membri coalitia pentru educatieIn contextul negocierilor dintre guvern si sindicatele din educatie pentru majorarea salariilor profesorilor, Federatia “Coalitia pentru Educatie” solicita ca aceasta decizie sa fie insotita de masuri care sa conduca la dezvoltarea profesionala a cadrelor didactice si la cresterea calitatii educatiei. Majorarea salariilor risca sa nu produca rezultate in sistem, daca nu este corelata cu un curriculum adecvat, cu un program coerent de formare continua si evaluare pentru profesori, care sa-i ajute sa se adapteze cerintelor actuale.

In opinia Coalitiei, este de asteptat ca guvernul si sindicatele sa-si asume angajamente clare legate de rezultate concrete, cum ar fi eliminarea industriei meditatiilor private si reducerea semnificativa a analfabetismului functional. Potrivit studiilor PISA, aproximativ 40% dintre adolescenti sunt analfabeti functional, ceea ce plaseaza Romania in coada Europei.

Mai mult decat atat, Coalitia pentru Educatie sustine asumarea obligatorie a unei “foi de parcurs” a reformei resurselor umane din sistemul de invatamant, detaliata pentru fiecare dintre dimensiunile asociate obtinerii de “calitate si performanta”, astfel: 1) partea de acces (absolvirea unui program de formare cu puternic continut practic), 2) primii ani in sistem (formare continua, mentorat, consiliere), 3) dezvoltarea si sustinerea de metode de evaluare a performantei, 4) procedurile de promovare si sistemele de management.

Pentru a ajunge ca sistemul educational romanesc sa fie cu adevarat centrat pe elev, este necesar ca si profesorii trebuie sa beneficieze de un program prin care sa fie incurajati sa-si implineasca potentialul. Asa cum arata rezultatele din alte tari, un sistem in care profesorii sunt motivati sa fie competenti, autonomi, respectati si incurajati sa invete in permanenta obtine rezultate benefice pe termen mediu si lung. “Obiectivele unui astfel de program vor fi atinse atunci cand cariera de profesor va deveni una dintre primele optiuni de cariera pentru cei mai buni 20% dintre absolventii ai fiecarei facultati, asa cum se intampla in alte tari cu educatie performanta”, afirma Daniela Visoianu, presedinta Federatiei “Coalitia pentru Educatie”.

Daniela Visoianu, presedinta Coalitiei pentru Educatie
Daniela Visoianu, reprezentanta Coalitiei pentru Educatie

“Analizand cifrele publicate pentru anii 2013 si 2014, constatam ca o majorare de 45% a cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale inseamna 0,5% din PIB. Daca ne-am fi asumat, ca parte din procesul de reforma a resurselor umane din educatie, modificarea sistemului de salarizare cu suportul a 0,5% din PIB, in anii trecuti, am fi ajuns la alocarea pentru educatie a 3,3% (2013), respectiv 3,6% (2014) din PIB, fata de tinta de 6%. Daca e sa fim pragmatici, reforma strategica a societatii romanesti, ce tine de cea mai importanta resursa – oamenii din educatie -, ar costa mai putin decat ne vine sa credem. Riscul este ca masura cresterii salariilor sa fie implementata doar cu caracter reparatoriu, in cautare de sprijin si voturi, fara legatura cu performanta, fara sa fie parte dintr-o strategie cu obiective bine definite”, a adaugat Daniela Visoianu, reprezentanta Coalitiei pentru Educatie.

In acelasi timp, Coalitia pentru Educatie cere Guvernului Romaniei si sindicatelor din educatie sa prezinte si sa supuna dezbaterii publice viziunea si obiectivele pe care si le-au propus pe termen mediu si lung, dincolo de majorarea salariilor.

Coalitia pentru Educatie este o federatie lansata in iunie 2015 de ONG-uri din domeniu, care isi propune sa coaguleze energii si resurse pentru a implini o viziune curajoasa despre invatare in Romania. Scopul Coalitiei este sa contribuie la crearea scolii in care fiecare vrea si poate sa isi implineasca potentialul. Procesul de formare a Coalitiei este sustinut de Fondul ONG. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul: www.coalitiaedu.ro.