Majoritatea oamenilor isi traiesc existenta cu ganduri sponsorizate de frica… frica de schimbare, frica de a pierde pe cineva drag, frica de accidentari, frica de locuri si lucruri necunoscute etc. Si totusi, de fiecare data, mergem inainte in viata, traim experiente si situatii noi, fiind constienti de frica, uneori imbinand paradoxal curajul cu frica.
In opinia psihologului Andra Tanasescu, frica poate fi folosita in doua directii: ca un sistem de aparare si ca o metoda de manipulare in masa, care poate hrani un monstru format din fricile altora. “Frica este aliatul omului inca din cele mai vechi timpuri, deoarece a ajutat la supravietuire si la perpetuarea speciei. Tot frica ne ajuta sa aducem cele mai adanci simtiri din subconstientul nostru la suprafata, de a face evaluari si de a pune lucrurile in miscare in favoarea noastra si in favoarea comunitatii. Frica e buna, atata timp cat este folosita corect, in situatiile potrivite. Atunci cand suntem pusi in situatii care ne ameninta viata, integritatea sau sanatatea, atunci frica actioneaza ca un element activ din sistemul nostru cu scopul de a ne proteja, de a ne energiza”, explica psihologul Andra Tanasescu.
Cand este frica nociva pentru viata noastra?
“Din pacate, de cealalta parte, sunt persoanele care nu reusesc sa treaca de frica, persoane care „ingheata”, se limiteaza la a accepta mai putin, mai prost, mai rau, din frica de a trai ceva nou, frica de lucrurile noi pe care le-ar putea descoperi daca fac un pas inainte. Alimentarea oamenilor cu frica le mananca toate resursele interioare, toate emotiile pozitive, iar in timp acest “monstru” incepe sa puna stapanire pe viata noastra, luandu-ne toata fericirea. Frica foloseste tot optimismul, deschiderea si curajul pentru a ne impiedica sa devenim cine vrem sa fim cu adevarat sau sa ajungem la tintele noastre cele mai inalte”, afirma psihologul Andra Tanasescu.
Frica este nociva atunci cand:
- se leaga de aspecte sau decizii care nu ameninta cu adevarat viata;
- intalnesti o persoana de care te indragostesti si preferi sa nu ii spui nimic, sa fugi, de frica sa nu fii ranit din nou;jobul actual nu te mai multumeste si frica te opreste din a te orienta catre altceva;
- esti nemultumit de o relatie toxica, nefericita, care nu te mai implineste, dar alegi totusi sa stai, de frica, pentru ca nu stii daca vei mai gasi pe altcineva;
- frica de singuratate te face sa ramai in compania celor care iti fac mai mult rau decat bine;
- vrei sa faci o schimbare majora in viata ta care stii ca ti-ar aduce beneficii, si totusi te opresti din frica de necunoscut;
- ai o idee geniala de afacere si nu o pui in aplicare de frica sa nu gresesti, sa nu esuezi etc.
Atunci cand te regasesti intr-una din situatiile de mai sus, specialistul considera ca trebuie sa iti pui urmatoarele intrebari, care te vor face sa constientizezi daca acea frica este o piedica in viata ta sau o trambulina:
- De ce anume iti este frica?
- Reprezinta o amenintare reala sau doar alimentezi un „monstru” care iti mananca potentialul?
- Cat ai de gand sa ii mai permiti acestui „monstru” sa se hraneasca cu resursele tale?
Andra Tanasescu, vicepresedinte al Asociatiei ”Generatia Iubire” si al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica INLPSI, este Psiholog, Trainer NLP si Consultant Panorama Sociala. A urmat studiile in psihologie, avand formarea in terapia de cuplu si familie. Cu experienta de instructor de dans, fiind atrasa de conexiunea dintre minte, emotii si corp, urmeaza o formare in terapia prin dans si miscare. Dupa ani de experienta in training si sustinerea evenimentelor corporate, ofera prin imbinarea psihologiei, cu NLP-ul si tehnici de constientizare si conectare corporala, o experienta completa de auto-cunoastere si evolutie personala.