
In general, practica yoga se adreseaza oricui, insa scopurile difera foarte mult de la o persoana la alta. Unii aleg sa faca yoga pentru sport, altii aleg yoga si meditatia pentru a elimina gandurile negative si stresurile, altii vor sa-si consolideze relatia cu divinitatea sau altii pur si simplu vin pentru socializare.
In opinia cunoscutului profesor de yoga acreditat international, Dana Tupa, niciun scop nu este “mai bun” sau “mai putin bun”, fiecare reprezinta un scop legitim, deoarece este cel dintai. In timp, prin practica si prin daruire, scopurile ating culmi mai inalte, deoarece cursantii evolueaza si isi doresc mai mult de la ei si de la practica yoga.
“Multi dintre cursantii care calca pentru prima data pragul scolii PURNA Yoga, vin deoarece nu se simt suficient de flexibili, vor sa se regenereze, vor sa slabeasca sau pur si simplu vor sa cunoasca oameni noi, sa faca parte dintr-un grup, comunitate, care sa aiba aceleasi preocupari sau interese. Foarte, foarte rar se intampla ca un incepator sa tinteasca direct sus, cel putin la nivel declarativ, la cele mai inalte scopuri ale meditatiei. De cele mai multe ori, argumentul este unul ce tine de imbunatatirea aspectului fizic sau flexibilitate. Si nu este nimic gresit, deoarece este primul pas. Intotdeauna primul pas trebuie sa fie cel mai simplu, pentru a ajunge sa descoperi, sa cunosti, sa iti placa, sa te pasioneze si sa doresti sa evoluezi”, declara profesorul Dana Tupa, fondatorul PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International USA.
Totodata, specialistul afirma ca practicantii constata, dupa mai putin de o luna, ca yoga nu reprezinta doar exercitii fizice, ci mai ales concentrare pe respiratie, senzatii si emotii. “Odata ce depasim stadiul fizic al practicii, ne vom initia intr-o calatorie complexa si extrem de frumoasa, in care vom ajunge sa cunoastem si sa infruntam temerile noastre cele mai profunde, dar sa ne si bucuram de cele mai importante valori cu care ne-a inzestrat Natura”, explica profesorul de yoga.
Cum se mediteaza? Un exemplu de meditatie
Exista o singura regula clara, specificata de catre toti meditatorii de top, initiati si maestri: aceea de a avea coloana vertebrala dreapta si perpendiculara pe podea, ca si cand ar face o “sui-generis” punte de legatura intre Pamant si Cer.
“In timpul acestui tip de meditatie, este necesara postura corpului dreapta, activa, iar ca spatiu, putem alege natura (plaja sau iarba), podeaua, patul sau canapeaua. Pozitia picioarelor este una reconfortanta, fie ca stam cu picioarele incrucisate, turceste sau in posturi Hatha Yoga destinate meditatiei, fie asezati pe un scaun, evitand insa sa ne rezemam spatele. Pozitia palmelor difera de la caz la caz, in functie de ceea ce vrem sa obtinem; fie plasam palmele impreunate in mudra specifica lui Buddha – intotdeauna cu palma dreapta deasupra si degetele mari unite, iar celelalte patru odihnind in poala sub nivelul ombilicului – fie ca sunt asezate pe genunchi, cu palmele in sus, sau in diferite mudra (gesturi) ce atrag energie, aduc emotii si efecte specifice. Odata respectati pasii de baza, meditatia incepe printr-o relaxare profunda, prin exercitii de urmarire a respiratiei si focalizare asupra gandurilor si emotiilor. Liderul spiritual Dalai Lama, pe care am avut deosebita onoare de a-l cunoaste personal intr-o calatorie initiatica in India, adauga la toate acestea necesitatea contemplarii cu ochii semi-deschisi asupra unui obiect exterior, cat mai simplu pentru inceput, plasand limba undeva in cerul gurii, deasupra dintilor. Meditatia poate dura de la 10 minute la cateva ore, in functie de timpul disponibil, urmarind ca prin acea contemplatie, sa ajungem sa ne golim mintea de ganduri si de a ajunge la o stare de calm interior. Aceasta va duce la eliminarea rapida a stresului, imbunatatirea calitatii somnului, cresterea capacitatii de concentrare, sau focalizare a mintii, precum si la o stare emotionala optima”, conchide Dana Tupa, fondatorul PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International USA
Dana Tupa este primul Expert Yoga Teacher din Romania care s-a acreditat la Yoga Alliance International USA cu cea mai inalta calificare, E-RYT500. Este si Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima scoala de yoga din Romania acreditata la acelasi for international, scoala care a scos, in 2014, primii instructori yoga din Romania, acreditati international. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alaturi de profesori si maestri din Romania si din strainatate (Thailanda, Elvetia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins si Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana in Chiang Mai, Thailanda, participand si la seminarii cu Dalai Lama in Elvetia si India. A sustinut cursuri de yoga si seminarii, atat in Romania, cat si in Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerandu-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditatie si vizualizare.