Alina BotaRomania se afla pe penultimul loc in Europa privind numarul de companii active la mia de locuitori, fiind depasita doar de Serbia. In tara noastra exista 23 de firme la o mie de locuitori, de 6 ori mai putine decat in Cehia, care se afla pe primul loc, se arata intr-un studiu recent dat publicitatii de Coface.

In opinia doamnei Alina Bota, consilier de branding personal si fondatorul companiei de training LevelUp Vision, exista cinci motive majore pentru care romanii prefera statutul de angajat in detrimentul celui de antreprenor, si anume: lipsa de educatie antreprenoriala, lipsa de cultura antreprenoriala si de modele, legislatia ambigua si instabila in domeniul comercial si fiscal si, nu in ultimul rand, lipsa de incredere in fortele proprii. “In timp ce in tarile occidentale, antreprenoriatul se invata inca din liceu sau chiar din scoala gimnaziala, in Romania sistemul de invatamant traditional este total lipsit de informatii practice care sa te ajute sa te descurci in mediul economic actual, iar antreprenoriatul este privit ca pe o aventura, o nebunie, un lucru exotic. Romanii sunt descurajati sa-si deschida o firma si din cauza birocratiei foarte stufoase si a fiscalitatii, iar in cazul unui esec in afaceri, este foarte greu sa iti mai gasesti de lucru, fiind privit drept un rebel. Ne uitam cum ne pleaca specialistii din tara, majoritatea tinerilor isi doresc sa lucreze in strainatate, insa nu oferim alternative viabile care sa ii atraga inspre antreprenoriat”, declara Alina Bota.

Totodata, specialistul afirma ca actuala generatie este total diferita fata de toate celelalte generatii de pana acum si tinerii din ziua de azi sunt mult mai inclinati catre antreprenoriat. “Sunt mult mai creativi, mai liberi, mai flexibili, mai sensibili, isi doresc sa se si bucure de viata, nu sa isi petreaca 10 ore din zi la birou ca parintii lor. In plus, noua generatie este crescuta in epoca “Google”, in care isi gaseste mult mai rapid informatiile care ii intereseaza si sunt mult mai atrasi spre autoeducatie, spre programe flexibile, practice si cat mai personalizate, care sa ii ajute sa isi dezvolte abilitatile de care au nevoie ca sa aiba succes in cariera”, explica Alina Bota.

Educatia antreprenoriala este esentiala pentru generatiile viitoare

Primul pas pe care trebuie sa il facem pentru actuala generatie este sa le cultivam spiritul antreprenorial inca de acum, ca ei sa creasca mai departe viitoare generatii in acest spirit, crede specialistul. “Educatia in domeniul antreprenorial trebuie sa porneasca de la vocatie. Parintii ar trebui sa fie mult mai atenti la ce isi doreste cu adevarat copilul lor, sa ii descopere inclinatiile, sa ii dezvolte punctele forte, si nu sa il oblige sa studieze intr-un domeniu asa-zis la moda, dar care nu il reprezinta. Afaceri se pot face in orice domeniu, in business nu exista “domeniu la moda”, ci trebuie sa avem curajul, noi ca parinti, sa-l indreptam pe copilul nostru inspre domeniile de care este cel mai atras. Doar in acest fel, vom putea creste o generatie veritabila de viitori antreprenori”, explica Alina Bota.

In Romania s-a cultivat oportunismul, ca model de afaceri

In acelasi timp, specialistul crede ca generatiile tinere vor adopta doua modele de succes din alte tari. Pe de o parte, exista modelul afacerile mici, de familie, care rezista de generatii intregi, deoarece pornesc de la o pasiune, de la un talent mostenit din tata in fiu. De cealalta parte, tinerii mai pot alege un nou model foarte la moda in Statele Unite, numit “lifetime business”, caracterizat printr-un program foarte flexibil, in care activitatea se realizeaza de acasa sau de oriunde din lume. “Din pacate, in Romania s-a cultivat oportunismul, ca model de afaceri, unde contractele cu statul reprezinta deja o filosofie de business care se transmite mai departe copiilor. Avem nevoie de un reset si trebuie sa ne adaptam la o societate globalizata, liberala, in care tot mai multi oameni sa castige bani din ceea ce, initial, percepeau doar ca pe un banal hobby”, conchide Alina Bota, consilier de branding personal si fondatorul companiei de training LevelUp Vision.