Sunt IMM-urile romanesti pregatite sa devina internationale? O companie de educatie antreprenoriala, Elite Business Women promoveaza deja de doi ani afacerile romanesti peste granitele tarii.

Anul acesta, impreuna cu INACO, duc antreprenoriatul feminin romanesc la un alt nivel si au deschis portile larg pentru toti oamenii de afaceri care vor sa-si duca business-ul pe pietele din Europa de Vest.

In cadrul mai multor conferinte de networking, care deja au avut deja loc in Regatul Unit, Portugalia, Belgia si Italia, antreprenoarele din Romania au avut ocazia sa-si promoveze afacerile, ideile de dezvoltare si au incheiat parteneriate cu furnizori si clienti straini.

Ultima intalnire de internationalizare a avut loc in 23 noiembrie, la Bruxelles, sub denumirea Meet up by INACO & Elite Business Women, unde au fost fost adusi la aceeasi masa reprezentanti ai mediului de afaceri belgian cu antreprenorii romani, intr-un exercitiu de networking si debate.

“Pentru mediul de afaceri din Europa de Vest si din Statele Unite, internationalizarea afacerii este lucru obisnuit, chiar necesar pentru dezvoltarea business-ului, iar Romania tocmai a prins gustul unor piete puternic dezvoltate, cu un comportament de consum bine definit. Cu toate acestea, exista diferente majore de la o piata la alta, exista reguli diferite, iar rolul acestor conferinte, in care afaceristii romani se intalnesc sa discute punctual cu omologi de-ai lor britanici, portughezi, belgieni, italieni etc., este vital pentru dezvoltarea unor parteneriate durabile si eficiente”, declara Bianca Tudor, presedintele Elite Business Women si co-organizatorul conferintelor internationale de business si networking.

Firmele romanesti, adaptate la cerintele rigorilor Occidentale

“Firmele romanesti sunt interesate de iesirea pe pietele globale, suna ca o promisiune de castig rapid, un termen exotic care atrage, insa, sunt oare pregatite pentru internationalizare? Este o intrebare dificila, dar raspunsul este mai mult spre “da” decat spre “nu”, daca se respecta cateva principii de baza. Lucram cu peste 6.000 de afaceri romanesti in cadrul Elite Business Women si observ cateva lipsuri absolut vitale: prezenta in online, printr-un website mereu actualizat cu informatii utile, prezenta in Social Media cu o strategie de comunicare a brandului personal si a brandului companiei, analiza de piata si pozitionare in piata, strategie de internationalizare”, explica femeia de afaceri Bianca Tudor.Ca raspuns la aceasta nevoie, ELITE Business Women – comunitatea femeilor antreprenor din Romania – deruleaza, in 2017, programul “Media Kit pentru IMM-uri”. Proiectul de educatie antreprenoriala este initiat in contextul in care 56,3% dintre romani au acces la Internet, Facebook a depasit 9,6 milioane de utilizatori in Romania, iar promovarea in mediul online a devenit un “must-have” pentru orice companie. In egala masura, programul Media Kit pentru IMM-uri este dublat de o puternica activitate offline, prin evenimentele de networking si antreprenoriat la nivel national si international.

7 intrebari pe care trebuie sa le punem daca ne dorim internationalizarea afacerii

  1. Avem deja puse bazele unui brand al companiei?
  2. Avem o strategie de comunicare a brand-ului in mediul Online?
  3. Suntem intr-un moment de profitabilitate a afacerii?
  4. Exista cerere pentru serviciile si produsele noastre in pietele pe care le targetam?
  5. Care sunt top 3 competitori in pietele targetate?
  6. Care este strategia de pozitionare in piata?
  7. Ce resurse pot aloca acestui proces de internationalizare (financiare, umane) etc.

Pentru a participa la conferintele internationale, femeile-antreprenor din Romania se pot afilia retelei Elite Business Women, accesand website-ul www.elitewomen.org.