sarea-n-bucate-1In perioada 9-10 martie 2016, Institutul Cultural Roman, prin Directia Romanii din Afara Granitelor, va organiza in colaborare cu Consulatul General al Romaniei la Barcelona, TEATRUL GONG din Sibiu si Asociatia Culturala SpectacolArt, in provincia Catalunya, respectiv in Lerida si Guissona, o serie de evenimente culturale dedicate comunitatii de romani din regiune.

Programul cuprinde: un spectacol de teatru pentru copii intitulat ”Sarea-n bucate” si un atelier de desen cu titlul „ In lumea basmelor“, atelier destinat copiilor romani si spanioli din scoala de stat spaniola din Lerida. Spectacolele de teatru vor fi sustinute in cadrul Centrului Cultural din Guissona, in data de 9 martie si in cadrul scolii de stat spaniole din Lerida in data de 10 martie.

Proiectul presupune si o donatie de carte romaneasca realizata de Biserica Sfantul Gheorghe Nou, lacat voievodal al Sfintilor Martiri Brancoveni din Bucuresti, prin preotul paroh Emil Nedelea-Caramizaru, cu sprijinul Institutului Cultural Roman catre Parohia ortodoxa romana „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”din Lerida.

Regiunea Autonoma Cataluneza, in general, si muncipii precum Lerida, in special, sunt printre principalele destinatii de migratie ale cetatenilor romani si, ca atare, acest proiect vine in sprijinul familiilor romane care emigreaza in Spania.

Nu in ultimul rand, acest proiect reprezinta o premiera in regiune, dat fiind ca pana in prezent Institutul Cultural Roman nu a realizat proiecte de acest gen in Lerida.

“Sarea-n bucate” este un spectacol despre cel mai frumos sentiment uman: IUBIREA. Iubirea parintilor pentru copii, iubirea copiilor pentru parinti, iubirea sincera si curata a indragostitiilor din totdeauna … Inspirat din intelepciunea basmelor romanesti, spectacolul SAREA-N BUCATE se adreseaza tuturor, dar in mod special copiilor, care vor invata sa pretuiasca adevaratele sentimente statornicite intre oameni si trainicele valorile morale: cinstea, sinceritatea, harnicia, munca.

Premiera spectacolului SAREA-N BUCATE a avut loc in 5 mai 2010 la Sibiu. Este o adaptare scrisa de Florin Grigoras dupa basmul lui Petre Ispirescu. Un spectacol cu papusi, copiii sunt fermecati de jocul acestora, de intriga naratiunii si de atmosfera feerica specifica basmelor. Mihaela Grigoras interpreteaza un Menestrel care duce firul povesti (canta, danseaza, povesteste) iar Monica Baldea este Pajul, ajutorul de nadejde. Muzica spectacolului scrisa de Florin Grigoras intregeste show-ul, aduce o culoare aparte, cand melancolica, cand vesela si ritmata.

Spectacolul SAREA-N BUCATE a reprezentat cu succes Romania la: Festivalul Cultural European editia a 11-a organizat la Alge in mai 2010, Kids Eoro Festival Washington DC in octombrie 2010, International Puppet Festival Baku – Azerbaijan 1011, Festivalul Novembriade Wassertrudingen – Germania 2011, Festivalul Cultural European New Delhi – India 2011.