O treime din populatia Romaniei fumeaza, cei mai multi dintre ei avand varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, au studii superioare, venituri mari si locuiesc in mediul urban, arata un studiu realizat, anul acesta, in Romania, la solicitarea Initiativei 2035 fara Tutun. 

Mai mult de atat, potrivit aceluiasi studiu, numarul tigarilor fumate creste o data cu varsta, 40% dintre fumatori consumand mai mult de un pachet de tigari pe zi, majoritatea dintre ei cu varsta intre 36 si 45 de ani.

Ceea ce majoritatea fumatorilor stiu, dar ignora, este ca tigarile nu sunt doar tutun si hartie. In timpul procesului de fabricatie, se adauga un intreg cocktail de substante chimice. Cu fiecare tigara, o persoana va inhala substante nocive, inclusiv:

Nicotina. Aceasta este substanta care stimuleaza creierul si provoaca dependenta. Daca o persoana fumeaza in mod regulat, abstinenta poate prezenta efecte neplacute. Simptomele pot include pofte intense, anxietate crescuta, iritabilitate si dureri de cap.

Gudron – este reziduul care este depozitat in plamani. De aici, acesta intra in sange si se duce in alte parti ale corpului. Gudronul contine peste 4000 de substante chimice, peste 50 de cancerigeni, dar si alte otravuri. Acesta este motivul pentru care fumatul este considerat una dintre cele mai mari cauze ale bolilor.

Monoxid de carbon. Acest gaz afecteaza cat de mult oxigen poate transporta sangele in corp. Ca urmare, fumatul impiedica organismul sa obtina oxigenul necesar pentru a functiona fara probleme. Fumatul poate conduce la dificultati de respiratie, nivel scazut de energie si circulatie slaba.

Afectiuni foarte grave cauzate de fumat

De asemenea, fumatul creste riscul de a dezvolta o gama larga de afectiuni si boli de sanatate. Dar obiceiul nu numai ca dauneaza sanatatii fumatorului, ci poate avea si un impact negativ asupra oamenilor din jurul lor. Copiii si bebelusii care traiesc cu oameni care fumeaza sunt vulnerabili la multe probleme de sanatate. Acestea includ boala pulmonara obstructiva cronica si un risc crescut de deces.

Unele dintre cele mai frecvente afectiuni legate de fumat includ:

Infertilitatea. Fumatul afecteaza fertilitatea barbatilor si femeilor, ceea ce poate face dificila conceperea unui copil•

Boala gingiilor. In afara de colorarea dintilor, fumatul poate provoca pierderea prematura a dintilor din cauza bolii gingiilor.

Cancerul pulmonar. Opt din zece cazuri de cancer pulmonar sunt legate direct de fumat.

Alte tipuri de cancer. Aceasta include gura, gatul, nasul, sangele, cancerul de col uterin si pancreatic.

Adultii care sufera de fumat pasiv pentru o perioada lunga de timp sunt expusi, de asemenea, la un risc crescut de boli de inima si cancer pulmonar.

De ce le este foarte greu oamenilor sa renunte la fumat?

Exista nenumarate modalitati de a renunta la fumat. Plasturi, tigari electronice, vointa, guma de mestecat, tablete, pastile, inhalatoare si chiar medicamente prescrise. In plus, exista o multime de sfaturi pe care le gasesti la un singur click distanta pe internet.

Totusi in opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, toate aceste metode clasice pierd din vedere o componenta vitala: mintea subconstienta.

“Fumatul, ca orice alta dependenta este raspunsul nostru inconstient la o tensiune, la un stres interior. Iar cata vreme acea tensiune nu este rezolvata, fixatia orala ramane in continuare activa si doar isi va muta manifestarea de la fumat, catre altceva, baut, mancat, etc. Fumatul (sau orice altceva) este ca o piramida cu varful in jos. Varful este nevoie emotionala in timp ce baza o reprezinta viciul. Poti de asemenea sa te gandesti la fumat ca la un fruct intr-un copac. Nu mai vrei fructul? Atunci smulge radacina, nu cauta sa inlaturi fructele. Acesta este motivul pentru care oamenilor le este frica sa se lase de fumat. Pentru ca, daca doar inlatur sau inabus fumatul (fructul), radacina ramane activa in continuare si va gasi o alta modalitate sa se exprime. Cu alte cuvinte, va crea alt fruct”, explica Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Eugen Popa

Hipnoza, cea mai eficienta metoda anti-fumat la ora actuala

Specialistii de la Asociatia Romana de Hipnoza folosesc, de cativa ani, metode eficiente si foarte rapide prin care ii ajuta pe fumatori sa renunte la acest obicei foarte daunator pentru sanatatea lor. Secretul acestor tehnici este identificarea cauzei primordiale a stresului interior, bine intiparit in subconstientul nostru, care ne provoaca sa fumam din ce in ce mai mult, pe care mai apoi o putem descarca emotional in doar cateva minute. Dintre toate practicile existente, cea mai eficienta si mai productiva, de departe, este hipnoza. In opinia specialistului, hipnoza De ce este foarte greu sa renuntam la fumat?este cheia care deschide larg poarta astfel incat tu poti accesa liber Puterea Mintii si apoi utiliza asa cum doresti, gasind si eliberand cauza emotionala, psihologica.

“Metoda functioneaza prin schimbarea comportamentelor negative si modelelor de gandire asociate cu fumatul. Gandurile si comportamentele pe care le detine fumatorul sunt adesea cele care ii impiedica sa renunte cu succes. Atunci cand o persoana decide sa renunte la fumat, aspectul cheie este sa renunte la rutina si sa-si schimbe perspectiva asupra tigarilor. Hipnoza functioneaza prin inducerea intr-o stare profunda si relaxata, timp in care mintea este deschisa la sugestiile care te pot ajuta sa devii nefumator. O meta analiza utilizata pentru a cumula rezultatele din 633 studii privind renuntarea la fumat cu ajutorul hipnoterapiei a implicat 71.806 de fumatori care au raportat daca au reusit sau nu sa se lase de fumat folosind aceasta metoda. Rezultatele arata ca hipnoza este de doua ori mai eficienta decat metodele care implica vointa (disciplina, carti pentru renuntat la fumat etc.)”, declara hipnoterapeutul Eugen Popa.

De asemenea, pentru cei care prefera sa lucreze autonom cu propria minte pentru schimbarea obiceiurilor nocive, autohipnoza este o tehnica perfecta de lucru cu subconstientul.  Autohipnoza este o modalitate care ne permite sa plantam sugestii in mintea noastra si este foarte important cum facem asta.

Cum functioneaza autohipnoza in cazul renuntarii la fumat?
Unele din modalitatile de renuntare la fumat prin autohipnoza includ:

  • Diminuarea dorintei de a fuma prin intermediul aversiunii (senzatie de repulsie la gandul de a fuma)
  • Sporirea constientizarii efectelor negative ale fumatului (sa poti sa spui ‘nu’ mai usor)
  • Eliminarea dorintei de a fuma prin eliminarea cauzei acesteia

Totodata, hipnoza poate fi autoindusa, fara ajutorul sau fara intermedierea unui hipnoterapeut, numai daca respecta urmatoarele 4 reguli de baza:

  1. Sa stii cum sa intri intr-o stare de transa
  2. Sa stii cum sa iti creezi sugestiile
  3. Sa fii deschis la aceste sugestii in sensul de a le da voie sa intre in sistemul tau
  4. Sa pui in practica acele sugestii

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.