Lorand Soares SzaszChiar daca nivelul economic in anul 2016 este unul superior fata de anii trecuti, mediul de afaceri romanesc intampina o problema mai serioasa decat lipsa clientilor, lipsa banilor sau chiar decat chiar insusi falimentul.

In opinia lui Lorand Soares Szasz, unul dintre cei mai cunoscuti traineri din Romania in cresterea afacerilor, problema mai mare cu care se confrunta cele mai multe afaceri este lipsa unei organizari in fata unei piete diferite fata de acum cativa ani. Fie ca e vorba de mai multi clienti, mai multi parteneri sau mai multe ramuri ale business-ului pe care sa se concentreze, multi manageri se trezesc ca au mai multe de facut decat pregatire si infrastructura. “Da, pot spune ca este un paradox, insa asta se intampla in momentul de fata in mediul de afaceri romanesc si international. Intr-adevar, falimentul inca este o problema si in unele state e chiar in usoara crestere. Acum, insa, a aparut o problema daca nu mai grava, cu siguranta mult mai frustranta decat lipsa clientilor – o piata de consum mai mare si mai diferita, posibilitati multiple de promovare, retele de business, iar toate acestea cumulate ajuta o afacere sa creasca. Insa, in lipsa de pregatire, acestea pot sa si incurce antreprenorii care nu mai reusesc sa faca fata si sa se concentreze pe ceea ce este esential. Este ca si cum ai avea o masa plina, dar nu o poti gestiona. Am numit acest ultim concept drept moarte prin indigestie si este o problema mai complexa si mai delicata decat insusi muritul de foame (lipsa clientilor, lipsa banilor, falimentul)”, declara Lorand Soares Szasz, trainerul care a adunat peste 140.000 de participanti la cursurile sale de crestere a afacerilor.

Ce variante avem pentru a evita “moartea prin indigestie”?

Specialistul este de parere ca exista cel putin doi pasi pe care trebuie sa ii urmeze un manager de firma pentru a evita “mortea prin indigestie” a unei companii. “In primul rand, trebuie sa fim recunoscatori pentru aceasta situatie de a avea prea multi clienti pentru a le mai face fata, prea multe canale de promovare, prea multe oportunitati de networking deoarece daca eram in situatia diametral opusa, atunci eram ori in faliment, ori aproape de faliment. Firmele care mor de foame (adica nu mai au clienti, bani sau chiar risca sa intre in faliment) nu au fost in stare sa rezolve probleme si vor fi repede inlocuite de alte firme care le pot rezolva. In al doilea rand, si cel mai important pas, este sa ne oprim pentru un moment din executie si sa avem curajul de a fi cinstiti cu clientii pe care nu ii mai putem gestiona la parametri inalti si sa gasim solutii pentru rezolvarea situatiei”, afirma Lorand Soares Szasz.

In acceptiunea trainerului, pentru a eficientiza procesul de triere a clientilor in plus, ii putem imparti in patru categorii, anume: clientii fideli (care aduc valoare mare pentru firma), clientii buni (pe care ii putem fideliza), clientii problematici (cu care avem adeseori provocari) si clientii imposibili (cu care nu gasim cale de mijloc). „Este o dovada de curaj, chiar de inteligenta manageriala sa continuam colaborarea cu primele doua categorii, iar celorlalte doua categorii sa le comunicam direct si cinstit ca urmeaza sa intrerupem colaborarea. Chiar daca este o decizie grea, trebuie sa ne aducem mereu aminte ca 20% dintre clienti ne pot aduce 80% din rezultate, tot in acelasi timp cum 20% dintre clienti ne pot aduce 80% din probleme”, recomanda Lorand Soares Szasz.

Lorand Soares Szasz este unul dintre cei mai apreciati speakeri si antreprenori romani la ora actuala. A fost desemnat de 2 ori consecutiv cel mai bun speaker din Romania la evenimentele Business Days. Prin cartile si cursurile sale inspira zeci de mii de antreprenori din tara, dar si din strainatate.