Copilul interior exista in fiecare dintre noi, se comporta si reactioneaza ca atare, este o instanta psihica plina de energie, de creativitate, reprezinta acea parte din noi care exprima cele mai profunde nevoi de securitate, incredere, grija din partea celorlalti, afectiune si mangaiere, este tot ceea ce avem nevoie pentru a cladi o lume mai buna.
De cealalta parte, cunoscutul psiholog Angela Nutu considera ca acel “copil interior” mai este, in acelasi timp, si acea instanta psihica purtatoare a traumelor emotionale si a tuturor durerilor acumulate in copilarie; aici isi au sediul sentimentele de insecuritate, singuratate, teama, ostilitate, rusine si culpabilitate, sentimente ce pot fi actualizate la varsta adulta.
“Cand sunt coplesiti emotional, oamenii tind sa se regenereze si sa revina la strategiile din copilarie pentru a-si satisface nevoile. Atunci cand mintea este supraincarcata, este natural sa cautam o evadare. In momentele de criza, comportamentele de aparare (de exemplu: evitarea) ne-au ajutat sa facem fata provocarilor. Totusi, mentinerea fixa a unor moduri de reactie duce la rigiditate si ne impiedica sa fim flexibili, adica sa alegem in acord cu binele nostru, nu cu fricile, temerile, anxietatile noastre. Un mod de a fi trai bazat prea mult pe securitate este alimentat de frica, in timp ce asumarea si imbratisarea emotiilor, fie ele si negative, permite exprimarea libertatii personale in mod benefic pe calea cresterii personale”, explica psihoterapeutul Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.
Ranile din copilarie nu se vindeca automat la maturitate
Desi majoritatea adultilor sunt de parere ca varsta cronologica ii vindeca de experientele copilariei, lucrurile nu stau deloc asa. Ranile nevindecate din copilarie ne insotesc permanent pe parcursul vietii.
Specialistul afirma ca nucleul emotional se contureaza in perioada copilariei, iar daca nu acordam timp si atentie vindecarii noastre emotionale, ajungem sa ne ancoram in experiente repetitive care reflecta experientele emotionale din copilarie. Asadar, noi continem copilul interior in suflet, iar cu cat acordam mai multa atentie nevoilor sale, cu atat resursele noastre emotionale se deblocheaza.
“Majoritatea dintre noi avem tendinta de a trata copilul interior in acelasi mod in care parintii nostri ne-au tratat in copilarie: daca au fost excesiv de critici, si noi vom deveni, fata de noi insine excesiv de autocritici, mai ales fata de impulsurile copilaresti si irationale. Daca am fost neglijati, si noi tindem sa neglijam nevoile copilului interior. Fara a da dreptul copilului din noi sa se exprime, fara a raspunde nevoilor lui, fara constientizarea si contracararea tuturor atitudinilor si comportamentelor parentale interiorizate care presupun critica excesiva, neglijare, abuzuri, negare a sentimentelor acestuia, nu vom putea construi o buna imagine de sine”, declara psihoterapeutul Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.
De ce copilul meu interior are emotii ascunse?
Traumele sau evenimentele neintelese in copilarie lasa copilului sentimente de rusine, de neacceptare, de lipsa de incredere de sine, ceea ce inseamna ca el va simti ca trebuie sa-si ascunda experienta si emotiile pentru a supravietui, pentru a se adapta mediului.
“De exemplu, daca ai fost controlat de parinti sau ai fost invatat sa crezi ca esti iubit si acceptat doar daca esti “bun” in viziunea lor, atunci inveti cum sa-ti ascunzi emotii precum tristetea sau mania. Daca ai experimentat respingerea, abandonul sau abuzul, ai invatat sa ascunzi durerea pentru ca te temi ca ai putea fi ranit sau respins din nou. Daca ai invatat ca trebuie sa fii bun pentru a castiga dragostea, poti ajunge cu usurinta in relatii de codependenta; si daca ai invatat sa ascunzi sau sa reprimi durerea, este foarte posibil sa preferi sa nu construiesti relatii solide pentru a te feri de suferinta”, explica specialistul.
Workshop pentru vindecarea “copilului interior”
Sambata, 29 septembrie 2018, incepand cu ora 9.00, la Hotel Europa Royale din Bucuresti, Asociatia Romana de Hipnoza, in parteneriat cu Pro Succes Training, organizeaza Workshopul “Vindecare Copilului Interior” pentru toate persoanele care inca nu au reusit o reconciliere cu trecutul si sunt bantuite de experientele negative din copilarie. Detalii pe www.hipnoza.ro/copil.
Vindecarea Copilului Interior este una dintre cele mai puternice si eficiente metode de dezvoltare si transformare personala. In acelasi timp, exista trei motive principale, pe langa cresterea increderii de sine, pentru a incepe acest dialog cu copilul nostru interior.
- In primul rand, pentru bucuria si linistea interioara pe care le obtinem cand ne vindecam, cand rezolvam, cand ne transformam. Copilul interior, in orice moment, fie se simte iubit, fie se simte respins, abandonat de sinele nostru Adult. Daca copilul se simte iubit, putem lucra si ne putem juca cu bucurie si pasiune. Cand copilul se simte neiubit, este singur, trist, speriat, panicat, deprimat si se simte ca un gol in interiorul nostru.
- In al doilea rand, sunt momente in viata cand suntem in conflict cu alte persoane sau ne lovim de evenimente dureroase si experiente traumatizante. Avem nevoie ca toate resursele noastre interioare sa se afle in echilibru mai ales in aceste momente. Dialogul ne ajuta sa ne pastram resursele active. Cand ne simtim puternici, cand ne simtim iubiti si acceptati ne intelegem mai bine cu ceilalti si gestionam mult mai eficient efectele inevitabile si dureroase ale vietii.
- In al treilea rand, putem vindeca durerile si traumele trecutului, atat credintele limitative, gresite pe care ni le-am format despre noi insine, cat si modul in care vedem lumea si ne raportam la amintirile dureroase din viata noastra. Problema nu este ca in trecut am fost raniti, viata in sine inseamna si durere, problema este ca pentru a ne apara de suferinta am invatat sa ne inchidem si ne-am creat idei false despre propriul sine. Si fara sa ne dorim, am invatat sa ne tratam in moduri care inca ne provoaca durere. Putem invata acum adevarul despre noi insine si putem invata acum sa ne tratam mai bine. Dialogul cu copilul interior ne poate ajuta sa ne desprindem de trecut si sa ne privim in prezent cu mai multa blandete si intelegere. Si cand ajungi sa te privesti pe tine cu acceptare si iubire, ajungi sa privesti intreaga lume cu empatie si compasiune.
Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP, Trainer acreditat Metoda Centrum, Psihoterapeut.