Lupta cu kilogramele in plus este una dintre cele mai intalnite probleme cu care se confrunta omul modern. Sunt oameni care au o disponibilitate genetica pentru ingrasare, insa de cele mai multe ori kilogramele in plus sunt un rezultat al emotiilor si/sau al lipsei de control.
Cu un simplu search pe Google, gasim mai multe diete decat oricand, tot felul de suplimente alimentare, sporturi care ard mai multe calorii, bauturi, pastile etc; si totusi, slabitul nu este o actiune la indemana.
Potrivit hipnoterapeutului Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, majoritatea programelor traditionale de slabit se bazeaza pe restrictii, diete si tind sa controleze numarul de calorii consumate intr-o zi. Insa cei care se lupta de ani de zile cu kilogramele in plus stiu ca nu este atat de usor.
“Ati observat vreodata cat de mult dorinta de a manca este influentata de starea noastra de spirit? Cand esti trist sau te simti singur, creste nevoia noastra de a supra alimenta? In cele mai multe cazuri, oamenii care incearca sa slabeasca cred ca mancarea este problema, in timp ce nu este deloc asa. Oamenii tind sa foloseasca alimentele ca pe medicamente, care sa vindece rani sau dureri emotionale. Intreaba-te „ce imi doresc cu adevarat cand poftesc la asta?” Poate fi vorba despre insecuritate, poate fi legat de partenerul de viata, sau poate pentru ca te simti obosit, suparat sau anxios. Odata ce ti-ai dat seama exact de ce ai nevoie, poti gasi o alternativa mai sanatoasa pentru a-ti satisface nevoia. Uneori, pare ca ne hranim mai degraba sentimentele decat corpurile”, explica Eugen Popa.
Mancam mai mult atunci cand emotiile ne conduc viata
Mai mult decat atat, specialistul este de parere ca mancatul calmeaza si creeaza o senzatie de bine si de multe ori ne da energia de care credem ca avem nevoie pentru a depasi sentimentele care ne domina. Multe comportamente umane sunt conduse de emotii inconstiente. Si mancarea in exces este un exemplu important al acestui lucru
“Daca emotiile noastre raman neconstientizate, problemele noastre emotionale vor continua sa ne conduca fara ca noi macar sa ne dam seama de asta, iar dorinta de a manca va ramane constanta. Atunci cand emotiile se transforma si problemele emotionale incep sa se rezolve, ne vom schimba obiceiurile alimentare in mod natural, pentru ca nevoile noastre se vor schimba. Cei mai multi oameni atunci cand vor sa slabeasca apeleaza la diverse diete, sustinute de sport si in cele mai ambitioase cazuri schimbarea stilului de viata pe o perioada de timp. In cele mai multe cazuri vointa ne face treaba pana este atins obiectivul. Odata ce au scapat de kilogramele in plus, cei mai multi oameni se intorc la stilul obisnuit de viata care atrage dupa sine in cele mai multe cazuri un numar si mai mare de kilograme in plus”, explica hipnoterapeutul Eugen Popa.
Cum ne poate scapa hipnoza de obsesia de a manca?
Majoritatea dietelor includ o forma de privare si/sau negare; unele implica sa numeri calorii, dar tot ce reusesc ele sa faca este sa programeze mintea sa se gandesca la mancare. Astfel, atunci cand o persoana renunta la dieta, se va gandi obsesiv la mancare mult mai mult ca inainte sa fi inceput dieta.
“Toata lumea stie ca, mancand mai putin si facand mai multa miscare fizica, ne conduce la o forma corporala mai buna, la o stare fizica si de sanatate mult mai bune. Cum ar fi sa le poti face in mod natural, sa le integrezi in stilul tau de viata si sa nu mai fie nevoie sa apelezi constant la vointa si control? Principalul obiectiv al hipnozei este de a schimba perspectiva sau atitudinea unei persoane in ceea ce priveste anumite situatii. Oferind subiectului o infatisare, un gust sau o atingere a unei realitati alternative ii permite mintii lui subconstiente sa stie ca exista si alte optiuni pe langa cele de care s-a agatat atat de puternic. Mintea subconstienta nu stie diferenta dintre fantezie si realitate. Introducandu-I noi perspective ii poti largi imaginea de ansamblu. Hipnoza poate genera tansformarile dorite pe… nesimtite, pentru ca acestea vin de la interior la exterior. Asta inseamna ca toate acele impulsuri pe care le aveam si pe care nu le puteam stapani, care ne controlau si “ne faceau” sa mancam excesiv spre exemplu, incep sa se rareasca, sa fie controlate cu usurinta si, in cele din urma, sa dispara”, conchide Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.
Daca vrei sa intelegi cum poate hipnoza sa genereze transformari uriase in viata ta, gasesti raspunsurile pe www.hipnoza.ro.
Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.