Faima (vanitatea, egoul) si umilinta (smerenia) sunt doua atitudini diferite, in opozitie chiar, care il ajuta sau il indeparteaza pe om de el insusi. Faima este ceea ce vrem sa fie transpusa din afara noastra in interiorul nostru, iar de cealalta parte, umilinta are legatura cu starile noastre interioare, independent de reactiile exteriorului.
In opinia psihologului Alexandru Plesea, faima este personalitate, ea se invata si creste odata cu contextul social, nu este proprietatea noastra intrinseca, ci este imprumutata, dobandita, stransa din comportamentele altora. De cealalta parte, umilinta este esenta din noi, este ceea ce este al nostru si nu poate fi luat, ci doar acoperit pana cand faima dispare sau pana cand o consideram inutila pentru scopurile noastre mai inalte.
“Faima te suge de efort, te lasa epuizat, iar umilinta iti da efort si te incarca oricat de epuizat ai fi. Faima aduce probleme si temeri sociale, iar umilinta stabilizeaza si zideste acceptarea, intelegerea si iubirea la un loc. Faima duce la stres si multi bani, umilinta duce la liniste si putini bani. Faima strange vanitatea altora, umilinta strange dragostea altora. Faima provoaca instabilitatea mentala si emotionala, pentru ca ea se hraneste cu ce este in afara, iar ce este in afara nu este constant. De cealalta parte, umilinta provoaca opusul, stabilitatea mentala si emotionala, in ciuda exteriorului care nu permite constanta. Faima il duce pe om la pierzanie sufleteasca, iar umilinta il duce la creare sufleteasca. Faima este despre a fi cunoscut, prin diverse forme, de catre oamenii de rand. Umilinta este de a fi recunoscut de Divinitate, oricare ar fi ea”, explica psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.
Ce sunt faima si umilinta? Exemple din viata reala
Privite din perspectiva “faima vs. umilinta”, specialistul este de parere ca suntem pusi constant in fata alegerilor: alegem ori sa ne simtim impliniti sufleteste pentru gestul nostru, ori sa ne dorim recunosterea celor din jurul nostru.
- Sa oferi locul unui batran in autobuz, o faci ca sa se simta batranul bine sau sa te simti tu bine ca ai facut-o? (prima este din umilinta, a doua este pentru faima – ego).
- Vrei sa devii cel mai bun cantaret. O faci pentru altii, ca sa ajunga ei la inima lor sau pentru tine ca sa devii celebru? (prima este din umilinta, a doua este pentru faima – ego).
- Vrei sa ai afacerea ta, o faci pentru transformarea ta cat si a vietii unor oameni sau o faci pentru a-ti lua tu casa si ei toata viata chirie? (prima este din umilinta, a doua este pentru faima – ego).
- Vrei sa scrii o carte. O faci pentru ca altii sa aduca ceva util in viata lor sau ca tu sa apari ca fiind un poet solemn? (prima este din umilinta, a doua este pentru faima – ego).
Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este psihoterapeut si hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.