Considerata de unii sexologi ca fiind cea mai dureroasa si implicit cea mai invalidanta afectiune sexuala feminina, vaginismul este o disfunctie sexuala caracterizata prin contractia involuntara a treimii inferioare a muschilor vaginali si a muschilor din jurul vaginului.

Din cauza spasmelor involuntare ale musculaturii vaginale, apare senzatia de usturime si o durere foarte intensa in timpul incercarilor de a avea contact sexual, ceea ce determina dificultatea sau chiar imposibilitatea penetrarii. De cele mai multe ori actul sexual este compromis. In acelasi timp, potrivit sexologului Gabriela Marin, apare anticiparea durerii si implicit aversiunea fata de de actul sexual. Este extrem de frustrant ca din punct de vedere fizic sa nu fii capabil sa poti avea un act sexual implinitor, afirma specialistul.

“In cazul acestor contractii care apar involuntar, femeia nu are niciun control asupra mecanismului care-l declanseaza si nici nu este constienta de ceea ce se intampla. Este important sa spunem acest lucru, deoarece multe femei se simt vinovate si rusinate de aceste probleme sexuale”, considera sexologul Gabriela Marin.

Cauzele vaginismului

Cauzele acestei afectiuni nu sunt pe deplin cunoscute. De obicei, este cauzata de un complex de factori fizici si emotionali si este agravata de reactia fireasca a corpului care incearca sa evite durerea.

Printre cauzele psihologice sunt: frica, anticiparea durerii din timpului actului sexual, frica de a nu ramane insarcinata, anxietatea sau stresul, vinovatia, traumele emotionale legate de viata sexuala, problemele care au legatura cu partenerul (abuz, indisponibiltate emotionala, teama de a fi vulnerabil etc), evenimente traumatice (abuzul sexual sau emotional, amintiri reprimate etc) si experiente neplacute din copilarie (parinti foarte rigizi, constrangeri religioase, expunerea la experiente sexuale socante etc.) sau chiar o educatie sexuala inadecvata, prea rigida sau frica femeii de a-si pierde virginitatea inainte de casatorie.

Dintre cauzele medicale, sexologul Gabriela Marin reaminteste boli ale aparatului genital – infectii, boli cu transmitere sexuala, boli inflamatorii ale zonei pelviene, probleme dupa nastere (dureri vaginale cauzate de o nastere naturala dificila), varsta (menopauza si schimbarile hormonale, lubrefierea vaginala redusa, atrofia vaginala), disconfortul temporar, traume la nivel pelvian, abuzul fizic si sexual si efectele adverse ale medicatiei.

Corpul anticipeaza durerea si, pentru a o evita, se declanseaza contractia spontana a muschilor vaginali. Astfel, sexul devine inconfortabil si dureros, iar penetrarea poate deveni foarte dificila sau chiar imposibila in functie de severitatea contractiei musculaturii pelviene si a muschilor vaginali.

“Orice tentativa de penetrare determina o senzatie dureroasa la nivel vaginal iar aceasta durere intareste raspunsul reflex, ceea ce are ca efect contractia reflexa si mai puternica a muschilor vaginali. Corpul experimenteaza o durere si mai mare si reactioneaza spontan contractand si mai puternic muschii vaginali sau pubococcigieni. Se genereaza astfel ciclul durerii din vaginism. Totodata, vaginismul poate fi uneori declansat chiar de lucruri simple cum ar fi un preludiu insuficient, lipsa lubrefierii sau anxietate, si este important sa se inteleaga ca femeia nu este vinovata de ceea ce se intampla. Odata aparuta aceasta problema, femeia nu are niciun control asupra ei, nu o poate provoca si nici nu o poate opri”, declara sexologul Gabriela Marin.

O veste buna: Exista tratament pentru vaginism!

Din pacate, medicii ginecologici nu diagnosticheaza aceasta afectiune, femeile ajungand la psiholog ca o solutie disperata pentru problema lor. Femeile ajung la psihoterapie dupa numeroase vizite la ginecolog, ne spune dr. Gabriela Marin. Tratamentul vaginismului are o rata de succes foarte ridicata, intre 80 si 100% dintre cazurile care apeleaza la psihoterapia cognitiv-comportamentala se vindeca complet dupa cateva saptamani de tratament si nu necesita o interventie invaziva. Femeile motivate, fara complicatii, au nevoie de obicei de 6-8 saptamani pentru a-si rezolva durerile sexuale si problemele legate de realizarea unui act sexual.

Cercetarile efectuate de psihologi indica eficienta urmatoarelor metode pentru tratarea vaginismului:

  • Tehnici de relaxare, tehnici pentru reducerea anxietatii;
  • Dilatarea vaginala;
  • Desensibilizare progresiva, Hipnoza;
  • Terapia sexuala orientata pe tratamentul vaginismului.