Aflata in plina expansiune in tara noastra, tot mai multi romani au descoperit tainele meditatiei si au luat cu asalt studiourile de yoga.

Cu toate aceste, exista persoane care se plang de studio-urile in care practica yoga sau chiar de instructorii cu care petrec ore bune pentru relaxare. Cunoscuta profesoara de yoga Dana Tupa afirma ca alegerea atat a unei scoli de yoga, cat mai ales unui profesor experimentat, a devenit o provocare pentru multi pasionati ai acestui stil de viata si recomanda iubitorilor de yoga sa ia in calcul urmatoarele recomandari:

1. Studio de yoga sau centru de fitness unde se face si yoga?

Exista argumente care sustin ambele variante, in functie de ceea ce doresti sa obtii prin practica ta. Centrele de fitness din Romania inglobeaza pe langa activitatea de baza si sedinte yoga variate. Natura unui centru de fitness impune insa si stilul dominant, sportiv, activ, dinamic, menit sa iti tonifice corpul, sa il flexibilizeze. Adeseori insa, in aceste spatii unde se desfasoara in paralel si alte activitati, nu este suficient de multa liniste pentru o interiorizare si relaxare optima. Daca insa, pe lista cautarilor tale se afla partea mai profunda a practicii, ce inglobeaza pe langa latura fizica si cea de meditatie, interiorizare, autocunoastere, atunci se recomanda un spatiu consacrat, incarcat cu energia meditatiei, unde poti beneficia din plin de liniste, relaxare si interiorizare.

2. Verifica daca scoala sau studioul respectiv are sau nu acreditare la nivel international!

“Expertii yoga recomanda ca, atat studioul, cat si profesorii de yoga sa fie acreditati de foruri internationale specializate, acreditare ce se obtine doar in urma participarii la cursuri de instructori, in scoli specializate. Cele mai renumite foruri de Yoga din lume, ce ofera girul unei scoli, sunt Yoga Alliance International USA si Yoga Alliance UK, chiar in aceasta ordine. Din nou, daca ai vrea sa faci ceva important pentru tine, ai alege o scoala care sa iti inspire incredere, soliditate si stabilitate, asa ca alege pe cei de top si in domeniul yoga. Pe site-urile forurilor mai sus mentionate sunt listate scolile acreditate din Romania, dar si din lume”, explica profesoara de yoga acreditata international Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy.

3. Inainte de a decide, verifica mai multe studiouri si in cadrul aceluia, mai multe sedinte.

“Majoritatea studiourilor ofera spre testare, fie sedinte gratuite, fie un timp limitat, in care sa poti ‘’degusta’’ din ceea ce se petrece la acea sesiune, sau pur si simplu sa iti dai seama daca ai o chimie cu instructorul respectiv, fara sa pierzi timp si bani inutil. Este insa gresit sa tragi concluzii pripite dupa o singura sedinta sau participand la clasa unui singur instructor, intrucat tematicile sunt variate si de cele mai multe ori, exista mai multi instructori in fiecare studio”, declara profesoara de yoga Dana Tupa.

4. Exista o comunitate?

“In functie de cat de mult doresti sa socializezi sau iti doresti sa inveti, o comunitate vine si sustine cautarile tale, mai ales daca o cautare spirituala intra in aria ta de interes. Practica impreuna cu alte persoane, te poate ajuta sa progresezi rapid si sa iti aduca un confort sporit emotional. Recomandarea mea ar fi sa eviti clasele private, intrucat traind in societate, ne dorim conectare, relatii si idei noi”, afirma Dana Tupa.

5. Cauta un instructor sau profesor yoga care te provoaca in procesul autodepasirii personale.

“Avem nevoie de feedback pentru practica noastra si in acelasi timp, de indrumare, pentru ca uneori, exista o diferenta intre ceea ce credem ca ni se potriveste ca stil, nivel si experienta personala. Cu atat mai mult, cu cat suntem la inceput de drum, avem nevoie de indrumare sau consultanta, pentru a decide primii pasi, acestia constituind o temelie pentru practica ulterioara. Nu poti construi o casa fara o temelie solida, si pentru aceasta, ai nevoie de specialisti la care sa apelezi, cu experienta cat mai mare. Este important sa se genereze si o buna conexiune cu acel instructor, la ora caruia sa te simti bine, dar in acelasi timp sa iti depasesti cercul tau de confort”, spune specialistul in practica yoga.

6. Culege date despre profesorii care predau in acea scoala!

“Scolile de yoga acreditate international sunt obligate prin statut sa aiba instructori principali, de asemenea, acreditati international, insa exista si cursanti coordonati de acestia sa devina profesori acreditati international. Sa spunem ca sunt in perioada rezidentiatului si abia in aceasta perioada isi descopera specializarea. In functie de preferintele noastre, se recomanda sa ne alegem instructorul de yoga, deoarece exista specializari multiple. Eu le recomand cursantilor mei, atunci cand isi aleg un instructor din echipa mea, sa citeasca CV-urile lor, sa le urmareasca postarile sau videoclipurile de pe Facebook sau Instagram, pentru ca mai apoi sa aleaga profesorul cu care ar putea lucra usor, atat din punct de vedere al personalitatii, cat si al stilului de predare”, afirma profesoara de yoga Dana Tupa.

7. Citeste articolele de specialitate din rubrica de bloguri.

“Majoritatea profesorilor acreditati international participa foarte des la conferinte, congrese si ateliere de lucru internationale si apoi se intorc in tara cu un bagaj de cunostinte imbogatit. De regula, acea experienta este transpusa sub forma de articole pe blogurile personale sau pe blogurile scolilor de yoga unde sustin cursuri. Mai mult decat, instructorii impartasesc aceste invataturi si practica lor, prin clase, seminarii sau workshop-uri. Acolo, majoritatea iubitorilor de yoga gasesc raspunsurile la intrebari despre practica yoga, despre abordari in domeniu si isi pot solidifica imaginea despre calitatea scolii unde urmeaza cursurile”, mentioneaza Dana Tupa.

8. Cere un pachet personalizat pentru nevoile tale, mai ales daca te afli la inceput de drum!

“Un aspect foarte important este dat de satisfacerea nevoilor cursantului. Atat profesorul, cat si scoala isi organizeaza, de regula, cursurile dupa nevoile principale ale cursantilor. De obicei, majoritatea scolilor de yoga au cursuri personalizate in functie de mai multe criterii (gradul de dificultate – incepatori sau avansati, dupa varste – pentru copii, pentru adolescenti, pentru adulti, pentru seniori etc.). Recomandarea mea este sa viziteze personal scoala de yoga, sa-si cunoasca personal viitorii instructori, sa analizeze bine cum se desfasoara o ora de clasa si sa aleaga in cunostinta de cauza. In general exista posibilitatea de a testa o clasa sau un minim de timp, astfel incat sa ai posibilitatea de a decide daca ti se potriveste respectiva clasa sau instructor”, conchide Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International din Statele Unite.

Dana Tupa este Expert Yoga Teacher acreditat la Yoga Alliance International USA cu cea mai inalta calificare, E-RYT500. Este si Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima scoala de yoga din Romania acreditata la acelasi for international, scoala care a scos, in 2014, primii instructori yoga din Romania, acreditati international. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alaturi de profesori si maestri din Romania si din strainatate (Thailanda, Elvetia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins si Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana in Chiang Mai, Thailanda, participand si la seminarii cu Dalai Lama in Elvetia si India. A sustinut cursuri de yoga si seminarii, atat in Romania, cat si in Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerandu-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditatie si vizualizare.