E coada … coada la Sfantul/a X, coada la sfintenia lui/ei, coada la ajutor. Multimea inainteaza in liniste, unii mai fac o cruce, altii isi verifica mobilele sa fie pe silentios. Din cand in cand se mai aude cate o voce soptita: “sa nu uitam sa trecem si … in acatist!” Din cand in cand, multimea se da usor in spate pentru ca o persoana s-a lasat brusc in genunchi.

Si multimea inainteaza, usor, cu rabdare, cu speranta. O voce se aude din spate: “hai ca mai e putin!”. Mai e putin pana unde? Pana la ajutorul divin? Pana la minunea facuta de Sfantul/a care schimba vietile, vindeca, plateste facturile, intoarce iubitul/a inapoi s.a.?

In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, multi oameni asteapta minunea, spera ca o persoana sau o entitate din afara lor sa le rezolve problemele, sa le imbunatateasca viata. “Nu este nimic de judecat cand vedem oameni disperati. Oamenii cu probleme si care ajung in diferite stadii ale disperarii, in genere, au incercat tot ce au stiut si in pelerinaje gasesc ultima speranta, dar in acelasi timp exista si oameni care nu depun eforturi prea mari in viata, insa asteapta minuni divine, asteapta sa li se intample lucruri minunate fara munca prea mare. Zice-se ca “Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista!”. Oare cati dintre cei care formeaza aceste cozi imense inteleg acest lucru? Oare cati asteapta doar minunea care, cred ei, vine sigur daca atingi pe Sfantul/a sau treci pe acolo un obiect personal pe care-l vei folosi ca amuleta? Oare cati cred ca asta e tot ce au de facut?”, se intreaba psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

Psihologul Laura Maria Cojocaru

“Amuletele” sfintite, orele intregi la coada nu schimba modul de gandire

In acelasi timp, specialistul afirma ca o “amuleta” sfintita, lungul drum pana la mormantul unui Sfant, statul ore intregi la coada, nu va schimba modul de gandire, comportamentul si rezultatele obtinute.

“Niciun Sfant si nici Dumnezeu nu ne poate obliga sa facem o schimbare daca noi nu suntem dispusi la un minim de efort. Acesta este motivul pentru care Dumnezeu ne-a oferit liberul arbitru, altfel viata noastra ar fi fost programata direct de El si noi nu am fi avut libertatea de a lua decizii si de a raspunde de deciziile noastre. Pupatul unei icoane, atinsul unui mormant sau purtatul unui obiect trecut pe acolo, nu ne scuteste de efortul personal de a deveni o varianta imbunatatita a noastra. Dumnezeu si sfintii ne sustin in schimbare, dar nu fac treaba in locul noastru. Amintiti-va ca rezolvarea problemelor noastre este in noi. Amintiti-va ca divinul, pe care-l cautam in afara noastra, este de fapt in noi. Noi suntem minunea pe care o cautam in … afara noastra. In loc sa asteptam sa fim sfintiti, putem sfinti noi fiecare zi a vietii noastre prin ceea ce alegem sa fim si sa manifestam”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.