In Romania, 5% dintre accidentele rutiere mortale sunt produse ca urmare a consumului de alcool, in contextul in care rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii inregistreaza o rata de 8,7 decese intr-un an la 100.000 de locuitori.
In acest context, psihologul Lenke Iuhos impreuna cu Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera – Psihotrafiq, in parteneriat cu Inspectoratul de Politie Judetean Cluj si Medicom demareaza luni, 16 iulie 2018, incepand cu ora 11, la Cluj Napoca, (in parcarea din fata Strandului Sun, de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918), campania “Alcoolul la volan este un … accident!”, menita sa-i informeze si sa-i constientizeze pe soferi asupra riscurilor la care se expun, atat ei, cat si pe ceilalti participanti la trafic, atunci cand se urca la volan in stare de ebrietate.
Proiectul de responsabilizare sociala face parte dintr-o campanie mai ampla initiata de o echipa de psihologi si inspectorate de politie din mai multe judete. In cadrul campaniei, vor fi impartite de odorizante si stickere cu mesajul “Politicos in trafic”!
Care sunt simtompele in functie de gradul alcoolimiei?
Potrivit psihologului Lenke Iuhos, reactiile la volan ale soferilor incetinesc simtitor direct proportional cu cresterea alcoolemiei Astfel, la o alcoolimie de 0,3 la mie, soferului i se incetoseaza imaginea si nu mai estimeaza corect distantele, la o alcoolimie de 0,5 la mie, i se micsoreaza viteza de reactie si nu mai estimeaza corect viteza cu care conduce. La o alcoolimie de 0,8 la mie, imaginea scade din claritate cu 10-20%, iar la o alcoolemie de 1,1 la mie, acuitatea vizuala se reduce cu 20-30 de procente, timpii de reactie cresc semnificativ, are tulburari de echilibru, nu poate vorbi coerent si capacitatea de a conducere este serios afectata.
“Datorita campaniilor de responsabilizare sociala organizate in parteneriat cu PsihoTrafiQ – initiatorii de facto ai proiectului – am reusit, in timp, sa constientizam un numar din ce in ce mai mare de soferi din Romania cu privire la factorii de risc in trafic, printre care si consumul la alcool, care reprezinta, de altfel, unul dintre cele mai mare frecvente cauze ale producerii accidentelor mortale. Si in acest an, ca si in anii trecuti, ne dorim sa interactionam cu cat mai multi soferi, sa le prezentam riscurile reale la care s-ar putea expune si sa le oferim odorizante de masina cu titlul campaniei si, de asemenea, stickere pentru luneta sau pentru parbriz cu mesajul Politicos in trafic!, indemn care speram sa fie interiorizat de tot mai multi soferi din Romania”, declara psihologul Lenke Iuhos.