Persoanele care abuzeaza de Facebook sau alte retele sociale sunt mai predispuse sa-si paraseasca iubitul sau iubita, deoarece nu mai au timp sa-i acorde atentia cuvenita, ci se concentreaza pe un prezumtiv partener virtual cu care-si impartaseste fanteziile, emotiile si nemultumirile din relatie.
In opinia psihologului Lenke Iuhos, atunci cand relationam pe ascuns in mediul virtual, dupa cateva luni se produce distantarea emotionala fata de partenerul din lumea reala, iar atunci apar disputele, reprosurile si inevitabil se produce ruptura. Mai mult, unii aleg sa-si concentreze atentia pe un profil virtual crezand ca acolo se gaseste partenerul ideal – destept, frumos, functie de conducere, poze din vacante de lux etc. -, dar ajung sa constate ca, in realitate, totul a fost supraestimat si se va intoarce in acea bucla a cautarilor din care nu va mai putea iesi.
“Din pacate, avem tendinta de a cauta mereu idealul, deoarece suntem vesnic nemultumiti de ceea ce avem in viata reala. In acelasi timp, Facebook ne da aceasta ocazie de a ne da drept cine nu suntem. Ne introducem intreg CV-ul, ba chiar il si inflorim, punem fotografii in care parem fericiti, dam impresia ca nu ne lipseste nimic, dar atunci cand ne intalnim fata in fata, constatam ca totul a fost doar o mare farsa si ca partenerul din viata reala nu era chiar asa rau. Cu toate acestea, rareori tragem o invatatura din aceasta experienta de viata, iar la prima cearta in cuplu, ne intoarcem la vechile obiceiuri si cautam asa-zisul partener ideal, tot in mediul virtual”, explica psihologul Lenke Iuhos.
Cei slabi de inger sau imaturi sunt mai predispusi sa insele in online
Psihologul Lenke Iuhos considera ca persoanele care au stima de sine scazuta, cei care nu isi comunica nevoile cu partenerul sau cei care nu vor sa-si asume o relatie stabila, sunt mai predispusi sa cerceteze noi oportunitati in mediul online, dar in acelasi timp sa ramana si intr-o relatie in care nu sunt dispusi sa se implice activ.
“Persoanele care nu au curaj sa comunice partenerului problemele si nevoile, persoanele imature care nu au fost educate inca din familie in spiritul responsabilitatii sau persoanele slabe de inger sunt mai predispuse sa isi insele partenerul, mai intai in mediul online, dupa care sa-si materializeze gestul si in viata reala. In realitate, persoanele care inca nu au invatat importanta sinceritatii si loialitatii in cuplu, ori nu se mai considera suficient de atragatori si vor sa-si valideze calitatile, ori au nevoie sa fie ghidati deoarece nu isi pot gasi singur drumul. In ambele cazuri, este vorba de o stima de sine scazuta, persoane care cersesc dupa validari sociale si care sunt dispuse sa incerce orice pentru a iesi din acest impas, insa mai intai in mediul online, deoarece in realitate nu ar avea curajul de a face primul pas. Atunci cand partenerul observa comportamente ciudate la celalalt – nervozitate excesiva, stres, distantare emotionala si comunicationala etc. – este bine ca sa mearga la un psiholog pentru a identifica impreuna nevoile si dorintele nesatisfacute si pentru a regasi dorinta si pasiunea in cuplu”, conchide psihologul Lenke Iuhos.