Este normal sa iti doresti sa ai un job stabil, bine platit. Este anormal sa iti pui lenjeria intima peste haine. Este normal sa iti doresti un partener cu care sa te simti bine. Este anormal sa porti ochelarii de soare invers. Este normal sa iti doresti sa ai propria familie, sa te casatoresti, sa ai copii. Este anormal sa mananci ciorba cu furculita.
Unele lucruri sunt considerate a fi normale, altele se spune ca sunt anormale. Comportamente, reactii, atitudini, decizii, valori, principii… si totusi, inevitabil apar intrebarile: Cine stabileste ce este normal si ce nu? Unde apare limita clara intre normal si anormal?
In opinia psihologului Andra Tanasescu, noi decidem, in mare masura, ce este normal si ce este anormal, este doar o conventie sociala pornita de la un om sau de la un grup mic de oameni, conventie care mai apoi este extrapolata la nivel de societate si este absorbita, mai mult sau mai putin, in cultura unei societati. “La nivel social, „se decide” ce este in regula si ce nu. Social, majoritatea opiniilor decid ce este considerat a fi normal. Spre exemplu, in timp ce intr-o cultura este normal sa plangi si sa jelesti la o inmormantare, in alte culturi moartea este privita ca un motiv de sarbatoare, care automat cere de la sine sarbatorirea trecerii unei persoane catre alte „meleaguri”. Un alt exemplu interesant pe care il putem observa la noi in tara, in fiecare vara: in Capitala, daca vezi o femeie in costum de baie in supermarket, te uiti si te intrebi ce-i cu ea; daca esti intr-o statiune la mare si vezi acelasi lucru, femeia trece neobservata si acest lucru pare firesc pentru ca doar, e la mare, e normal, nu?”, explica psihologul Andra Tanasescu.
Traim in public dupa standarde sociale si in privat, dupa standarde personale
Specialistul afirma ca, pana la urma, conceptul de normal mai inseamna si ceea ce este firesc si natural pentru fiecare dintre noi. “In timp ce, pentru unii, a te casatori si a face copii este normal, pentru altii, a-si urma visele, a calatori, a experimenta lucruri noi este ceva la fel de normal. Daca pentru o persoana este normal ca, in vacanta, sa mearga si sa viziteze cat mai multe locuri, pentru o alta persoana poate fi normal sa stea sa se odihneasca, sa nu viziteze nimic. Si tot asa mai departe. Pe langa normele morale, stabilite atat de societate, cat si in cadrul familial, unele lucruri tin de experienta personala si de trairi subiective. Ceea ce simti sa faci la un anumit moment, ar putea fi mai important decat ceea ce „se spune” ca este „bine” sa faci. Daca tu vrei sa iti schimbi job-ul pentru ca simti ca nu mai poti evolua, ca nu ti se potriveste si nu te implineste, atunci poate ar fi o idee buna sa o faci, chiar daca unii vor fi de parere ca nu este bine”, mentioneaza psihologul Andra Tanasescu.
Anormalul “comun” vs. normalul “propriu”
“Comportamentele si actiunile care pot afecta negativ o gama larga de oameni, acelea se pot incadra in categoria “anormalului comun”. Violul, crima, talharia nu vor putea vreodata sa devina actiuni normale, ci intotdeauna vor fi inlaturate din sfera normalului. Asta deoarece afecteaza multi oameni si instaleaza o stare generala de teama in randul societatii. In schimb, activitatile noastre intime, hobby-urile noastre, secretele noastre pe care nu le impartasim cu oricine, care nu fac rau nimanui, cu toate ca sunt aparte de ceea ce cred oamenii ca fac, acelea tin de normalul nostru propriu. Pana una alta, purtam in societate masti si nimeni nu stie cu siguranta ca acele activitati care credem noi ca nu ar fi acceptate social, nu sunt realizate de o gama larga de oameni in intimitatea lor. Secretul este sa ne construim propriul nostru “normal”, iar daca ne vom simti bine cu el si nu afecteaza negativ societatea, sa-l impartasim lumii. O sa avem surpriza ca multi sa se regaseasca in spusele noastre, iar acel normal propriu sa devina, la un moment dat, normalul nostru comun. Intotdeauna, scanteia care revolutioneaza societatea trebuie sa plece de la un curajos”, conchide psihologul Andra Tanasescu.
Andra Tanasescu, vicepresedinte al Asociatiei ”Generatia Iubire” si al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica INLPSI, este Psiholog, Trainer NLP si Consultant Panorama Sociala. A urmat studiile in psihologie, avand formarea in terapia de cuplu si familie. Cu experienta de instructor de dans, fiind atrasa de conexiunea dintre minte, emotii si corp, urmeaza o formare in terapia prin dans si miscare. Dupa ani de experienta in training si sustinerea evenimentelor corporate, ofera prin imbinarea psihologiei, cu NLP-ul si tehnici de constientizare si conectare corporala, o experienta completa de auto-cunoastere si evolutie personala.