Practica Yoga ofera multe avantaje evidente, precum: reducerea stresului, flexibilitatea musculara, un sentiment sporit de calm, relaxare etc. Totusi, multa lume se intreaba daca yoga se poate califica in categoria antrenamentelor aerobice.

Activitatea aerobica se face in prezenta oxigenului, presupunand un efort moderat si sustinut pe o perioada de timp. Sistemul aerobic implica rezistenta, ritmul cardiac, circulatia sanguina si musculatura angrenate impreuna cu metabolismul ce opereaza congruent, furnizand grasimea ca si principal combustibil.

Sistemul anaerobic de miscare are loc in absenta oxigenului si se regaseste in efortul intens si pe scurta durata, consumand glicogenul ca si combustibil primar. Orice activitate aerobica presupune miscare lejera, in care ritmul cardiac si respiratia nu depasesc un nivel de intensitate medie, astfel incat sa putem pastra o conversatie normala chiar in timpul antrenamentului. Tendintele actuale in materie de fitness sugereaza ca oamenii primesc cel putin 150 de minute de exercitii aerobice moderate in fiecare saptamana.

De cealalta parte, profesoara de yoga Dana Tupa considera ca practica yoga, de obicei, presupune pozitii corporale, exercitii de respiratie si meditatie. “Cele mai utilizate miscari sunt incorporate in Salutul Soarelui, apoi o serie de pozitii care includ practicile Hatha Yoga si Yin Yoga. Cu toate acestea, potrivit unei revizuiri a studiului yoga din 2016, energia consumata de cei care se misca incet in timpul Salutul de Soare se compara, in general, cu cerintele unei plimbari cu viteza de patru kilometri pe ora”, explica profesoara de yoga Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International din Statele Unite.

Experiment inedit

Cercetatorii americani de la Universitatea din Miami s-au intrebat daca yoga ar fi benefica din punct de vedere aerobic. Ei au echipat 22 de voluntari sanatosi, barbati si femei, cu masti si senzori care au putut masura consumul de energie si activitatea musculara si le-au dat sa efectueze cat mai multe Salutari de Soare in opt minute. Le-a luat ca timp fie 12 secunde, fie 3 secunde pentru a mentine pozitia, cu specificatia ca subiectii in cauza au experienta in domeniul yoga.

Rezultatele experimentului au aratat ca persoanele care au efectuat mai rapid exercitiile de yoga au ars, asa cum era normal, mai multe calorii, respectiv 48 de calorii la o medie de 8 minute a unei sesiuni, comparativ cu 29 de calorii pentru subiectii care au efectuat exercitiile mai lent. Intrigant pentru studiu, a fost faptul ca majoritatea procentuala a efortului a avut loc intre posturile yoga.

Yoga are si o componenta aerobica, dar scopul este bunastarea psihica

Profesoara de yoga Dana Tupa confirma faptul ca yoga are si o componenta aerobica, unde cursantii transpira si ard calorii, insa scopul final al yoga nu este neaparat exercitiul fizic, cat mai ales bunastarea psihica pe care ti-o confera practica yoga.

“Din nefericire, sunt multe persoane care sunt convinse ca pot refula stresul, tensiunile si frustrarile acumulate intr-o zi prin exercitii intense de aerobic sau mers la sala. Cu toate acestea, dupa finalizarea exercitiilor constata ca se simt mult mai bine fizic, deoarece au consumat calorii si au eliminat toxinele, insa starea lor psihica ar putea ramane aceasi. Se pot simti si mai frustrati sau mai tensionati. Practica yoga include si detensionarea, prin exercitii de respiratie si de meditatie care ajuta nu doar corpul sa se relaxeze, ci mai ales psihicul sa se goleasca de balast. Multe dintre tensiunile noastre nu le acumulam in umeri, ci in ganduri si simtiri”, declara profesoara de yoga Dana Tupa.

Dana Tupa este Expert Yoga Teacher acreditat la Yoga Alliance International USA cu cea mai inalta calificare, E-RYT500. Este si Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima scoala de yoga din Romania acreditata la acelasi for international, scoala care a scos, in 2014, primii instructori yoga din Romania, acreditati international. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alaturi de profesori si maestri din Romania si din strainatate (Thailanda, Elvetia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins si Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana in Chiang Mai, Thailanda, participand si la seminarii cu Dalai Lama in Elvetia si India. A sustinut cursuri de yoga si seminarii, atat in Romania, cat si in Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerandu-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditatie si vizualizare.