Intr-o lume in care stresul reprezinta un factor perturbator tot mai raspandit, armonia de cuplu este cautata de tot mai multi parteneri, care au inteles mai mult ca oricand necesitatea unui psiholog in tot acest proces.

In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, armonia apare in viata noastra atunci cand invatam sa privim cu bunatate pe cel de langa noi, sa ii apreciem, sa ii facem sa se simta importanti, satisfacuti, impliniti si ajutati. Insa in aceeasi masura, pentru ca armonia sa fie durabila si una reala, nu contrafacuta, presupune ca si persoanele de langa noi sa adopte astfel de comportamente fata de noi.

“Un astfel de bun simt, sa faci altuia ce vrei tu sa-ti faca el, este o lege nescrisa a relatiilor de orice fel. Armonia nu este un proces intamplator, uneori este bazat pe anumite segmente chimice dintre doi oameni. Cu toate acestea, timpul aduce cu el aratarea si sinceritatea unul fata de altul pana in cele mai profunde lucruri, ganduri, simturi. Armonia dorita este direct proportionala cu armonia oferita. Astfel, sunt multe momentele cand dai si, uneori, nu primesti nimic, dar totodata te intrebi „Eu pentru cine fac toate astea, daca partenerul nu apreciaza? De ce ma zbat si muncesc atata, daca partenerul nu evalueaza si nu se bucura de reusitele noastre, plus de asta, uneori ma ignora si ma trateaza cu spatele?” Relatiile actuale sunt obiect de desavarsire a celor mai inalte trairi, nu de satisfactie egocentrista sau temporara. Ca si un pom pe care il uzi si fertilizezi zilnic sau un copil pe care il hranesti sa aiba putere in viata, asa si relatia cere efortul tau de a o creste”, explica psihologul Alexandru Plesea.

12 obstacole care nu ne permit sa evoluam in relatia noastra

Mai mult, specialistul considera ca obstacolele care ne impiedica sa crestem in relatia noastra, sa ajutam si sa ne ajutam mai mult, sunt:

  1. „Programele’’ de comportament (frustrari, suparari, respingeri, indepartari)
  2. Cuvinte aruncate ca reactii (lasa-ma, pleaca, plec, esti…, nu vreau, nu am chef etc.)
  3. Iluzia altor parteneri decat cel actual
  4. Iluzia ca partenerul poate face ceva mai bine decat face deja
  5. Prejudecatile sociale care impiedica simturile si inima sa munceasca ca sa creasca
  6. Afectiunea pentru lucruri si nu pentru partener
  7. Starile de dispozitie preluate de la ceilalti
  8. A da pentru ca astepti
  9. A uita de motivul pentru care te afli cu partenerul
  10. Neacceptarea situatiei de viata sau de job a partenerului
  11. Naivitatea de a crede ce spun altii despre voi
  12. Inlaturarea prilejului de a privi prin ochii celuilalt (pentru ca EU stiu mai bine)

Astfel, toate aceste atitudini impotriva armoniei ingreuneaza fericirea cautata de cei doi in relatie. Observand, intelegand si evitand lucrurile de mai sus, cuplul poate cupla armonia la directia si fericirea vietii si a familiei lor, conchide psihologul Alexandru Plesea.

Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.