Printre primele intrebari pe care le pune un psiholog oamenilor este si intrebarea: “Cine este cea mai importanta persoana din viata ta?” Raspunsul este invariabil: “copilul, parintele, iubitul/a, catelul, pisica etc.”, adica oricine altcineva in afara de propria persoana. Rar, unele persoane raspund cu: “da, stiu ca ar trebui sa fiu eu, dar…”.

In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, presedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), atunci cand oamenii afla sau isi amintesc ca cea mai importanta persoana din viata lor sunt chiar ei insisi, au de obicei reactia: “asta nu e egoism?”, cand in realitate, considera specialistul, ar fi cea mai mare forma de altruism.

“Poate parea paradoxal, insa grija fata de propria persoana nu este o forma de egoism, ci poate cea mai mare forma de altruism. Daca am grija de mine, de implinirea nevoilor mele, de starea mea de bine, de cresterea increderii in sine si in fortele proprii, daca invat sa ma iubesc, sa ma accept asa cum sunt, sa ma respect pentru ceea ce sunt, pot fi de folos si persoanelor importante din viata mea. Daca mie mi-e rau, nu sunt decat un exemplu prost pentru cei dragi, ajutorul si sustinerea data este la pachet cu suferinta personala si ajungem in timp sa plangem cu totii tinandu-ne de mana. In cazul acesta cine pe cine ajuta, cine pe cine sustine, cine pe cine mai iubeste?”, explica psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

Psihologul Laura Maria Cojocaru

Tu cum iti manifesti altruismul? 8 sfaturi utile de la psihologul Laura Maria Cojocaru

Specialistul afirma ca, atunci cand invatam sa ne iubim pe noi intai de toate, ne ridicam de jos, invatam sa “mergem” cu fruntea sus prin viata noastra emotionala, sa ne iubim, sa ne respectam, sa ne implinim nevoile si dorintele, ne crestem increderea in noi si … aici apare diferenta, diferenta reala intre egoism si altruism. Daca ai hotarat sa ai grija de tine si sa te pui pe primul loc, ai invatat sa traiesti frumos, pana aici esti pregatit pentru a darui, pentru a sustine, pentru a iubi, pentru a fi de folos.

  1. Daca ai invatat sa zambesti, arata-le si altora, spune-le si altora ca pot face asta … altfel ai invatat degeaba! Daca o tii pentru tine, e egoism!
  2. Daca ai invatat cum sa ai mai mare incredere in tine, spune-le si altora ca pot face asta … altfel ai invatat degeaba! Daca o tii pentru tine, e egoism!
  3. Daca ai invatat cum sa te iubesti, respecti si sa te simti implinit in viata ta, spune-le si altora ca pot face asta … altfel ai invatat degeaba! Daca o tii pentru tine, e egoism!
  4. Daca tie iti este in sfarsit bine in viata ta, spune-le si altora ca pot face asta … altfel ai invatat degeaba! Daca o tii pentru tine, e egoism!
  5. Daca ai invatat sa ceri sa-ti fie respectate timpul, munca, cunostintele, implicarea sufleteasca, capacitatea ta de intelegere, acceptare si iubire, aminteste-ti ca si ceilalti au aceleasi nevoi si ofera toate acestea pur si simplu (principul ecologiei din NLP) … altfel n-ai facut decat sa-ti cresti ego-ul! Daca o faci doar pentru tine, e egoism!
  6. Daca tu ai invatat toate aceste lucruri si te bucuri de ele, cu siguranta cineva, cineva care a facut la un moment dat acest drum, a fost dispus sa te asculte, sa-ti arate, sa te indrume, sa te sustina, sa-ti aloce timp si suflet pentru ca si tu sa traiesti frumos!
  7. Tu cat timp si suflet esti dispus sa aloci pentru a spune celorlalti ca si ei pot invata sa traiasca frumos? Pur si simplu sa stie ca se poate …
  8. Tu cat esti dispus sa acorzi celorlalti ceea ce si tu ai primit candva: respectul pentru sentimentele, nevoile, dorintele, timpul, cunostintele, actiunile si implicarea lor?

“Aici si acum faci diferenta cu adevarat intre egoism si altruism! Atunci cand decizi sa arati ca tot ceea ce ai invatat n-a fost degeaba! Daca tii pentru tine, ti s-a indeplinit cea mai mare temere: tocmai ai devenit egoist! Poate-ti place si atunci ramai asa! Insa, daca vrei sa fii mai bun, ajuta-i si pe altii sa fie mai buni sau macar sa stie ca pot deveni mai buni! Daca vrei sa fii mai bun, ofera celorlalti exact ceea ce tu iti doresti si astepti sa primesti de la ei! Si aminteste-ti ca ti se cuvine doar atunci cand si tu daruiesti, in rest este castig prin implicare”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.