animale si s-a dovedit atat stiintific, cat si practic eficienta unui animal in cresterea, educarea si vindecarea oamenilor, in special a copiilor. In loc sa-i omoram si sa ne imbolnavim si mai mult sufletele si mintile, ar fi bine sa avem in vedere acest izvor nesecat de iubire si vindecare la indemana noastra. Animalele nu sunt vinovate de problemele sau frustrarile care apar in viata noastra, ele pot fi refulate cu ajutor specializat”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.