Pentru oferta personalizata de preturi si alte detalii, puteti contacta direct evaluatorul apasand butonul “Suna ACUM!”

Suna ACUM!

Numele meu este TASENTE CONSTANTIN si sunt Evaluator Proprietati Imobiliare, membru titular autorizat de catre Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR – Numar Legitimatie 16569)

Întocmesc rapoarte de evaluare în tot judetul Constanta. Rapiditate, Profesionalism si Preturi avantajoase!

  • proprietati rezidentiale (apartamente, case, vile)
  • proprietati comerciale (spatii comerciale, birouri)
  • proprietati industriale (cladiri si spatii industriale)
  • terenuri agricole
  • terenuri intravilane
  • impozit cladiri (rezidentiale P.J, respectiv nerezidentiale P.F si P.J)

DE CE TREBUIE CA PERSOANELE FIZICE SI JURIDICE SI ISI EVALUEZE PROPRIETATILE NEREZIDENTIALE?

Conform Codului Fiscal, societatile datoreaza impozit pe cladirile nerezidentiale calculate cu o cota de impozitare intre 0,2 si 1,5%, in functie de decizia Directiei de Impozite si Taxe Locale (DITL).

De asemenea, Codul Fiscal prevede la Art. 460, paragrafe 6-8, ca societatile trebuie sa realizeze o reevaluare a cladirilor pentru impozitare la fiecare 3 ani, pentru a evita aplicarea cotei de impunere majorata la 5% din valoarea cladirii. Evaluarea trebuie realizata de un evaluator autorizat membru ANEVAR.

Desi poate ca inca nu au trecut 3 ani de la ultima evaluare sau de la achizitia cladirii, ar putea exista oportunitatea reducerii impozitului pe cladiri, daca se realizeza o evaluare pentru impozitare.

In urma evaluarii, impozitul pe cladirile nerezidentiale ale persoanelor fizice sau juridice scade considerabil!

In atentia tuturor proprietarilor de spatii de locuit (rezidential) care gazduiesc in propria locuinta persoane juridice (societati comerciale, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, asociatii familiale), atat cu sediu cat si cu punct de lucru.

EVITATI APLICAREA UNEI COTE DE IMPOZITARE MARITE ! Avand in vedere prevederile noului Cod Fiscal referitor la impozitul pe cladiri, va trebui sa prezentati la Consiliul Local (Primarie), o declaratie de impozitare detaliata, in care sa specificati defalcat destinatia spatiului,  respectiv rezidential (de locuit), nerezidential (utilizat ca sediu/punct de lucru) sau mixt (o parte rezidential si o parte nerezidential). Cota de impozitare va fi aplicata diferentiat in functie de destinatie (fiecare unitate teritoriala în parte).

In vederea stabilirii cotei de impozitare aveti obligatia de a depune o evaluare a proprietatii. Pentru a beneficia de un astfel de avantaj fiscal, aveti nevoie de un raport de evaluare al cladirilor cu data de referinta 31.12.2021, ce trebuie depus la Serviciul de Taxe si Impozite al Unitatii Administrativ-Teritoriale de care apartineti pana cel tarziu 31.03.2022.

In 2015 au avut loc niste schimbari legislative:

  1. Noile reglementari precizeaza ca valoarea cladirilor pentru impozitare nu se mai determina ca o valoare de piata, ci se calculeaza prin metoda costului de constructie ajustat cu deprecieri ale cladirii (daca este cazul). Metoda costului de constructie conduce in general la o valoare a cladirii mai redusa decat valoarea de piata. Daca o cladire a fost cumparata in ultimii 3 ani, sau nu a fost evaluata in ultimii 3 ani, cel mai probabil, acea cladire este impozitata la valoarea de piata asa cum probabil este inregistrata in contabilitate.
  2. In prezent, valoarea cladirilor pentru impozitare nu mai este legata de valoarea mijloacelor fixe din contabilitate. In consecinta, societatile trebuie sa-si reevalueze cladirile pentru valoarea de impozitare la fiecare 3 ani, insa nu mai sunt obligate sa realizeze o reevaluare a acelor mijloace fixe ce constau in cladiri. Totusi, anumite societati ar putea opta sa-si reevalueze cladirile in scopuri de raportare financiara daca identifica anumite beneficii ce decurg din aceasta reevaluare.

Evaluarea trebuie reinnoita o data la 3 ani (în cazul persoanelor juridice) si 5 ani (în cazul persoanelor fizice). In caz contrar, cota de impozitare se aplica din oficiu si marita considerabil.

Reglementarile precizate mai sus nu se aplica si pentru terenuri, ci doar pentru cladiri. Impozitul pe teren se calculeaza ca o suma fixa pe metru patrat, in functie de categoria localitatii, localizarea terenului si se ajusteaza cu anumiti coeficienti.

Contactati-ne la nr. telefon 0722.209.256 sau email: constantin.tasente@yahoo.com pentru detalii si pentru a afla cum te putem ajuta cu evaluarea proprietatii tale imobiliare !

Nu uita, termenul pana la care poti depune declaratia de impozitare impreuna cu raportul de evaluare este 31 martie 2022!