Alexandru Botorea (1)La doar doi ani si cinci luni, Alexandru Botorea da lumii intregi o lectie de viata. Ramas cu chipul desfigurat in urma exploziei unei masini, baietelul din Mures ne invata cum sa fim, din nou, oameni. Donatori din toata lumea si-au unit fortele si, impreuna cu Asociatia „Salveaza o inima” si Plus Communication, i-au dat lui Alex sansa unui viitor mai bun decat cel innegrit de arsurile suferite. Ajuns la Spitalul Acibadem din Turcia, copilul a trecut printr-o operatie de 11 ore si a iesit, si de aceasta data, invingator.

Drumul spre recuperare e lung, dupa cum aflam din interviul realizat de Gabriel Tudor cu doctorul Mehmet Mutaf, specialist in Chirurgie Plastica, Estetica si Reconstructiva, clasificat in primii zece specialisti din lume.

Gabriel Tudor (Asociatia „Salveaza o inima”): Cum l-ati descrie pe Alexandru Botorea in cateva cuvinte?

Dr. Mehmet Mutaf (Spitalul Acibadem din Turcia): Alex a avut marea nesansa de a i se intampla un asemenea dezastru in prima parte a vietii. Situatia lui a fost unica pentru mine, deoarece pielea si tesuturile sale au fost complet distruse in anumite locuri. Alex este un baiat dragalas, dar si o provocare. Am si eu un fiu, asa ca stiu ce inseamna sa fii parinte. In acelasi timp, stiu cum e sa salvezi un copil si vreau sa multumesc asociatiei voastre. Fara voi nu l-as fi putut intalni pe Alex. Voi m-ati adus la el prin ajutorul pe care i l-ati oferit, si pe care il apreciez, si va rog sa continuati sa sprijiniti acesti copii!

Baietelul de doi ani si jumatate a ajuns la Spitalul Acibadem din Turcia cu chipul complet desfigurat de arsuri de gradul 3 si 4, provocate de explozia masinii bunicului sau. Alex avea nevoie de un alt miracol, pe langa cel de a ramane in viata. Aici ati intervenit dumneavoastra! Pe 26 august l-ati operat pentru prima data pe copil. Cum a decurs interventia si cum se simte Alexandru acum?

Am vesti bune pentru toti cei care sunt alaturi de Alex si asteapta sa afle noutati despre el. Astazi (ziua interviului, 4 septembrie) este a opta zi post-operatie si, pentru prima data, ieri a deschis ochii cu noile sale pleoape si astazi poate vedea in jur. Operatia a fost destul de dificila si a durat mult, in jur de 11 ore.

Poate parea o vesnicie…

Da, pentru ca pacientul este atat de mic, are doar doi ani si jumatate. A fost cu adevarat riscanta, dar aceasta operatie – primul stadiu al reconstructiei – este un fel de fundatie pentru mine. De aici inainte pot trece la alta etapa. Vom avea rezultate mai bune cu fiecare pas facut. Primul stadiu a decurs exact cum am planuit. Am lucrat mai mult la pleoape, nas si buzele superioare, dar si la zona obrajilor. Pleoapele lui Alex erau unite complet de nas, nu era nicio margine intre cele doua, nici canale lacrimale. Am restabilit legaturile dintre pleoape si nas folosind propria piele a copilului. Umflaturile au scazut acum si astazi am primit niste fotografii pe telefon in care Alex se joaca cu tatal sau, ceea ce este un lucru extraordinar pentru mine. Urmeaza sa ii pun expandere tisulare (dispozitive pentru dilatarea tesuturilor). Pentru a extinde pielea, vom folosi niste baloane de silicon pe care le umflam periodic pana cand obtinem o zona mai mare de piele. O sa ii pun sub piele aceste expandere dupa vreo zece zile, iar apoi speram sa avem destula piele pentru a-i reda intregul chip.

Drumul catre recuperare este unul lung, in conditiile in care Alex mai are nevoie de doua operatii. Ce urmeaza? Cand va avea loc urmatoarea interventie si ce beneficii ii va aduce copilului?

Urmatoarea operatie va fi peste aproape doua luni. Atunci vom inlatura cu totul tesuturile cicatrizate de pe restul fetei si de pe gat, ii vom reface chipul cu ajutorul tesuturilor expandate si apoi intentionez sa ii eliberez maxilarul inferior, restrictionat de tesuturile cicatrizate. Exista un fel de blocaj in dezvoltarea maxilarului inferior, care nu poate creste cu timpul din cauza presiunii. Asa ca il voi elibera si ii voi reda dimensiunea normala. In plus, vom rezolva problema contracturii din zona cervicala, dupa care vom lua o pauza de sase luni sau poate un an. Va trebui sa lucram si la maini, de asemenea, caci a pierdut toate degetele.

Pot fi reconstruite?

Am de gand sa transfer degete de la picioare la maini si sa reconstruiesc urechile, chiar inainte de a atinge varsta scolara. Vreau sa inchei procedurile majoritar estetice, incluzand aici si urechile, inainte de a merge la scoala, pentru ca nu vreau ca ceilalti copii sa rada de Alex si sa-l faca sa sufere. Vom lua degete de la picioare si le vom transfera, microchirurgical, la maini. Fiecare transfer de deget va dura cel putin sapte sau opt ore. Scopul este de a crea acea functie de baza de a apuca obiecte, creata de degetul mare, al doilea si al treilea deget. Daca reusim asta, Alex va putea face orice cu propriile maini. E foarte important pentru viitorul lui!

V-ati confruntat pana acum cu un caz similar?

Am avut cazuri foarte asemanatoare, dar nu a fost vorba de copii atat de mici. Alex este cea mai tanara victima a arsurilor si aproape cea mai serios afectata. Dar datorita rezultatelor bune obtinute in situatii similare, suntem increzatori in tehnologia medicala si in tehnicile chirurgicale, iar oamenii care l-au ajutat pe Alex si l-au incurajat trebuie sa astepte, sa aiba rabdare si incredere in noi, ca totul va fi bine.

Pot fi acesti copii asa cum erau inainte de tragedie?

Ceea ce se pierde cu timpul nu poate fi redat intocmai cum a fost anterior. Noi incercam sa-l facem pe Alex normal, poate nu chiar frumos, dar normal…

Functional…

Functional, plus ca fiecare individ are nevoie de un loc in societate. Visez sa-i creez un nou chip care sa-l faca sa se simta confortabil in lume, fara ca altii sa se uite urat la el, dar nici societatea sa nu fie deranjata de aspectul sau exterior. Reconstructia fetei lui Alex va fi facuta cu succes, sunt sigur de asta!

Operatiile de care Alex Botorea are nevoie costa mai mult decat isi pot permite parintii. Despre ce cheltuieli vorbim?

Apreciez initiativele de strangere de fonduri. Avem grupuri similare cu aceeasi misiune si la noi in tara. Cazul poate fi urmarit si pe retelele de socializare, care sunt foarte interesate de viitorul lui Alex si ofera si ele un oarecare sprijin. In plus, institutul nostru, echipa mea il vor ajuta si va vom face voua treaba mult mai usoara. De exemplu, in calitate de chirurg nu voi cere multi bani sau alte beneficii, pentru ca Alex este si baiatul nostru. Acum ma uraste, apropo, pentru ca de fiecare data cand il vizitez, il ating sau fac altceva, iar pe fata sa proaspat operata acest lucru poate fi dureros, desigur. Uraste limba turca, imediat ce ne aude vorbind incepe sa planga… Dar in timp va intelege ce am facut eu, voi, noi impreuna pentru viitorul lui. Poate intr-o zi, cand voi fi batran si el va fi un tanar aratos si puternic, voi avea ocazia sa vorbesc cu el. Sper la o astfel de zi in viitor!

Dincolo de sprijinul financiar venit din toata lumea, oamenii s-au rugat. Cu totii am rostit o rugaciune pentru ca Alex sa fie bine. Dumneavoastra, personal, ati simtit mana lui Dumnezeu la lucru, in tot acest timp?

Desigur, fara acel sentiment nu as fi reusit nimic. Lucrez asupra oamenilor, nu asupra unor masinarii! Toti suntem creati de acelasi Dumnezeu si fara puterea Lui nu as fi la nivelul la care sunt in cariera si in viata, asa ca ii sunt foarte recunoscator. In cazul lui Alex, am observat ca a fi bun este un lucru de bun-simt pe care il impartasim cu totii.

Campania umanitara, derulata la nivel international de Asociatia “Salveaza o inima” si Plus Communication, continua pentru strangerea fondurilor necesare si pentru a doua operatie, care costa 40.000 Euro, cat si pentru tratamentul recuperatoriu. Cei interesati pot dona pe platforma oficiala de donatii online, https://salveazaoinima.ro/campaigns/alexandru-botorea/

Prof. Dr. Mehmet Mutaf este clasificat in primii zece medici plasticieni din lume, fiind specializat in Chirurgia Plastica, Estetica si Reconstructiva, Chirurgia Oro-buco-maxilofaciala si Microchirurgia mainii. A dezvoltat tehnici noi de interventie in cele trei discipline, iar pacientii il cauta din lumea intreaga pentru: microchirurgie, reconstructia fetei in urma accidentelor sau cancerului, rinologie, reconstructia gurii, cancer de piele, reconstructia glandei mamare, reconstructia urechii sau a extremitatilor (maini si picioare). In prezent, prof. dr. Mehmet Mutaf activeaza in cadrul clinicii sale „Dr. Mutaf International” din cadrul Spitalului Acibadem Bodrum, Turcia.

Asociatia “Salveaza o inima” a fost infiintata pe data de 17 decembrie 2012, si isi doreste sa reuneasca sub acelasi acoperis un numar cat mai mare de profesionisti din diferite domenii, oameni bine pregatiti si motivati, oameni de bine, oameni simpli, cinstiti si onesti, oameni care cu suflet si dedicare pot ajuta in campaniile si proiectele noastre si astfel impreuna sa ne atingem scopul final de a lasa copiilor nostri o mostenire valoroasa, marturie a faptului ca noi oamenii, comunitatea in ansamblul ei, suntem tot ce trebuie si suficient pentru ca lucrurile sa mearga intr-o directie buna.