Confederatia Nationala a Antreprenorilor Mici si Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) Romania denunta activitatea Ministerului Romanilor de Pretutindeni, pentru lipsa totala de interes in legatura cu romanii care au nevoie de ajutorul real al statului roman si nici macar nu sunt pe o lista de asteptare. Romanii din Diaspora nu ies in strada pentru ca asa le dicteaza Soros, ci pentru ca sunt ignorati total de statul roman, de zeci de ani.

Romanii din Diaspora ies in strada pentru ca banii de la bugetul tarii care ar trebui sa le fie destinati se duc spre orice alti romani de pretutindeni, mai putin catre romanii din Diaspora care chiar au probleme reale. Romanii din Diaspora stiu sa citeasca pe internet si vad ca ministerul care ar trebui sa-i reprezinte a dat, anul acesta, doua treimi din buget pentru pretinse actiuni culturale in Republica Moldova, dar n-a ajutat cu nimic sclavii romani din Italia, Spania sau alte tari europene. Romanii din Diaspora nu inteleg de ce proiectele care sunt concepute pentru a veni in sprijinullor real sunt ignorate de mai multi ani, de mai multe guverne, in timp ce banii de la bugetul statului se dau pe evenimente precum Expo Milano (3,5 milioane de euro in 2015) si pentru promovarea iei romanesti, in timp ce sute de cetateni romani sunt lipsiti de aparare in tari straine, iar statul roman nu face nimic pentru ei.

Confederatia CAPIMED Romania nu este unul dintre ONG-urile finantate de Soros, nici de statul roman, nici de alta structura mai mult sau mai putin obscura, nu are legaturi cu partidele politice si tocmai de aceea a fost intotdeauna respinsa, atunci cand a depus proiecte pentru a ajuta in mod real romanii din Italia. Confederatia CAPIMED Romania saluta initiativa legislativa prin care se vor scoate de la finantare, de pe lista de interes national, ONG-urile care au legaturi cu partidele politice, dar nu credem ca acest lucru chiar se va intampla, iar dovada este chiar pe site-ul official al Ministerului Romanilor de Pretutindeni, unde se poate vedea foarte clar cum statul aplica intotdeauna criterii discretionare pentru finantare, in functie de orice altceva, mai putin in functie de valoarea pe care o poate aduce in mod real un proiect finantat de la bugetul statului.

Mai mult, se poate vedea foarte clar cum Ministerul Romanilor de Pretutindeni nu publica niste criterii clare si nici date limita pentru analizarea proiectelor depuse, dar apar, din cand in cand, proiecte in derulare, a caror transparenta nu este respectata. Mai exact, din lista de proiecte depuse pentru Diaspora se poate vedea foarte clar cum nu se dau raspunsurile intr-un anumit interval de timp, insa banii de la buget sunt distribuiti, nu se stie pe ce criterii, catre anumite asociatii, in timp ce stirile despre romanii omorati cu bestialitate sau abuzati in strainatate au devenit o normalitate a ultimelor 12 luni. Ultimul caz care a cutremurat opinia publica – nu si pe reprezentantii Ministerului Romanilor de Pretutindeni – este cel al romancei legate cu lanturi timp de zece ani, care a fost violata in mod repetat in Italia si a scapat saptamana trecuta din mainile celui care a sechestrat-o.

Confederatia CAPIMED Romania a depus proiecte pentru a ajuta acest tip de cazuri disperate, dar niciodata nu a primit raspuns pozitiv de la statul roman. Aceste cazuri – care sunt sute, poate chiar mii in Sicilia – nu au nevoie nici de ia traditionala, nici de manele, nici de cozonaci, nici de flyere, pentru ca oamenii sechestrati si violati, batuti cu bestialitate si omorati pe campurile pe care lucreaza ca sclavi nu au cum sa intre nici in posesia flyerelor prin care statul roman se preface ca-i informeaza (si care nici macar nu exista!), nici nu au de ce sa se bucure de festivitatile kitsch de milioane de euro, organizate de statul roman in numele lor.

Comunicat de presa al Confederatiei Nationale a Antreprenorilor Mici si Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) Romania

Carmen Luminita Andrei – Presedinte