sala-coalitieConform unui raport lansat miercuri, 19 octombrie, de Federatia „Coalitia pentru Educatie”, studentii care isi doresc sa devina profesori au nevoie, in primul rand, de un program mai bun de practica in scoli de aplicatie, ghidati de mentori platiti. Raportul este rezultatul audierii publice „Masterat didactic sau modul psihopedagogic (I + II): ce tip de formare initiala va creste calitatea in sistemul de invatamant din Romania?” si a fost lansat la Universitatea Bucuresti, in prezenta a peste 50 de specialisti in educatie.

In plus, viitoarele cadre didactice au nevoie de mai multa pregatire psihopedagogica si didactica (pe varstele prescolarilor/elevilor), competente de cercetare in stiintele educatiei si posibilitatea de absolvi specializari duble. Astfel, viitorii profesori vor avea capacitatea de a pune elevul in centrul procesului de invatare, de a preda interdisciplinar si de a facilita invatarea intr-un mod care sa contribuie la dezvoltarea elevilor pe toate planurile (abilitati socio-emotionale, motivare si rezultate la testele nationale si internationale).

In deschiderea evenimentului, Mircea Dumitru, Ministrul Educatiei, a declarat: „Toti spunem ca vom avea in viitor probleme serioase cu ocuparea, cu locurile pentru profesori, cu scolile din Romania daca nu insistam asupra unei formari adecvate pentru viitorii profesori. E o discutie de mai multi ani, avem nevoie de o clarificare din partea celor care se ocupa de formarea initiala a profesorilor. Discutia e axata pe urmatoarea intrebare: vom organiza formarea initiala a profesorilor pe baza unui masterat, sau o structura de model psiho-pedagogica pe o perioada mai lunga de timp? Ambele propuneri sunt bune, dar trebuie sa vedem care sunt concuziile raportului si care este modelul care aduce mai multa calitate in formarea initiala”.

Despre viitoarele actiuni ale Coalitiei pentru Educatie, Daniela Visoianu, presedinta federatiei, a declarat: “In primul rand, avem incredere in Universitati ca vor gasi cele mai bune solutii pentru formarea profesorilor. In al doilea rand, vom folosi principiile cuprinse in raport pentru a monitoriza si analiza programele de formare initiala si vom solicita Ministerului Educatiei si ARACIS sa asigure cadrul legal adecvat. Din perspectiva finantarii, avem in vedere monitorizarea programelor POCU, prin care se preconizeaza ca se vor forma cel putin 142.000 cadre didactice.” De notat ca una dintre prioritatile din Manifestul Coalitiei pentru Educatie este ca Romania sa aiba profesori competenti, motivati, autonomi, respectati si incurajati sa invete!

Majoritatea participantilor a agreat ca in Romania trebuie intensificate eforturile de profesionalizare a carierei de cadru didactic (programe universitare dedicate, selectie si certificare riguroasa, incetatenirea unui cod etic, garantarea autonomiei). Unii dintre expertii prezenti au subliniat necesitatea crearii unui cadru legal si finantarii adecvate in acest sens. Din perspectiva eficientizarii financiare, raportul semnaleaza nevoia de a finanta un numar limitat de locuri pentru viitorii profesori, tinand cont de nevoia de resurse umane estimata in sistemul preuniversitar.

Constructia unor politici sau programe care sa tina cont de principiile prezentate in raport trebuie insotita si de alte masuri care sa conduca la ridicarea statutului profesional al cadrelor didactice in Romania si cresterea gradului de atractivitate a carierei didactice.

Raportul prezinta o sinteza a 109 depozitii din Bucuresti si alte 24 de judete ale tarii. Audierea publica, care a avut loc in luna aprilie 2016, a fost inscrisa in calendarul de activitati organizate sub egida Dezbaterii Nationale pentru Educatie si Cercetare – Romania Educata, ceea ce permite ca raportul rezultat sa poata fi inclus in documentele care vor fundamenta viziunea pentru educatie a Romaniei. Depozitiile sunt disponibile pe http://coalitiaedu.ro.

Audierea publica a fost organizata in cadrul proiectului de formare si dezvoltare a Coalitiei pentru Educatie, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Proiectul este sustinut de catre Asociatia C4C – Communication for Community, Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica si Institutul pentru Dezvoltarea Evaluarii in Educatie.

Inregistrarea video a evenimentului din 19 octombrie este disponibila on-line aici: https://goo.gl/zhy5Oy.