Oricine isi doreste pastrarea tineretii pentru cat mai mult timp, nu doar pentru ca batranetea vine la pachet cu o multime de impedimente pe care, constient sau nu, uneori vrem sa le deturnam catre intelepciune, maturitate si serenitate, pentru a ne da un ‘’boost’’ si a ne face sa ne simtim bine.
In mod natural, oricine isi doreste sa arate tanar si sa isi pastreze tineretea pentru cat mai mult timp, caci a arata bine la 20 ani nu reprezinta, de cele mai multe ori, un efort in sine, insa a arata bine dupa 50, inseamna deja o munca asidua de respectare a unor principii de viata, sanatate, echilibru emotional-mental. Botoxul, peelingul chimic, acidul hyaluronic si alte terapii similare sunt concepute pentru a pastra aspectul tineresc al pielii sau pentru a corecta imperfectiunile aparute odata cu varsta, insa pentru a ne pastra si un spirit tanar, avem nevoie de mult mai mult.
De cat timp ai nevoie ca ingrijire zilnica a pielii si de ce ai nevoie de fapt?
In opinia profesoarei de yoga Dana Tupa, protocoalele Ayurvedice ajuta la mentinerea frumusetii pielii, la supletea si stralucirea ei, fara a exista efecte secundare, toxice sau disconfort. Adeseori sunt necesare cateva minute pe zi de ingrijire si ceva provizii pe care le poti avea la indemana cand e necesar, multe dintre ele, putandu-se regasi chiar in propria bucatarie.
Mai mult decat atat, specialistul afirma ca ingrijirea pielii trebuie sa tina cont de cele trei tipologii Ayurveda, si anume: Kapha, Pitta, Vata. “In cazul in care ai fost dotat de la natura cu o constitutie Kapha (constitutia dominata de limfa), atunci poti spune ca ai primit un cadou imens de la mama natura sau pur si simplu genele te-au ajutat, intrucat aceasta tipologie este binecuvantata cu o piele supla, destul de groasa si rezistenta la semnele trecerii timpului, imbatranind mai greu si ridandu-se la fel de greu. Celelalte doua tipologii, Pitta (constitutia dominata de bila) si Vata (constitutia dominata de aer), pot doar spera ca, printr-o ingrijire adecvata sa tina cat mai la distanta semnele timpului, acordand atentie si ingrijire suplimentara, pe masura trecerii timpului”, explica profesoara de yoga Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International din Statele Unite.
Experta yoga afirma ca natura Vata tinde in mod normal catre uscaciune, deshidratare si ridare prematura, in timp ce natura Pitta are predilectie catre afectiuni ale pielii, eruptii cutanate, sensibilitate mare si acnee. Mai mult decat atat, tipologiile Kapha, Pitta sau Vata se manifesta nu doar la nivelul pielii, ci reflecta modul de a actiona zilnic, comportamentul si personalitatea, felul in care ne hranim, dormim, gandim si in acest context, pielea, la randul ei, reflecta in exterior ceea ce exista in interiorul nostru.
“Este necesar sa existe echilibru interior, o rutina zilnica, o dieta adecvata, odihna, pentru a pastra sanatatea si tineretea pielii. Intrucat pielea este considerata a fi cel mai mare organ al corpului uman, cu atat mai mult este imperios necesar utilizarea produselor naturale, fara conservanti sau produse chimice pentru ingrijirea sa. Orice punem pe piele se absoarbe in interiorul corpului nostru; nutrientii sunt absorbiti direct de piele si intra in fluxul sanguin si prin urmare este important sa aplicam numai substante naturale si organice”, mentioneaza profesoara de yoga Dana Tupa.
Gomajul si exfolierea. Retete naturale
Pe langa produsele de hranire si hidratare a pielii, specialistul afirma ca avem nevoie si de exfoliere sau de gomaj, aceasta fiind un bun tratament pentru indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii, care dau un aspect nematasos pielii. Un exfoliant excelent poate fi combinatia dintre sare bine macinata, ulei presat la rece si ulei esential pentru aroma-terapie sau parfum.
“Pentru a realiza propriul exfoliant de sare, se combina o ceasca de sare fina de mare sau sare de Himalaya, 1/3 cana ulei presat la rece (floarea soarelui, masline, cocos etc.) si 10-15 picaturi de uleiuri esentiale de alegere. In cazul in care dorim o relaxare a sistemului nervos si un somn bun, putem opta pentru ulei de lavanda, de exemplu. Recomandabil este sa nu se foloseasca mai mult de doua sau trei uleiuri in combinatie daca dorim efecte terapeutice. Totul se amesteca bine si cand intregul continut devine omogen, se depoziteaza intr-un recipient care se pastreaza la dus. Produsul se da pe piele, imediat dupa dus si se poate folosi o manusa lufa pentru a freca pielea si a activa circulatia sanguina”, declara profesoara de yoga Dana Tupa.
Dana Tupa este Expert Yoga Teacher acreditat la Yoga Alliance International USA cu cea mai inalta calificare, E-RYT500. Este si Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima scoala de yoga din Romania acreditata la acelasi for international, scoala care a scos, in 2014, primii instructori yoga din Romania, acreditati international. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alaturi de profesori si maestri din Romania si din strainatate (Thailanda, Elvetia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins si Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana in Chiang Mai, Thailanda, participand si la seminarii cu Dalai Lama in Elvetia si India. A sustinut cursuri de yoga si seminarii, atat in Romania, cat si in Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerandu-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditatie si vizualizare.