Chiar daca traim in epoca Social Media, in care distanta nu mai reprezinta un impediment in procesul de comunicare, aceste unelte moderne nu pot inlocui mangaierile si imbratisarile parintilor, care au decis sa plece in strainatate pentru a le oferi celor ramasi acasa o viata mai buna, sunt de parere psihologii.

Potrivit situatiei prezentate de Directia Protectia Copilului, la finele anului 2012, erau inregistrati in evidentele autoritatilor, un numar total de 79.901 copii cu parinti plecati la munca in afara Romaniei. Dintre acestia, 41% erau complet lipsiti de grija parinteasca: 22.993 copii aveau ambii parinti plecati in afara, iar 9.991 proveneau din familii in care parintele unic sustinator era plecat.
Specialistii considera ca acest fenomen poate genera o serie de efecte naucitoare care-i poate afecta viata emotionala a unui copil. Dintre cele mai des intalnite efecte identificate de specialisti, se enumera: depresia (care poate conduce si la sinucideri), scaderea performantelor scolare sau chiar abandonul scolar.

Psiholog: “Cand pleaca unul dintre parinti, copilul este partial afectat, cand pleaca si mama si tata, copilul traieste abandonul”

Psihologul Maria Verdi considera ca, in contextul in care familia este celula de baza a societatii si o societate construita din familii sanatoase are radacini puternice, copiii crecuti in familii armonioase, unite, sunt predestinati succesului si implinirii. “Suntem contemporanii expansiunii, cunoasterii, noului. In perioada in care avem de toate, inclusiv multe libertati, a da nastere si a creste un copil in tara noastra a devenit un lux. Deficitul locurilor de munca si veniturile castigate in propria tara fac ca tot mai multi romani sa aleaga calea pribegiei. Este mult mai usor de obtinut un job in strainatate decat in tara, mult mai bine platit. Desi totul pare gratuit, sa ai un copil, sa-l cresti, sa-i cumperi rechizite, uniforma scolara, sa-i asiguri alimentatia corecta, sanatatea, sa-l intretii in facultate, presupune sacrificii din partea parintilor. In familiile cu 2-3 copiii, costurile depasesc posibilitatile finaciare ale parintilor”, declara psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Totodata, specialistul afirma ca este mult mai greu in mediul urban, unde cei mici iau contact cu tehnologia avansata, iar pregatirea temelor, materialele necesare, meditatiile suplimentare cresc cu mult cheltuielile. La toate acestea, spune psihologul, se adauga telefonul modern, tableta, calculatorul, cartile, caietele speciale, vestimentatia de firma, zilele de nastere in localuri. “Ce face parintele in aceasta situatie? Credite, iar atunci cand datoriile devin prea mari, pleaca sa munceasca in strainatate. Cand pleaca unul dintre parinti, copilul este partial afectat, cand pleaca si mama si tata, copilul traieste abandonul”, afirma Verdi.

De asemenea, varsta este un aspect foarte important la care copilul este supus acestei schimbari. In opinia specialistului, copilul mic nu intelege de ce tata este plecat, de ce mama vine rar acasa. Lipsa mamei il destabilizeaza. Lipsa tatalui ii creeaza insecuritate. “La varste fragede, nevoile copilului sunt putine, dar foarte importante. Se bucura pentru jucarie, pentru dulcele adus, dar va avea o mare carenta afectiva. El are nevoie de parinti, de familie. Siguranta, iubirea si prezenta parintilor costruiesc atasamentul securizant pentru copilul si viitorul adult”, declara psihologul Maria Verdi.

La varsta prescolara si scolara, copilul nu proceseaza criza financiara, materiala, prin care trec parintii, afirma psihologul. “Nu este normal sa vorbim copiilor de datorii, de sacrificii, de munca multa, de supravietuire. Vorbind si implicand copilul in responsabilitatile adultului nu facem decat sa stresam si sa aducem nesiguranta in viata lui. Crestem riscul anxietatii lui”, considera specialistul. Totodata, psihologul spune ca la varsta adolescentei, lipsa parentala implica lipsa reperelor. “Poate ca tanarul are o siguranta finaciara, materiala, dar se confrunta cu carente afective. Adolescenta vine cu multe schimbari fiziologice, hormonale, emotionale. Comunicarea pe Skype nu aduce linistirea, hrana si siguranta copilului. Adolescentul are nevoie de parinti alaturi de el. Este perioada in care este necesara supravegherea dezvoltarii lui. Ii redam incet libertatea, iesirea in lume se face in ritmul propriu fiecarui copil. Aflat in etapa a doua a scenariului de viata, tot ce intra nou in viata lui il poate ajuta sau perturba pe o perioada mare de timp. Este supus noilor tentatii specifice varstei, poate capata dependente nesanatoase. Unii adolescenti nu se plac asa cum sunt, au stima de sine scazuta, se izoleaza. Altii renunta la studii. Sunt si adolescenti care preiau toate sarcinile administrative in lipsa parintilor. Acestia se maturizeaza timpuriu, sunt cei care au in grija bunici bolnavi, gospodaria. Sunt copiii fara copilarie”, considera Maria Verdi.

Cum ii pot ajuta psihologii pe copii care au parintii plecati la munca in strainatate?

Intalnirea cu psihoterapeutul este co-crearea relatiei hranitoare de care are nevoie copilul, crede specialistul. “Este o relatie terapeutica care se dezvolta cu multa atentie, implicare, afectivitate, prezenta din partea psihoterapeutului. Construim in realitatea copilului, indiferent cu ce realitate vine el la aceasta intalnire. Indiferent ce aduce in cabinet, totul este important si pretios. Totul vorbeste despre el, despre nevoile si trairile lui. Psihologul stie ca orice parinte isi iubeste copilul. Nu este surprins daca un copil devine manios, nemultumit de parintii lui. El este acolo sa refaca relatia copilului cu sinele lui, cu familia, cu societatea. Este minunat sa redai armonie si echilibru in viata copilului, clientului tau”, spune Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Implicarea copilului in grupurile de dezvoltare personala este la fel de necesara, si cand un copil se manifesta normal, si atunci cand el incepe sa se izoleze sau cand devine anxios, spune psihologul. “Are nevoie de acceptare, de intelegere, de socializare, de prieteni. In cadrul grupurilor de dezvoltare, copilul isi recapata increderea in el, devine spontan, intelegator, prietenos, isi descopera abilitatile, devine creativ. Incepe sa se conecteze cu el, cu cei din jur. Descopera mereu ceva nou, la el, la cei din jur”, declara psihoterapeutul Maria Verdi.

Psiholog: “Dragi parinti, inainte de a lua decizia sa plecati, luati in calcul toate costurile la care este supusa intreaga familie”

Sfatul psihologului pentru parintii care aleg, de nevoie, sa plece din tara pentru a munci in strainatate este ca acestia sa isi faca un bilant in care sa puna pe un taler potentialii bani castigati in afara tarii, iar pe celalalt taler, fericirea copilului si dezvoltarea lui ca om. “Pastrarea legaturii afective cu cei dragi, comunicarea cu ei, sustinerea totala (in plan fizic, psihic, emotional, spiritual) sunt vitale si celor plecati, in egala masura celor ramasi aici. Copilul ramas cu un singur parinte in tara sau cu tutori are nevoie sa stie ca este important, ca este iubit, are nevoie sa fie inteles, nu doar controlat. Are nevoie de timp petrecut cu parintii. Pastrati legatura si hraniti relatia cu ei nu doar cu bani si lucruri materiale. Concediile sau revenirile transformati-le in sarbatoare. Asigurati-l pe copilul vostru ca lipsiti doar o perioada, ca sunteti alaturi de el, ca munciti pentru ca el sa aibe un viitor mai bun”, este sfatul psihologului Maria Verdi. Totodata, specialistul spune ca micutul are nevoie sa stie ca nu este abandonat, respins. “Un copil prefera sa petreceti mai mult timp cu el, un timp de mai buna calitate, decat sa-i oferiti lucruri valoroase material. Sunt urmasii nostri, tot ce sadim in mintea lor, acel aspect vom culege. Noi, parintii, suntem primele lor modele. Daca plecam din aceasta tara in numar cat mai mare, cine va construi aici? Cum schimbam ceva aici daca muncim afara? Ce facem cu radacinile familiei, societatii romanesti? Ce radacini, ce traditie, ce egregor predam tinerei generatii?”, conchide psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.