Cel care poate scapa de aceasta artificiala activitate de a exprima verbal un strigat sau tipat catre altcineva are enorme posibilitati pe scara evolutiei.

In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, omul este indopat de mic cu momente din viata altora in care acestia au tipat, iar copii au inteles ca acest mod de relationare poate rezolva orice situatie.

“A tipa sau a urla este o neatentie la propriul sine, este o manifestare aruncata in jur din dorinta de control. Tacerea este adevaratul scop pentru cel care striga, linistea completeaza momentul si duce sau vine din intelegere si auto-observare. Exprimarea strigatului, cand nu esti in padure, pe langa faptul ca produce zgomote perturbante, furnizeaza anumite vibratii pe care cei mai emotionali le absorb instantaneu. A scapa de tipat este in primul rand o dorinta de dezvatare a acestui mecanism. A invata sa-ti asculti vocea, a fost o virtute pentru preoti in biserica, pentru yoghini in ashram si pentru calugari in pesterile sau manastirile de meditatie”, explica psihologul Alexandru Plesea.

Ascultarea propriei voci este primul pas pentru cel care tipa

In acelasi timp, specialistul considera ca ascultarea propriei voci este primul pas pentru auto-observatie, iar cel care nu o stapaneste are incapacitatea de se opri din tipat. Totodata, vorbitul din inima este al doilea pas pe care virtuosul spre tacere si-l poate insusi. Acesta tine de concentrare pe locul de unde pleaca comunicarea. Mecanica actuala vine din mintea formativa si asociativa, din vorbele si atitudinile la cum raspundem in jur.

“Cel ce doreste aceasta virtute poate obtine vorbitul din inima prin exercitiu constant sau prin nuiaua cuiva. Tipatul ori strigatul au o compozitie joasa de energie. Vibrational si stintific, nivelul celular al acelui moment scade, aducand cu el dispozitii fizice nefaste ale emitatorului si receptorului. Cel ce a tacut macar o zi in viata lui, sub diferite circumstante, are in desaga unealta cu care poate opri strigatul. Un simplu exercitiu, pe care oricine il poate face, este de a tacea 2 ore in fiecare saptamana. De a evita vorbirea virtuala, reala si orice alt mijloc tehnologic. Dupa cele 2 ore va descoperi ca-si aude vocea sau ca si-o poate controla sau decide cuvintele”, declara psihologul Alexandru Plesea.

Semnele pe care le putem vedea la cei ce nu urla sunt usor de observat, iar cu acestia merita sa traiesti, sa faci afaceri, sa inveti de la ei:

  • Isi mentin echilibrul vocii cand ceilalti din jur sunt tensionati.
  • Isi pot determina calitatea vocii in functie de context.
  • Nu se grabesc in vorbire.
  • Nu jignesc sau manifesta cuvinte triviale.
  • Isi accentueaza sau repeta cuvintele de rezolvare sau pozitive.

Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.