Lorand Soares-SzaszPentru multi oameni, succesul este un ideal la care se ajunge cu greu. Uneori pare chiar imposibil de atins asa ca il lasam in grija celor care il au deja. Nici mentalitatea societatii nu ne ajuta, deoarece de mici suntem convinsi de cei din jur ca pana la reusita este “cale lunga”, “banii se castiga greu” si mai ales “nu pica din cer”. Cu atat mai mult, daca provenim dintr-o familie care poate nu ne-a oferit sansele altora. In astfel de situatii ne simtim devalorizati si preferam traiul in mediocritate, pentru ca ne vedem neputinciosi in a schimba ceva. Lorand Soares-Szasz, trainer, speaker si un om de afaceri de succes ne demonstreaza ca se poate! Dintr-un gradinar in Portugalia, Lorand a ajuns cel mai bun speaker din Romania. Cum a reusit aflam din interviul realizat de Alexandra Anderes, cu prilejul conferintelor Business Days de la Cluj-Napoca.

[mixcloud width=”600″ height=”” cover=”1″ mini=”1″ light=”1″ autoplay=”1″ tracklist=”1″ artwork=”1″ iframe=”true” ]https://www.mixcloud.com/alexandra-andere%C8%99/interviu-cu-lorand-soares-szasz-cel-mai-bun-speaker-din-rom%C3%A2nia/[/mixcloud]

Alexandra Anderes: Eu dupa ce am aflat viata dumneavoastra, am zis ca daca ar fi ecranizata ar lua Oscarul, pentru ca este o poveste impresionanta si sunteti un soi de actor care a facut lucruri fantastice, ireale pentru lumea pe care o traim, cea in care nu reusim sa ne autodepasim. Dumneavoastra ne-ati demonstrat ca se poate, ca un gradinar poate ajunge un businessman de succes si cel mai bun speaker din Romania. Am inteles ca secretul succesului a stat in faptul ca ati facut lucrurile 100% din inima, cu implicare si dedicare. Intrebarea mea ar fi: de unde este aceasta dedicare, este ceva cu care unii ne nastem, altii nu? Este ceva ce dobandim din educatie?

Lorand Soares-Szasz: In primul rand, nu cred ca povestea mea este atat de fantastica incat sa merite un Oscar. Consider ca este inca o poveste a unui om care a crezut ca poate mai mult decat spuneau cei din jur. In jurul meu aud persoane, chiar din familie, prieteni, care spuneau: „Cam atata o sa faci, cam asta e de tine!” si niciodata nu am vrut sa cred acest lucru. Am fost si sunt destul de incapatanat de felul meu si am zis: „Nu, eu pot mai mult, eu vreau mai mult!” si imi doream foarte mult sa scap de saracie. Motivatia mea din spate nu a fost una mareata, nu! Nu mai vroiam sa fiu sarac, punct! Vroiam sa castig bani, sa pot sa traiesc mai bine. Evident ca dupa ce incepi sa castigi bani, incep sa vina alte prioritati, iti dai seama ca tu schimbi lumea, schimbi viata oamenilor si atunci vine viziunea frumoasa. Dar primul impuls a fost: „Nu mai vreau sa fiu sarac!” si am luptat foarte mult pentru acest lucru. Probabil din acest motiv, oamenii care se uita din exterior la povestea mea spun: „Wow, cat de fain!”, dar este o poveste banala a unui copil care pleaca de la tara si ajunge sa lucreze in strainatate, se intoarce in Romania, da 100% in ceea ce face si ajunge sa aiba succes. Consider ca „a da suta la suta” si a face cu pasiune totul a fost ingredientul principal, dar nu singurul, pentru ca in Romania sunt o gramada de oameni care dau 100%, inclusiv la maturat strazile si totusi matura strazile toata viata. Sunt multe alte componente care au contat, cum ar fi educatia. Degeaba dai 100% daca nu stii ce faci! Educa-te, invata lucruri noi, aplica acele lucruri si atunci o sa stii sa faci. Nu stiu este nativ, daca m-am nascut cu asa ceva sau nu. Stiu sigur ca parintii mei au contribuit la acest lucru. Mama imi spunea foarte des: „Tu poti sa faci ce vrei in viata, poti sa devii medic, poti sa devii avocat, poti sa faci ce vrei!”, iar aceste cuvinte repetate in fiecare zi, eu intr-o zi le-am crezut. ?i chiar poti sa faci ce vrei! Consider ca educatia conteaza, de asta cei care citesc acest mesaj si sunt parinti trebuie sa aiba foarte mare grija ce le spun copiilor, pentru ca vrand-nevrand ii facem handicapati din punct de vedere profesional. Le spunem „Noi nu avem bani, banii se castiga greu, banii nu pica din cer” si tot felul de expresii de genul asta prin care nu faci altceva decat sa-i spui copilului tau ca este foarte greu sa aiba succes. Nu este complicat sa ai succes. E mult de lucru, sunt multe sacrificii, e adevarat, dar este posibil pentru oricine si, din acest motiv, consider ca educatia are un rol foarte important.

Credeti ca pentru dumneavoastra a constituit un plus si educatia religioasa?

Categoric! Tot ce am in acest moment se datoreaza in primul rand lui Dumnezeu si dupa aceea parintilor, educatiei si celorlalte lucruri. Pe de alta parte, sunt alti oameni de succes in Romania si in lume care n-au nicio legatura cu Dumnezeu sau cu spiritualitatea. Trebuie sa fii constient la cine sau la ce esti recunoscator. Lui Dumnezeu daca crezi in El, daca nu Universului, daca crezi in el si nu in Dumnezeu, dar sa stii ca exista o putere superioara care poate sa contribuie la viata ta. Dar, cum spune si zicala romana, „Dumnezeu iti da dar nu-ti baga si in traista!” Dumnezeu poate sa ne binecuvanteze cu lucruri extraordinare, dar trebuie sa facem ceva, trebuie sa cerem. Crescand intr-o familie crestina, crescand cu Biblia, am observat ca nu exista nicio promisiune care sa nu fie conditionata: „Bateti si vi se va deschide, cereti si vi se va da…” Toate promisiunile au o conditie: trebuie sa faci si tu ceva inainte. ?sta e de fapt secretul in viata si in succes – sa fii dispus sa faci acel ceva, in asa fel incat dupa aceea sa si primesti.

Ati facut multe schimbari in viata si ati avut curajul sa va depasiti limitele. Cat de greu este sa facem in viata noastra o schimbare?

Probabil printre cele mai grele lucruri, pentru ca ne place in zona de confort. Nu ne plac schimbarile, ne place cum e. Desi multi spun: „As vrea o viata diferita!”, nu sunt dispusi sa faca schimbarea. Aici exista un mic secret. Eu folosesc o formula pentru a schimba lucrurile in viata mea. De exemplu, daca nu sunt multumit de masina, am o formula prin care sa o schimb. Nu este o formula magica, evident, este o formula matematica si suna in felul urmator: i * v + p > r. „i” vine de la insatisfactie. Atata timp cat tu nu esti nemultumit de ceva din viata ta nu vei vrea sa il schimbi. Daca esti multumit de cat castigi, nu o sa vrei mai mult. Daca esti multumit de masina pe care o ai, nu o sa vrei sa o schimbi. Deci primul pas ca sa schimbi ceva in viata ta este sa te pui intr-o zona de insatisfactie. Cum faci asta? Cautand lucruri faine in jurul tau. Uitandu-te la oamenii care fac lucrurile mai bine ca atunci sa iti dai seama ca ar putea sa iti mearga si mai bine. „v-ul” vine de la viziune, adica ceva mai fain. Nu-ti place masina pe care o ai? OK. Pe care o vrei? Care este viziunea urmatoare? Nu-ti place job-ul acesta? OK. Ce iti doresti sa faci? Daca inmultumim insatisfactia cu viziunea si adaugam „p-ul”, care vine de la primii pasi, rezultatul trebuie sa fie mai mare decat rezistenta la schimbare. Pentru ca ne place asa cum suntem si e mult de lucru sa schimbam ceva in viata noastra. Asadar rezultatul trebuie sa fie mai mare decat rezistenta la schimbare. Aplicand aceasta formula reusesc sa schimb lucrurile din viata mea. Singurul loc unde nu am aplicat formula este in casnicie, pentru ca acolo nu vreau sa schimb nimic.

Ambitie, dedicare, pasiune. De ce alte calitati mai are nevoie un om de succes?

Ai putea sa iei toate abilitatile si caracteristicile pozitive care exista in lume si sa le pui ca si necesare pentru a avea succes. Chiar s-a facut un studiu foarte interesant printre 300 cei mai influenti oameni din lume. Li s-a pus in fata o lista cu caracteristici pozitive, iar ei trebuiau sa bifeze ce considera necesar pentru a avea succes. Era o lista de vreo 128 de caracteristici, bifate de majoritatea oamenilor de succes. Singurul, dar absolut singurul lucru care s-a repetat la toti era disciplina. Deci cred ca asta este abilitatea nr.1 a unui om de succes. De ce? Pentru ca majoritatea oamenilor stiu exact ce au de facut si totusi nu fac. Toata lumea din Romania stie ca este sanatos sa mananci un mar pe zi, dar nu toti mananca. Toata lumea stie ca daca vrei sa ai succes in cariera trebuie sa te duci cu 15 minute mai devreme la serviciu si sa pleci cu o jumatate de ora mai tarziu, sa faci un pic mai mult decat colegii tai, pentru ca altfel nu ai cum sa-i depasesti. Oamenii stiu aceste lucruri, dar nu le fac pentru ca lipseste disciplina.

V-a fost vreodata frica de esec? Iar atunci cand l-ati trait, la primul faliment de pilda, cum v-ati motivat sa mergeti mai departe si sa incercati din nou?

Daca cunoasteti vreo persoana care spune ca nu are frica inseamna ca ori este inconstienta ori este mincinoasa. Toti avem frici in viata noastra. Ca exemplu concret, una dintre fricile foarte recente pe care le-am avut si care m-a tinut pe loc foarte mult a fost sa vorbesc in public in engleza. Sunt un foarte bun vorbitor in public in limba romana, dar cand am zis ca vreau sa ma duc in strainatate sa fac cursuri, nu am putut pana acum pentru ca imi era frica de cum va reactiona publicul. Frica aceasta m-a tinut pe loc foarte multi ani. E o frica peste care din fericire am trecut. Deci toti avem frici. Am avut si eu frica de esec cand m-am intors in tara din Portugalia. Imi era frica ca nu imi va merge business-ul si nu a mers. Am pierdut tot. Consider ca metoda cea mai simpla sa treci de o frica este sa o invingi. Daca vreo sa scapi de o frica, largeste-ti zona de confort.

Timp de cativa ani ati lucrat in cea mai mare companie de business coaching din lume si ati fost unul dintre cei mai tineri antrenori de afaceri din Europa, iar apoi v-ati intors in Romania unde practic ati implementat aceasta idee de business coaching. Cum a fost primita de romani si de mediul de afaceri din tara noastra?

Cand am venit in Romania, in 2008, le spuneam oamenilor ca sunt business coach si reactia lor era: „Ha, ce e aia?”. E mult spus ca aveau reticenta, pentru ca nici nu stiau ce este si cu ce se mananca. ?i practic munca mea in acesti sapte ani a fost sa educ piata. I-am invatat pe oameni ce inseamna coaching-ul, cum pot sa beneficieze de el, ce inseamna asta in business-ul lor si ce castiguri au de acolo si in acest fel ei au venit sa cumpere de la mine. Deci in momentul in care educi clientul, ii arati beneficiile pe care le are folosind serviciile sau produsele tale el va vrea sa cumpere de la tine.

Una din calitatile pe care spuneti ca le are un om de succes este valoarea morala si sunteti printre putinii care afirma direct ca Dumnezeu ne vrea oameni de succes. Are vreo legatura morala crestina cu business-ul? Credeti ca o persoana dedicata bisericii si slujirii lui Dumnezeu poate fi la fel de bine un om de afaceri?

Da, in sensul ca orice om de afaceri poate sa fie crestin si orice crestin poate fi om de afaceri. Eu nu as lega crestinismul de valorile morale, pentru ca cunosc si atei care au valori morale foarte inalte. Credinta in Dumnezeu este pur si simplu crezul tau personal. Valorile morale sunt importante pentru succes. ?i asta nu o spun eu pentru ca sunt dintr-o familie crestina si tata e pastor si da bine sa zic asta, studiile arata acest lucru! Desi stiu ca in Romania noi nu o realizam, deoarece vedem la televizor numai oameni care nu au niciun fel de valoare morala. Un profesor de la Harvard a studiat timp de 20 de ani mai multi copii. I-a luat de la varstele de 2, 3, 4 ani si i-a acompaniat pana la 22, 23, 24 de ani. A vrut sa vada de ce unii, indiferent de ce fac, au succes si alti copii, indiferent de ce fac nu au succes. S-a uitat la lucruri de genul din ce familie provin, ce educatie au primit, la ce scoala au studiat, daca in timpul facultatii s-au implicat in activitati extracurriculare, cu cine ieseau, ce invatau etc. Dupa 20 de ani a scris o carte al carei mesaj central era: „Daca vrei sa cresti copii de succes, invata-i valori morale inalte”. Deci nu trebuie sa vin eu sa spun ca e nevoie de valori morale, e studiat deja si dovedit.

Are sanse mediul de afaceri din Romania sa dezvolte tara noastra si sa o aduca la nivelul altor state puternice din Europa?

Eu consider ca Romania ar putea sa depaseasca majoritatea statelor din Europa pentru ca in general noi, ca popor suntem mult mai inteligenti si mult mai bine pregatiti decat majoritatea tarilor. Romanii sunt buni. Vedeti cati oameni extraordinari, cate genii exportam pentru ca ei simt ca in tara asta nu pot face nimic. Asta este o durere pe care o am si eu, ca foarte multi oameni buni pleaca din cauza sistemului care functioneaza foarte rau in Romania. Dar ca si potential uman suntem fantastici! La ce trebuie sa lucram? Sa schimbam sistemul, adica sa ne schimbam pe noi in primul rand. Pentru ca daca eu ma schimb, tu te schimbi si ceilalti se schimba, asa reusim sa schimbam sistemul. De asta spunea Gandhi: „Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume”. Nu este doar un citat motivational, e baza schimbarii intr-o tara.

Va implicati in acte caritabile si chiar ati sustinut acele seminarii aproape gratuite, in sensul ca participantii aduceau pachete cu alimente, distribuite ulterior unor varstnici nevoiasi. Ce inseamna pentru dumneavoastra sa fiti alaturi si de cei care nu au?

Imi place sa ajut, sa donez. Am chiar si un principiu care spune ca undeva la 15-20% din ce castig donez mai departe. O fac dintr-un simplu motiv. In primul rand pentru ca tot ce am nu este al meu, este dat de Dumnezeu si daca este dat pot sa dau inapoi si eu ceva. Sunt multi oameni care se gandesc cu groaza la a da un procent din ce castiga, dar eu ma bucur ca Dumnezeu imi da 90% si ma lasa sa raman cu majoritatea. Ajutam centre de plasament, ajutam copii cu handicap, copii nevoiasi, sunt oameni in Romania care au o casa datorita sponsorizarilor pe care le fac, ne implicam in cat mai multe lucruri si o fac pentru satisfactia sufleteasca. Dumnezeu m-a binecuvantat cu multe lucruri si consider ca e responsabilitatea mea sa ofer si eu inapoi ceva.

Asociatia “Salveaza o inima” se ocupa de ajutorarea celor bolnavi, in special a copiilor care au nevoie de sume mari de bani pentru a se trata de anumite boli. Care ar fi castigul firmelor care s-ar implica in sustinerea unui ONG? In cazul Asociatiei noastre, evident, castigul este salvarea copiilor…

Ca sa poata atrage bani, sa poata primi sponsorizari, un ONG trebuie sa ofere ceva in schimb. ?i acest schimb nu se reduce neaparat doar la ceva fizic, poate sa fie pur si simplu satisfactia ca ai donat. Adica, eu iti dau banii mei si in schimb ma simt implinit ca am ajutat. Aici, un ONG ar trebui sa tina legatura foarte bine cu sponsorii. De multe ori donam o suma de bani si habar nu avem ce se intampla cu ei. Al doilea lucru poate fi o expunere, o promovare. Prin faptul ca eu donez, sponsorizez, asociatia voastra ma promoveaza in randul celorlalti donatori si atunci creste si brand-ul meu. ?i acesta este un lucru important!

Platforma www.salveazaoinima.ro este unica in Romania prin faptul ca donatiile sunt contorizate in timp real, iar sumele totale sunt mereu afisate pe site. De asemenea, prin intermediul paginii de Facebook si a newsletter-ului, donatorii sunt informati permanent privind situatia copiilor pentru care realizam campaniile umanitare. Ce alte sfaturi ne oferiti?

Asta e foarte bine si intr-adevar daca este unic in Romania este si mai bine. Ar fi bine sa va copieze si alte ONG-uri pentru ca e nevoie de mai multa transparenta. Deci practic partea asta o faceti bine si urmatorul pas pentru a atrage mai multe fonduri ar fi transmiterea acestui mesaj in piata. Probabil ca multi inca nici nu stiu de asociatia voastra. Ei habar nu au de aceasta platforma si, daca nu stiu, nu au cum sa ajute. Un ONG este exact ca o firma. Trebuie sa stie sa se promoveze, sa faca marketing. De exemplu, sunt firme care nu numai ca nu stiu de voi, ele nu stiu ca pot deduce impozitul, procentul aferent donatiilor si nu mai platesc impozit catre stat. Deci, e nevoie de o munca de educatie acolo! Trebuie sa intrati in contact cu cat mai multe firme si sa va promovati peste tot. Sa va implicati in cat mai multe evenimente, pentru ca oamenii sa auda de voi si sa stie ca prin voi au posibilitatea de a ajuta acesti copii sa aiba o viata mai buna.

Sunteti un exemplu pentru noi toti. Care este principiul dupa care va coordonati viata?

Profesional ar fi „da 100% in tot ceea ce faci”, indiferent ce faci, adica sa fii tot timpul dedicat, pasionat. In partea personala, principiul este echilibrul. Sunt ocazii in care lucrez mai mult, ajung la 3 dimineata acasa si dimineata la 7 ma trezesc sa ma duc sa sustin seminarii, dar sunt alte ocazii cand dedic mai mult timp familiei. De exemplu, sunt multi oameni care ma critica, spunandu-mi: „Lorand, tu vorbesti atat de frumos de sotia ta, spui ca este hobby-ul tau principal, dar zi-mi, tu cand petreci timp cu ea, ca te vad tot timpul atat de activ, cand mai petreci timp cu ea?” Ei bine, eu cunosc foarte putini barbati care petrec doua luni pe an in concediu cu sotiile lor. Eu petrec doua luni! Doua luni in care suntem plecati de acasa si petrecem timp de calitate impreuna. Echilibrul nu inseamna ca trebuie sa fii doar in familie. Este sa stii sa jonglezi in asa fel incat viata ta profesionala sa poata sa creasca, dar niciodata viata personala si familia sa nu sufere din cauza asta.

Cum visati sa fiti peste 20 de ani?

E o intrebare foarte grea! Cred ca niciodata nu am stat sa ma gandesc atat de departe, pentru ca lucrurile se schimba atat de mult incat nici nu reusesc sa ma gandesc unde voi fi peste 20 de ani. Tinta mea pe termen scurt este sa ies in strainatate, sa fac cursuri si in alte tari. In termen de 5 ani mi-as dori foarte mult si mi-am propus sa ajung in topul celor mai buni 10 speakeri ai lumii, sa influentez viata a 10 milioane de oameni. In 10, 20 de ani nu stiu, numai Dumnezeu stie!

Lorand Soares-Szasz este la ora actuala cel mai bun speaker din Romania, trainer si om de afaceri. In cadrul firmei de business coaching pe care o detine, sustine seminarii de dezvoltare personala si de afaceri care au influentat deja vietile a sute de mii de oameni. Povestea lui ca om de succes a inceput ca gradinar in Portugalia. Dorind sa scape de saracie s-a ambitionat sa evolueze, iar in cativa ani a lucrat in cea mai mare companie de business coaching din lume, fiind unul dintre cei mai tineri antrenori de afaceri din Europa. Apoi s-a intors in Romania, unde la ora actuala conduce afaceri de succes si este business coach, meserie care ii aduce o enorma implinire. Lorand este un om care promoveaza principiile crestine de viata. Este casatorit cu Vania, o tanara portugheza, despre care marturiseste ca este principalul sau hobby.