In Romania, societatea civila nu este pe deplin inteleasa. Potrivit datelor din 2016 din partea INSCOP, increderea publicului fata de organizatiile societatii civile a crescut usor in prima jumatate a anului, 32,6% dintre respondenti declarand ca au “multa” sau „foarte multa incredere” in OSC in martie 2016, fata de 30,2% la sfarsitul anului 2015. Cu toate acestea, nivelul de incredere in OSC este inca destul de scazut in comparatie cu alte institutii sociale si private incluse in analiza, cum ar fi universitatile, mass-media si bisericile.

De asemenea, potrivit Indexului Sustenabilitatii Organizatiilor Societatii Civile 2016 – Romania Editia 2017, organizatiile mai mici sunt mai putin capabile sa elaboreze planuri strategice, deoarece nu dispun de resurse financiare si de cunostinte in acest domeniu. In plus, marea majoritate a acestor OSC-uri sunt preocupate de probleme pe termen scurt, cum ar fi finantarea si respectarea legislatiei, si nu strategiile pe termen lung. . Aceste organizatii au nevoie de mai mult sprijin din partea autoritatilor pentru atragerea de fonduri si pentru a-si imbunatatii serviciile.

In acest context general, pe 24 martie, la Casa Matei Corvin din Cluj-Napoca, va avea loc ONG EXPO, intre orele 10:00-18:00 Evenimentul este organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj.

Desfasurat sub sloganul „Primavara se numara ONG-urile!”, ONG EXPO este un eveniment dedicat societatii civile, dar si o oportunitate de a aduce ONG-urile in atentia cetatenilor si a publicului larg.

Fiecare ONG prezent va propune publicului propriile activitati, de la jocuri la dezbateri, ateliere de creatie, ateliere speciale pentru copii si o „vanatoare de comori”. De exemplu, fundatia Parinti din Romania va sustine un workshop despre masurile preventive esentiale in sanatatea copiilor, cu titlul „Sfaturi medicale in bolile copilariei”, un subiect extrem de actual in contextul informatiilor contradictorii si de multe ori nevalidate stiintific care circula online.

Tot in domeniul sanatatii, voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez in Romania vor face o demonstratie de acordare a primului ajutor in situatii de urgenta, pentru ca participantii sa stie cum sa reactioneze intr-o potentiala criza.
Iar pentru ca sanatatea este o preocupare de zi de zi si preventia este mult mai simpla decat tratamentul, asociatia Primitive va sustine o prezentare numita „Cum sa fii activ zilnic si sa ai o postura echilibrata”.

Cei care doresc sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare, sa transmita mesaje mai eficient si sa-i inteleaga mai bine pe cei din jur sunt invitati la un atelier despre secretele limbajului non-verbal, sustinut chiar cei pentru care semnele sunt un mod cotidian de comunicare, respectiv Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual.

Vizitatorii ONG Expo vor avea si ocazia sa sprijine organizatiile preferate, cumparand produsele realizate de acestea, precum bijuteriile personalizate realizate exclusiv de persoane cu dizabilitati, oferite de asociatia Handicope.

ONG Expo isi propune atat sa aduca organizatiile non-profit in atentia publicului larg, cat si sa le ofere acestora sansa de a se dezvolta. De aceea, de la ora 13, in paralel cu activitatile deja mentionate, va avea loc si o serie de seminarii si dezbateri publice pe teme de interes pentru reprezentantii sectorului non-guvernamental, precum strangerea de fonduri, dezvoltarea comunitara, finantarea din fonduri publice a serviciilor sociale furnizate de ONG-uri, PR si branding pentru sectorul non-profit. Kai Brand Jacobsen, directorul Institutului Roman pentru Pace, va oferi o perspectiva larga legata de cetatenia democratica si promovarea valorilor umanitare ca viziune pentru Romania secolului al XI-lea.

PROGRAM

  • 10:00 – 18:00 Zona expozitionala. ONG-urile participante isi vor prezenta activitatile si proiectele intr-un mod cat mai creativ la standuri;
  • 11:00- 18:00 – Ateliere si activitati distractiv-educative. Activitati de informare, educatie si petrecere a timpului liber pentru copii, tineri si adulti desfasurate de ONG-urile participante;
  • 13:00 – 18:00 Seminarii si dezbateri publice. Seminarii cu o durata medie de o ora unde se vor discuta teme de interes pentru reprezentantii sectorului neguvernamental.

ONG EXPO este un eveniment organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj pentru sectorul neguvernamental din Cluj, care doreste sa incurajeze un dialog intre cetateni de toate varstele si ONG-uri, despre activitatile de voluntariat prin care aceste organizatii pot avea impact asupra comunitatii locale. La eveniment sunt asteptate 30 de ONG-uri expozante si mai bine de 1000 de vizitatori.

Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) este o retea de peste 50 de firme si persoane francofone cu functii de decizie in intreprinderi, institutii si organisme administrative din Cluj. Obiectivele generale ale CFAC sunt sa contribuie la dezvoltarea economica in regiunea Cluj si sa faciliteze ocuparea fortei de munca in Transilvania.