Angela Nutu

Romania se afla in primele cinci tari din Europa privind consumul de alcool, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe 2016, iar potrivit specialistilor, acest obicei afecteaza la fel de puternic, atat la nivel mental cat si fizic individul, fiind una dintre dependentele cel mai greu de tratat.

Chiar daca parerile sunt mereu impartite cand vine vorba de efectele benefice sau, dimpotriva, daunatoare ale consumului de alcool, insa intotdeauna excesele s-au dovedit a fi daunatoare, atat pentru organism, cat si pentru siguranta celorlalti.

“Consumul moderat pare sa fie bun pentru inima si sistemul circulator si protejeaza impotriva diabetului de tip 2 si a calculilor biliari. Excesul de alcool este principala cauza a accidentelor de trafic, dauneaza inimii si ficatului, poate dauna copilului nenascut daca este consumat in timpul sarcinii, creste sansele de dezvoltare a cancerului, contribuie la depresie, violenta sau agresivitate in relatii. Fata intunecata a alcoolului nu ar trebui sa fie o surpriza. Ingredientul activ din bauturile alcoolice, o molecula simpla numita etanol, poate afecta organismul in moduri diferite. Influenteaza direct stomacul, creierul, inima, vezica biliara si ficatul. Etanolul afecteaza nivelurile lipidelor (colesterol si trigliceride) si insulina din sange, precum si inflamatia si coagularea. De asemenea, modifica starea de spirit, concentrarea si coordonarea”, afirma psihologul Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de hipnoza.

Cand consumul de alcool conduce la alcoolism?

Potrivit psihologului Angela Nutu, alcoolismul este definit ca un model problematic al consumului de alcool, care are ca rezultat doua sau mai multe dintre urmatoarele situatii intr-o perioada de 12 luni:

  1. Consumi o cantitate mai mare sau pe o perioada mai lunga de timp decat intentionezi
  2. Simti ca ai nevoie sau ca ar trebui sa intrerupi obiceiul de a bea, oricare ar fi cantitatea
  3. Petreci mult timp consumand alcool sau recuperandu-te dupa efectele acestuia
  4. Te gandesti frecvent ca ai nevoie sau ca iti doresti sa bei alcool
  5. Nu reusesti sa-ti indeplinesti corespunzator activitatile la birou sau cele casnice
  6. Continui sa bei chiar daca iti afecteaza relatia cu prietenii si familia
  7. Prioritizezi consumul de alcool prin renuntarea la activitati care inainte iti aduceau bucurie
  8. Continui sa bei chiar daca alcoolul te face sa te simti anxios, depresiv
  9. Dezvolti o toleranta la consumul de alcool mult mai mare decat in trecut
  10. Simptome de sevraj – tulburari de somn, neliniste, greata, transpiratii

“Riscul dezvoltarii alcoolismului este influentat atat de factori genetici, cat si de factori de mediu. In familiile in care exista un alcoolic, rata de afectiune pentru rudele apropiate este de trei, patru ori mai mare, iar riscul creste in functie de apropierea genetica. Factorii de mediu includ atitudinile culturale legate de consumul de alcool, nivelul de stres, abuzul de alcool al grupului social, asteptarile pozitive privind consumul de alcool si modalitatile de adaptare gresite. Riscul de abuz al alcoolului creste, de asemenea, daca persoanele consuma bauturi pentru a evita sa se gandeasca la diverse situatii, evenimente, pentru a face fata problemelor, pentru a depasi anxietatea sau pentru a-si spori creativitatea”, explica psihoterapeutul Angela Nutu.

Cum se trateaza dependenta de alcool? Psiholog: „Dezalcoolizarea nu trateaza cauza psihologica a consumului de alcool in exces”

La ora actuala, cea mai cunoscuta metoda pentru depasirea abuzului de alcool este dezalcoolizarea, metoda care se realizeaza intr-un cadru controlat, supravegheat. Dezalcoolizarea poate fi insotita de consiliere psihologica si administrare de medicamente pe perioada recuperarii. Metoda functioneaza pentru multi oameni, insa exista niveluri de succes in ceea ce priveste tratamentul. Unii oameni se opresc din baut, altii au perioade de abstinenta scurta sau indelungata, insa se reapuca. Dezalcoolizarea este o metoda imperfecta deoarece rezolva doar efectele dependentei, dar nu si cauza care a provocat consumul de alcool.

“In prezent, hipnoterapia si terapiile alternative de lucru cu subconstientul au demonstrat ca sunt foarte utile pentru tratarea dependentei de alcool. Terapiile te ajuta sa accesezi mintea subconstienta a unui individ si sa descoperi cauza principala a dependentei. Intelegerea motivului pentru care alcoolul a devenit o problema si tehnicile de invatare, care inlocuiesc comportamentul distructiv, ii pot ajuta deseori pe cei cu dependenta de alcool. Folosirea hipnozei pentru a reevaluarea stilul de viata al unui individ poate duce la crearea unei atitudini diferite fata de alcool. Odata ce a fost identificata radacina problemei, se poate incepe tratarea acesteia”, considera Angela Nutu.

Terapia Subliminala – cea mai noua metoda de a combate alcoolismul

Pe langa hipnoterapie, una dintre cele mai cunoscute terapii pentru depasirea adictiei de alcool este Terapia Subliminala. Aceasta metoda se realizeaza fara inductie hipnotica, este rapida si extrem de eficienta deoarece mintea umana are o capacitate remarcabila de a controla corpul atunci cand ne concentram.
“In comportamentul uman, pe langa actiunile constient intreprinse, se manifesta si anumite comportamente, care nu tin de controlul voluntar si influenteaza conduita fara sa se stie cauzele determinante. Terapia Subliminala intervine pentru a corecta si dirija comportamentele neconstientizate, care au o amprenta negativa asupra omului si ii ingreuneaza viata. Terapia depisteaza cauza problemei, ne ajuta sa intelegem ce a creat-o, pentru ca in final aceasta sa dispara. Alcoolismul este un rezultat, nu o cauza. Unii beau in exces pentru ca sunt nervosi, deci trebuie sa identifice cauza nervozitatii lor, altii beau pentru ca se simt singuri, deci trebuie sa descopere si sa rezolve factorul care-i determina sa se simta asa. Altii pentru ca nu mai au un job, nu mai au un venit, motivele sunt nenumarate. Daca factorii de stres, care au declansat prima data acest obicei, nu au fost descoperiti si rezolvati, omul va folosi alcoolul ca raspuns la orice factor de stres. In timp, factorii de stres se vor inmulti, iar persoanei in cauza ii va fi din ce in ce mai greu sa se lase de alcool deoarece acesti stimuli nocivi ii vor ocupa tot timpul”, declara psihologul Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Pentru a elucida adevaratul sens si scop al Terapiei Subliminale ca proces terapeutic si pentru a populariza cat mai mult aceasta stiinta si arta terapeutica si de dezvoltare personala, Asociatia Romana de Hipnoza organizeaza, in data de 29 iulie 2017, in Bucuresti, un seminar dedicat formarii viitorilor specialisti in domeniu, dar si pentru publicul larg care doreste sa invete cum poate scapa de adictii.

Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP, Trainer acreditat Metoda Centrum, Psihoterapeut.