Mintea devine incorecta de pe vremea adaptarii sociale, unde repetitia comportamentului preluat de la adulti devine constanta. Asttel, preluam atitudini din mintea altora, in mintea noastra. Incorectitudinea mintii nu este despre ce gandim, ci despre CUM gandim, cum determinam gandurile noastre proprii, noi si creative.

Potrivit psihologului Alexandru Plesea, mintea incorecta este rezultatul intelegerii, pozitiv-negativ, alb-negru, rece-cald etc., iar o astfel de minte vede lucrurile bune si rele si clasifica lucrurile din jur, cat si oamenii, dupa acestea.

“Mintea incorecta o putem numi mintea LOGICA, unde vedem cel mult din 2 perspective, iar acest lucru este util si productiv multor oameni. De cealalta parte, mintea corecta o putem numi minte PsihoLOGICA, unde vedem din cel putin 5 perspective, iar acest lucru este mai greu pentru ca antrenamentul nu exista. De exemplu, privind dintr-o minte logica: un hot imi fura geanta, am 2 situatii rapide: 1. fug dupa el sau 2. anunt politia. Privind dintr-o minte psihologica, adaug inca 3 situatii rapide: 3. inteleg ca ii era foame si nu avea ce sa manance, 4. ma uit la mine si fac o invatatura din asta si sa tin geanta mai bine pe viitor, 5. ma gandesc ca este un excelent instrument sa ajut pe un alt om. Diferenta dintre o minte Logica si una Psihologica sta in moment, in atentia si intelegerea pe care o ai despre un eveniment, in acest moment”, explica psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.


.
Exercitii prin care ne putem exersa Mintea psihologica:

  1. Stai si citesti aceste randuri, observa si ce ai in jur, simultan. Acum.
  2. Esti intr-o stare de hipnoza sau de fascinatie cand citesti de pe telefon sau laptop, observa faptul ca respiri, simultan. Exerseaza!
  3. Bei un suc la terasa, observa oamenii zambindu-le, cat si simte fundul tau pe scaun la terasa.
  4. Te suna si te da afara seful. Multumeste-i pentru ce ai invatat de la el si roaga-l sa-ti dea recomandari utile pe viitor.
  5. Te certi cu iubita/iubitul. Uita-te ce nevoie are, ce neimpliniri are, pune-te in locul ei/lui, ce poti face tu, zambeste-i, ofera-i afectiune, mangaie, priveste, toate simultan.
  6. Pleci in vacanta, ceva nu iese cum trebuie. Iti este invatatura si te bucuri mai departe, doar de asta te-ai dus.
  7. Te paraseste partenerul. Intelegi nevoia si directia lui, ca intr-o relatie nu exista despartire, ci unul alege sa mearga mai departe.
  8. Ti se intampla ceva care nu iti place. Intelegi ca Universului, peste 1 minut sau 1000 de ani, chiar nu ii pasa de problema pe care o ai acum si esti trist tu din cauza lui. El ti-a dat-o ca sa inveti prin si din ea.

“Lucrurile care nu sunt pe placul tau sau care iti apar grele, acestea sunt starturi pentru evolutia ta. Mintea psihologica este poarta de iesire din impas spre rezolvare si fericirea ta”, conchide psihologul.

Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.