In luna iunie a.c., Asociatia “Salveaza o inima”, in parteneriat cu Plus Communication, a reusit sa stranga fondurile necesare pentru interventiile chirurgicale pe cord deschis a doi bebelusi, nascuti cu malformatii cardiace congenitale (MCC). La campaniile umanitare, derulate pe platforma de donatii www.salveazaoinima.ro, au aderat peste 700 de romani care au dorit sa-i ajute pe micuti, iar acestia au fost operati cu succes de doctorul Mircea Cotul, seful Sectiei de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica, din cadrul Spitalul Monza din Bucuresti.

Cei doi copii, David Prisecariu, in varsta de 6 luni si Catalin Gheorghe, de 8 luni, au fost deja externati din spital si au primit o noua sansa la viata, gratie oamenilor cu suflet, care l-au sprijinit financiar si a echipei de specialisti in chirurgie cardiovasculara pediatrica, condusa de doctorul Mircea Cotul. “David a fost diagnosticat ecocardiografic cu boala Fallot, iar aceasta malformatie reuneste un complex de mai multe afectiuni, care pot fi tratate cu rezolvare definitiva intr-o singura interventie chirurgicala. Mai precis, boala include o serie de stenoze (ingustare) la nivelul ventriculului drept, a valvei si arterei pulmonare, responsabile de limitarea circulatiei sangelui spre plamani si doua orificii in interiorul inimii. Se intalneste destul de frecvent, este considerata cu risc mediu/sever si beneficiaza de corectie totala incepand cu varsta de 5-6 luni. Micutul David acuza oboseala la eforturi mici si prezenta o dezvoltare anormala in greutate si in inaltime, raportata la varsta. Interventia chirurgicala reparatorie amelioreaza net starea clinica, iar evolutia ulterioara este similara cu a unui copil perfect sanatos la varsta respectiva. Operatia s-a efectuat in data de 17 iunie 2015 si a fost o reusita deplina. Timp de doua zile a fost mentinut in terapie intensiva pediatrica (o procedura standard, obisnuita, de altfel in toate cazurile, imediat dupa o interventie chirurgicala pe cord deschis), iar ulterior a revenit in Sectia de Cardiologie Pediatrica. Dupa 9 zile de la interventie a fost externat in stare clinica foarte buna, complet vindecat, fara niciun fel de restrictii pe viitor. Va reveni in spital la controlul de o luna si ulterior la 3, 6 si 12 luni de la operatie, in cadrul programului de dispensarizare, astfel incat echipa din Spitalul Monza, impreuna cu Asociatia Salveaza o inima, se vor implica indeaproape in urmarirea si evolutia micutului si in continuare, asigurandu-se ca va primi si va beneficia de ingrijirea si supravegherea adecvata”, declara dr. Mircea Cotul.

Celalalt bebelus salvat de doctori, Catalin Gheorghe a fost diagnosticat, de asemenea, in Spitalul Monza, prin ecografie clasica, dar si transesofagiana cu doua orificii la nivelul peretului care separa cei doi ventriculi (defect de sept ventricular multiplu – DSV) si un al treilea orificiu in peretele interatrial (DSA), specifica doctorul Cotul. “Mentionez ca DSV asociat de tip muscular este, in general, dificil de abordat chirurgical; cu toate acestea, a fost inchis in conditii optime, evitandu-se in acest fel o alta interventie prin dispozitiv, de excludere, de tip umbreluta, care ar fi presupus costuri suplimentare. A fost operat in 22 iunie, cu evolutia ulterioara foarte buna, specializat 24 de ore in terapie intensiva, ulterior recuperarea pe sectie clinica, urmand sa se externeze la sfarsitul lunii. Este vindecat complet, cu aceleasi recomandari si dispensarizare, ca si in cazul lui David”, continua doctorul Mircea Cotul.

Reamintim ca aceste doua cazuri nu sunt singurele cu deznodamant fericit pentru copii si parintii lor. La inceputul anului 2015 a fost operat si Andrei Grigoras, atunci in varsta de 11 luni, pentru DSV, de asemenea cu evolutie favorabila, revazut pana in prezent la cele doua controale, la o luna si la trei luni de la operatie. Micutul Andrei a fost operat tot la Spitalul Monza, iar campania umanitara a fost derulata de Asociatia “Salveaza o inima”, suma necesara fiind stransa in timp record.

In prezent, Asociatia “Salveaza o inima” continua lupta pentru un alt copil, Nicolas Sidoriac, in varsta de doar 8 luni, care a primit un diagnostic cumplit din partea medicilor – tetralogie Fallot, forma severa, si se va opera, in foarte scurt timp, la Spitalul Monza, pentru corectie totala. Suma totala de care are nevoie Nicolas, pentru a-i salva viata, este de 20.000 de lei, dintre care, in urma campaniei umanitare initiate la mijlocul lunii curente, s-au strans deja 13.000 de lei si mai are nevoie de doar 7.000 de lei. Donatiile se pot face, prin PayPal sau Card, accesand link-ul https://salveazaoinima.ro/campaigns/nicolas-sidoriac/ sau in conturile parintilor, RO97BRDE070SV28809110700 (Lei) si RO75BRDE070SV28808580700 (Euro). Cei care vor sa ia legatura cu mama copilului, Iulia Sidoriac, o pot contacta la numarul de telefon 0746.651.455.

“Copiilor nascuti cu malformatii cardiace congenitale, cu o situatie familiala mai speciala, li se ofera acum o noua sansa la viata, de a fi operati in Romania, la Spitalul Monza, cu sprijinul unor oameni deosebiti si dedicati, aflati in spatele unor Fundatii sau Asociatii, asa cum este Salveaza o inima”, condusa de domnul Vlad Placinta si echipa lui de specialisti. Va multumim si va suntem recunoscatori pentru implicare si pentru daruire, in numele micutilor si parintilor”, declara doctorul Mircea Cotul, seful Sectiei de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica, din cadrul Spitalul Monza.

Departamentul de Chirurgie cardiovasculara si Cardiologie interventionala pediatrica – Cardiopediatric Center, din Spitalul Monza Bucuresti, reprezinta o speranta pentru copiii cu malformatii cardiace congenitale (MCC), care au nevoie de un diagnostic corect, dar si de tehnici si proceduri moderne de tratament si de ingrijire medicala la standarde europene. Spitalul din Bucuresti ofera, astfel, micutilor pacienti, asistenta medicala completa, o alternativa la optiunea unei interventii chirurgicale in strainatate, care de cele mai multe ori se dovedeste in final mult mai costisitoare. Activitatea specialistilor in chirurgie cardiovasculara pediatrica, condusi de doctorul Mircea Cotul, ar putea conduce pe termen mediu si lung la scaderea semnificativa a mortalitatii infantile de cauza cardiaca.

Asociatia “Salveaza o inima” a fost infiintata pe data de 17 decembrie 2012, si isi doreste sa reuneasca sub acelasi acoperis un numar cat mai mare de profesionisti din diferite domenii, oameni bine pregatiti si motivati, oameni de bine, oameni simpli, cinstiti si onesti, oameni care cu suflet si dedicare pot ajuta in campaniile si proiectele noastre si astfel impreuna sa ne atingem scopul final de a lasa copiilor nostri o mostenire valoroasa, marturie a faptului ca noi oamenii, comunitatea in ansamblul ei, suntem tot ce trebuie si suficient pentru ca lucrurile sa mearga intr-o directie buna.